Lina Medina porodila ako päťročná.Twitter/ Seriously Strange/
StoryEditor

Hrozivý príbeh najmladšej matky na svete. Porodila vo veku päť rokov a život prežila v ústraní

Alexandra Ševčíková18.08.2022., 16:00h

Mysleli si, že má nádor na žalúdku. Ukázalo sa, že je tehotná. Šokujúci prípad najmladšej matky otriasol svetom. Aj napriek pozorností médií sa rozhodla pre život v ústraní.

Lajkuj Brainee.sk na

Lina Medina sa zapísala do histórie v roku 1929, keď porodila chlapčeka cisárskym rezom. Možno by na tom nebolo nič divné, ak by v tom čase nemala prvorodička len 5 rokov, 7 mesiacov a 21 dní, píše portál Unilad.

Lininy rodičia netušili, že ich malá dcéra je tehotná. Sťažovala sa im na bolesti žalúdka, no mysleli si, že má veľký brušný nádor. Keď ju vzali do nemocnice lekári odhalili, že malé dievča je v skutočnosti tehotné. Predpokladali, že to bolo možné vďaka predčasnej alebo skorej puberte.

Jej syn sa narodil 14. mája toho istého roku. Vážil 2,7 kilogramu a pomenovali ho Gerardo po lekárovi Gerardovi Lozadovi, hlavnom doktorovi nemocnice v Pisco. Tam jej aj diagnostikovali tehotenstvo. 

image

Lina nikdy nepovedala, kto bol otcom dieťaťa.

Twitter/ Sukhiye/

Mala pohlavné orgány dospelej ženy

Myslíš si, že tento príbeh znie až príliš desivo, aby bol pravda? Bohužiaľ, toto sa skutočne stalo a Lina Medina je najmladšou matkou v histórii. Dokonca tieto udalosti preverovala aj stránka Snopes, ktorá overuje fakty. Potvrdila, že tento neuveriteľný príbeh je zdokumentovaný v správach Edmunda Escomela. Jedného z popredných medicínskych výskumníkov tej doby a laureáta prestížnej Francúzskej akadémie vied.

Jeho záverečná správa, ktorá bola publikovaná 19. decembra 1939 v Presse Medicale, odhalila, že Medina mala vaječníky úplne dospelej ženy. Escomel však tvrdil, že dôvod jej predčasnej plodnosti nespočíva v samotných vaječníkoch. Podľa výskumníka pramenil z „mimoriadnej hormonálnej poruchy hypofýzového pôvodu“.

Verí sa, že Medina mala teda vzácny genetický stav nazývaný predčasná puberta, ktorý spôsobuje, že sa telo dieťaťa príliš skoro zmení na telo dospelého (pred ôsmym rokom života u dievčat a pred deviatym rokom u chlapcov).

Chlapci s týmto stavom často zažijú prehĺbenie hlasu, zväčšenie genitálií a ochlpenia na tvári. Dievčatá s týmto stavom budú mať nezvyčajne skoro prvú menštruáciu a rýchlo sa im vyvinú prsia. Postihuje približne jedno z 10 000 detí a približne 10-krát viac dievčat ako chlapcov.

Skorá puberta kvôli sexuálnemu obťažovaniu

Často nie je možné identifikovať príčinu predčasnej puberty. Nedávne štúdie však zistili, že mladé dievčatá, ktoré boli sexuálne zneužívané, môžu prejsť pubertou rýchlejšie ako ich rovesníčky. Existujú teda podozrenia, že predčasná puberta môže byť urýchlená sexuálnym kontaktom v ranom veku, píše portál All That Is Interesting.

V prípade Liny Mediny doktor Edmundo Escomel oznámil lekárskemu časopisu, že prvú menštruáciu dostala, keď mala len osem mesiacov. Iné publikácie však tvrdili, že mala tri roky, keď začala menštruovať. Tak či onak, bolo to šokujúco skoro.

image

Psychologicky bola normálnym dieťaťom a nevykazovala žiadne iné nezvyčajné zdravotné symptómy.

Twitter/ Ephraim Jamin/

Ďalšie vyšetrenie 5-ročnej Mediny ukázalo, že už mala vyvinuté prsia, širšie než normálne boky a pokročilý, to znamená postpubertálny, rast kostí.

