Milan Lasica.TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Falošný profil Lasicu zverejnil ofenzívny post o Ukrajine. Maestro sa obracia v hrobe, reagujú fanúšikovia

Lukáš Kovalčík19.05.2022., 16:00h

Legendárny komik bol už za svojho života často terčom dezinformátorov, ktorí svoje osobné názory prostredníctvom hoaxov prezentovali ako Lasicove. No vyzerá to, že nemá pokoj ani po smrti.

Lajkuj Brainee.sk na

Nebohý Milan Lasica je nesporne legendou slovenskej kultúry. Bohužiaľ, v posledných rokoch bola jeho osoba často terčom dezinformácií v súvislosti s výrokmi, ktoré mal povedať.

Rôzni autori si jednoducho niečo vymysleli, stiahli si fotografiu pána Lasicu, napísali do nej svoj text, ktorý vydávali za názor herca a takto ho šírili na internete. Trochu iný prípad je však Facebookova stránka s názvom Milan Lasica. Samozrejme, nejde o oficiálny profil nebohého komika. 

Ofenzívny post

Rozdiel je v tom, že stránka na prvý pohľad pôsobí ako pocta známemu humoristovi. Môžeš na nej napríklad nájsť odkazy na videá humoristickej dvojice Lasica a Satinský, ale aj rôzne memečka s „vtipným textom“ a grafikou, ktorá vyobrazuje kresleného Lasicu.

image

Andrej Danko zle porovnal ceny masla v Londýne a na Slovensku. Ľudia ho vysmiali v komentároch

Problematický je však obsah týchto memečiek. Po prvé, často ide o citáty, ktoré Lasica nikdy nepovedal. Ok, žijeme v dobe internetovej satiry, povieme si, že toto ešte nie je žiadna hrôza. Sporné je však to, že sú tieto citáty uverejnené na stránke, ktorá nesie názov po nebohom komikovi, a mnoho ľudí by ju mohlo považovať za oficiálny profil.

Ďalšou, oveľa viac alarmujúcou vecou je však fakt, že autor tejto stránky postuje ofenzívne politické príspevky o vojne na Ukrajine, ktoré maskuje za „humor". A ako bonus pridáva zlú gramatiku. 

Príspevok komentujúci nedávnu výhru Ukrajincov na Eurovízii však nemalú časť fanúšikov na stránke pobúril. „Len či by podobne rozmýšľal aj pán Lasica. Jedna vec je robiť si srandu a druhá rozoštvávať ľudí. Bol som behať prednedávnom Bratislavský maratón, ktorý vyhrali Ukrajinci. Chcete aj k tomu niečo chytré napísať?“ napísal diskutujúci Adam pod príspevok.

image

Fejkový profil Milana Lasicu pobúril ľudí.

Facebook/Milan Lasica

„Súhlasím. Tiež si myslím, že pán Lasica by niečo také nenapísal,“ reagovala zas užívateľka Katarína.

image

Fejkový profil Milana Lasicu pobúril ľudí.

Facebook/Milan Lasica

Príspevok na internete prerástol hranice stránky a diskutovalo sa o ňom aj v niektorých facebookových skupinách. „Toto by Milan Lasica nikdy nenapísal, lebo na rozdiel od vás mal rozum!” napísal do komentáru pobúrený užívateľ Juraj v skupine ZOMRY. Komentár mu však bol vymazaný, a následne dostal na stránke ban.

„Ja som to už raz nahlasoval za krádež identity a nič,“ napísal v skupine ďalší užívateľ. „Zablokovaní sú úplne všetci, ktorí sa ozvali, vrátane mňa,“ informoval iný diskutujúci.

Brainee kontaktovalo užívateľa Jána, ktorý na ofenzívny post upozornil. „Ja som mu písal, že takýto humor a gramatiku by Milan Lasica nepoužíval, maestro sa obracia v hrobe. Odpoveď neprišla, dostal som však na stránke ban,“ opisuje mladík situáciu.

Rozhodli sme sa kontaktovať samotnú facebookovu stránku s tým, či autorovi príde správne uverejňovať takéto posty pod menom Milana Lasicu, no odpoveď sme nedostali ani my.

Falošné profily osobností

Problematika falošných profilov celebrít však nie je novým problémom. V susednej Českej republike sa niečo podobné stalo napríklad hercovi Miroslavovi Donutilovi či Karlovi Gottovi.

Dotyčný sa Donutilovým menom vyjadroval napríklad k rozprávke Pravdivý príbeh o Snehulienke, ktorú herec nahovoril pre Českú televíziu, píše web Expres.cz.

Falošný Donutil napríklad označil hnutie Naštvané matky za „hysterické sliepky“ alebo sociológa Hampla nazval „skoro nedoštudovanou nulou“. 

Herec sa ku kauze vtedy vyjadril s tým, že nejde o jeho profil, a že zvažuje žalobu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 02:00