Odsúdili Slovensku, ktorá vylákala od dôchodcu 130-tisíc frankovBrainee X Canva/
StoryEditor

Tinder Swindler po slovensky. Natália vylákala od 70-ročného Švajčiara 135-tisíc, od začatku si vymýšľala

TASR22.08.2022., 16:30h

Súd vo švajčiarskom meste Aarau udelil v pondelok približne 50-ročnej Slovenke 3,5-ročný trest odňatia slobody a vyhostil ju z krajiny na 20 rokov. Žena menom Natália od istého švajčiarskeho sedemdesiatnika vymámila celkom 130-tisíc frankov (viac než 135-tisíc eur).

Lajkuj Brainee.sk na

Tvrdila mu, že potrebuje zaplatiť výdavky súvisiace s dopravnou nehodou. TASR správu prevzala zo švajčiarskeho denníka Aargauer Zeitung.

Slovenku vo Švajčiarsku odsúdili už v roku 2018, a to na 23 mesiacov väzenia za rôzne trestné činy vrátane krádeží a podvodov. Po ich odpykaní mala zákaz vstupu do krajiny na 15 rokov. Do Švajčiarska sa však vrátila už o necelých sedem mesiacov.

image

Účtovníčku obvinili zo sprenevery takmer 600-tisíc eur. Poslala ich „americkému lekárovi“, ktorý ju oklamal

Vymyslela si aj narodeniny

Natália oslovila dôchodcu počas prechádzky. Muž v tom čase býval v hoteli, pretože mu rekonštruovali byt. Navrhla mu posedenie pri káve, ktoré osamelý sedemdesiatnik podľa Aargauer Zeitung rád prijal. Tam oňho javila veľký záujem a popritom mu porozprávala, že mala dopravnú nehodu a potrebuje peniaze na zaplatenie škody.

Hoci Natália podľa svojich slov zdedila peniaze po starom otcovi, nemala k nim ešte prístup. Dôchodca sa cítil jej záujmom polichotený, píše Aargauer Zeitung, išiel s ňou k bankomatu a dal jej 4-tisíc švajčiarskych frankov (približne 4159 eur).

image

Švajčiarske franky

Unplash/claudio Schwarz/

Neskôr sa pravidelne stretávali a Natália žiadala peniaze na rôzne účely, ako oprava auta či náklady na liečenie. Muž jej postupne dal znova 4-tisíc, 5-tisíc a nakoniec ešte 11-tisíc švajčiarskych frankov. Dostala aj 5-tisíc frankov na vymyslené narodeniny.

Bizarné odhalenie

Natália na nasledujúcich stretnutiach žiadala ďalšie peniaze. Muž podľa Aargauer Zeitung váhal, no žena ho označila za klamára, a tak jej nakoniec poskytol 35-tisíc a potom ešte 40-tisíc švajčiarskych frankov. Dôchodca jej nakoniec dal aj kľúče od svojho bytu, ktorého rekonštrukcia bola medzičasom dokončená.

image

Žiadne povinné očkovanie a cestovanie zadarmo. Podvodníci vytvorili fiktívny štát, ľudí okradli o státisíce

Prípad nakoniec vyšiel najavo nie preto, že by sa dôchodcovi jej správanie začalo zdať zvláštne, ale preto, že na ňu náhodou narazila policajná hliadka v Zürichu. Tá zistila, že sa vo Švajčiarsku nachádza nelegálne. Policajti u nej našli kľúč, ktorého pôvod odmietala prezradiť. Napokon sa policajti dostali k zmienenému dôchodcovi.

Natáliin obhajca pred súdom tvrdil, že sa nedá preukázať jej úmysel nevrátiť peniaze dôchodcovi. A okrem toho, podvod si vyžaduje istú rafinovanosť, avšak pri tomto dôchodcovi ju nemusela uplatniť – sám sa podľa advokáta správal naivne a ľahkovážne. Súd napokon rozhodol, že okrem väzenského trestu a vyhostenia bude musieť nahradiť dôchodcovi celú škodu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 06:46