Ale samozrejme, aj keď sa jej telo vyvíjalo skoro, stále bola veľmi jasne malým dieťaťom. Pôrodník Jose Sandoval, ktorý sa zaujímal o Medinin prípad v roku 2002 o nej napísal knihu. Povedal, že psychologicky bola normálnym dieťaťom a nevykazovala žiadne iné nezvyčajné zdravotné symptómy. Vysvetlil, že očividne sa radšej hrala so svojimi bábikami ako s vlastným dieťaťom. Malý Gerardo sa dozvedel, že Medina je jeho matka, až keď mal 10 rokov. Dovtedy to bola pre neho staršia sestra.

image

Prípad chlapca z krabice je už 60 rokov nevyriešený. Kto to bol a čo sa mu stalo je doteraz záhadou

Kto bol otcom dieťaťa?

Aj keď predčasná puberta čiastočne vysvetľuje, ako sa z päťročného dievčaťa stala matka, no samozrejme to nie je odpoveď na všetko. Koniec koncov, niekto ju musel oplodniť. Čo je na tom ešte smutnejšie, tak vzhľadom na pravdepodobnosť 100-tisíc ku jednej, táto osoba nebola malým chlapcom s rovnakým vzácnym genetickým stavom.

Lina nikdy nepovedala, kto bol otcom dieťaťa. Ani lekárom, ani úradom. Bohužiaľ je možné, že to ani sama nevedela. Keďže ako malé dieťa ani nemusela rozumieť tomu, čo sa deje. Doktor Escomel povedal, že keď sa jej pýtali na to, kto bol otec, tak nevedela presne odpovedať.

image

Malý Gerardo sa dozvedel, že Lina je jeho matka, až keď mal 10 rokov. Dovtedy to bola pre neho staršia sestra.

Twitter/ Yumekoasagiri/

Tiburelo, jej otec, ktorý pracoval ako miestny striebrotepec, bol krátko potom zatknutý za podozrenie zo znásilnenia svojej dcéry. Neskôr ho prepustili a obvinenia proti nemu stiahli. Nenašli dostatok dôkazov a ani svedkov, ktoré by tento ohavný čin potvrdzovali. Tiburelo celý čas popieral, že by niekedy znásilnil svoju dcéru.

Roky po tomto neuveriteľnom prípade sa ešte objavovali informácie, že Lina mohla byť napadnutá počas slávností, ktoré sa konali neďaleko dediny. Tvrdenia sa, ale nikdy nepotvrdili.

Stráni sa médiám

Šokujúci prípad najmladšej matky na svete sa rýchlo dostal do hľadáčika médií. Noviny v Peru neúspešne ponúkali rodine Medinovej tisíce dolárov za práva na rozhovor a natáčanie Liny. Medzitým noviny v Spojených štátoch dokonca chceli celej rodine zaplatiť za príchod do USA, aby prehovorili. Avšak oni sa rozhodli mlčať.

Ako uvádza portál All That Is Interesting, niektorí dokonca obviňovali rodinu z podvodu. Ale aj po viac ako 80 rokov, ktoré od tohto incidentu prešli, je to veľmi nepravdepodobné. Lina ani jej rodina sa vôbec nesnažili z tejto udalosti vyťažiť. Dokonca v čase jej tehotenstva spolupracovali s lekármi a existujú pohaté záznamy o jej stave.

Počas jej tehotenstva boli vytvorené iba dve fotografie. A iba jedna bola zverejnená mimo lekárskych publikácií. Navyše išlo o snímku s veľmi nízkym rozlíšením. Jej spis obsahuje aj početné záznamy lekárov, ktorí ju liečili, ako aj röntgenové snímky brucha, ktoré ukazujú kosti vyvíjajúceho sa plodu v jej tele. Aj krvný odber potvrdil jej tehotenstvo. A všetky články publikované v odbornej literatúre bez problémov prešli odborným hodnotením.

Odmietla a aj naďalej odmieta všetky žiadosti o rozhovor. Jej averzia voči médiám pretrváva dodnes.

Kde sú dnes?

O tom, či Lina ešte dnes žije alebo nie, sa veľa polemizuje. Po šokujúcom tehotenstve sa rozhodla k pokojnému životu v Peru. Našla si prácu ako sekretárka u lekára, ktorý sa zúčastnil pôrodu. Podarilo sa jej vyštudovať a dostala do školy aj Gerarda.

Neskôr sa začiatkom 70. rokov vydala za muža menom Raúl Jurado a ako 30-ročná porodila svojho druhého syna. V roku 2002 boli Medina a Jurado stále manželmi a žili v chudobnej štvrti v Lime.

Pokiaľ ide o Gerada, tak väčšinu života bol zdravý. Bohužiaľ v roku 1979 zomrel vo veku 40 rokov. Príčinou mala byť choroba kostí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:07