Talianska polícia vo štvrtok zadržala páchateľov, ktorí mali obrať stovky ľudí o celkovo 400 tisíc eur.Twitter.com/infodifesa/
StoryEditor

Žiadne povinné očkovanie a cestovanie zadarmo. Podvodníci vytvorili fiktívny štát, ľudí okradli o státisíce

Michal ČiernikTASR19.08.2022., 09:00h

Vynaliezavosť zločincov nemá hranice. V Taliansku obrali stovky ľudí o peniaze založením fiktívneho štátu. Spravodlivosť ich však dobehla.

Lajkuj Brainee.sk na

Talianska polícia vo štvrtok zadržala páchateľov, ktorí mali obrať stovky ľudí celkovo o 400 tisíc eur výmyslom, že v Antarktíde existuje fiktívna krajina. Peniaze mali byť preprané cez účet na Malte. Taliansky zločinecký gang vytvoril svoj vlastný fiktívny štát, údajne so sídlom v Antarktíde, aby sa vyhýbal talianskym daniam a páchal podvody vo veľkom rozsahu. Podľa webu ANSA falošní zástupcovia fiktívnej krajiny dokonca vytvorili dokumentáciu, s ktorou získali akreditáciu v talianskych bankách. Organizácia podľa polície využila suverénny štát na podvádzanie nespočetných obetí a pranie špinavých peňazí.

Sľubovali nízku daň, či cestovanie zadarmo 

Páchatelia mali nalákať dôverčivých ľudí na výhody, že v antarktickom štáte je nízka sadzba dane a žiadne povinné očkovania. Fiktívny raj dokonca umožňoval svojim obyvateľom cestovať zadarmo po celom svete, či dával možnosť lekárom, ktorí mali pozastavenú či zakázanú činnosť, ďalej vykonávať svoje zamestnanie.

Vytvorili falošnú vládu, najvyšší súd či územné delegácie

Tento prípad vyšiel najavo vlani v apríli počas razie v meste Catanzaro na juhu Talianska, kde vyšetrovatelia prehľadali údajné diplomatické zastúpenie "Zvrchovaného antarktického štátu svätého Juraja". Členovia organizácie, ktorá vytvorila hlavu štátu, ministrov, najvyšší súd či územné delegácie, prinútili viac ako 700 obetí v celom Taliansku zaplatiť za občianstvo sumy v rozmedzí od 200 do 1 000 eur. Novým "obyvateľom" antarktického štátu dokonca sľúbili, že z vyzbieraných peňazí chystajú kúpiť grécky ostrov Kouneli, aby štátu poskytli konkrétnu teritorialitu.

image

Ľudí presvedčil, že je prorokom, sľuboval záchranu vesmírnou loďou. Kto bol Marshall Applewhite?

 V rámci policajnej operácie „Never-Never Land“ bolo uvalených dvanásť ľudí do domáceho väzenia. Patrí medzi nich bývalý generál daňovej polície Guardia di Finanza Mario Farnesi vo veku 72 rokov a bývalý dôstojník polovojenskej polície Carabinieri Emanuele Frasca (56). Gang bol obvinený zo sprisahania s cieľom páchať zločiny, z falšovania dokumentov a prania špinavých peňazí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 17:32