Najväčší SlovákFacebook/Milan Rastislav Štefánik
StoryEditor

Trikrát vystúpil na Mont Blanc a venoval sa aj kúzelníctvu. 6 vecí, ktoré si o Štefánikovi netušil

TASRkov04.05.2022., 09:00h
V stredu si pripomíname 103. výročie tragickej smrti M. R. Štefánika.
Lajkuj Brainee.sk na

Za necelých 39 rokov stihol Milan Rastislav Štefánik prežiť niekoľko plnohodnotných životov. Stal sa významným astronómom, cestovateľom, vojenským pilotom, francúzskym generálom, ale predovšetkým spoluzakladateľom prvého československého štátu.

Svoje etické a mravné krédo i lásku k svojmu národu zhrnula jedna z najväčších osobností našej histórie do troch slov, „veriť – milovať – pracovať". Napriek tomu, že o ňom počúvame denne, mnohé fakty z jeho života zostávajú pre verejnosť stále neznáme.

Krstným otcom mu bol hudobný skladateľ

Milan Rastislav Štefánik pochádzal z viacdetnej rodiny. Budúci velikán mal štyri sestry a piatich bratov, ďalší dvaja bratia zomreli ešte ako deti. Jeho krstným otcom bol Štefan Fajnor, hudobný skladateľ, ktorý zhudobnil báseň Kto za pravdu horí.

Študoval aj v maďarčine

Okrem rodných Košarísk navštevoval aj školu v Šamoríne, aby sa zdokonalil v maďarčine. Práve tam študoval v jazyku našich južných susedov. Už počas stredoškolských štúdií, ktoré absolvoval na evanjelických lýceách v Bratislave, Šoproni a Sarvaši, sa výrazne spoločensky angažoval.

Na vysokoškolské štúdiá zamieril do Prahy, kde najskôr študoval dva roky stavebné inžinierstvo a od roku 1900 matematiku a astronómiu na Karlovej univerzite. Zároveň pôsobil v akademickom spolku slovenskej mládeže Detvan.

Trikrát vystúpil na Mont Blanc

Po slávnostnej promócii 12. októbra 1904 v starobylej aule Karolína odišiel do Paríža, kde začal pracovať v slávnom observatóriu Meudon pod vedením známeho francúzskeho astronóma a fyzika, profesora Julesa Janssena. V rámci svojich astronomických výskumných ciest navštívil Španielsko, strednú Áziu, Alžírsko, Tahiti, Nový Zéland, USA i Južnú Ameriku.

Mont Blanc Pohorie Facebook/Pavel Haluka

​Počas tohto obdobia vystúpil trikrát na Mont Blanc, kde v malom Janssenovom observatóriu robil meteorologické a astronomické pozorovania. Francúzskym občanom sa stal Štefánik v roku 1912 a o dva roky ho za jeho činnosť vymenovali za rytiera Čestnej légie.

Prijali ho králi, cisár, pápež aj kráľovné

Na svojich cestách – predovšetkým vo svojej diplomatickej činnosti – sa stretol napríklad s ruským cárom Mikulášom II., rumunským kráľom Ferdinandom, talianskou kráľovnou Margaretou, prijal ho japonský cisár, ale aj pápež Benedikt XV., premiéri či prezidenti mnohých štátov.

Štefánikovu ďalšiu kariéru vedca a diplomata prerušilo vypuknutie prvej svetovej vojny. Ako naturalizovaný francúzsky občan bojoval v hodnosti podporučíka ako vojnový pilot na francúzskom fronte, píše web Aktuality.

Počas vojny úzko spolupracoval s Tomášom Garriguom Masarykom a Edvardom Benešom na vytvorení spoločného československého štátu. Reprezentatívnym orgánom česko-slovenského zahraničného odboja sa stala Česko-slovenská národná rada (ČSNR), ktorú založili 13. februára 1916 v Paríži.

Zdravotné problémy

Veľa sa o tom nehovorí, ale Štefánik počas celého života trpel  zdravotnými ťažkosťami. Ešte ako chlapec prekonal ovčie kiahne, po ktorých mu zostala zjazvená tvár. Inak mával problémy so žalúdkom a aj odpadával.

Ohromný záber záujmov

Jeho záujem o dianie bol v podstate nekonečný. Štefánik sa zaujímal sa o výtvarné umenie, numizmatiku, hudbu, fotografoval, bol faleristom (historická veda), mal záľubu dokonca aj v kúzelníctve. Okrem toho rád hral šach, tancoval či varil.

Ako cestovateľ – za pozorovaniami a plnením svojich povinností – precestoval dvakrát okolo sveta; bol tiež prvým Slovákom, ktorý vystúpil na spomínaný Mont Blanc. 

Počas vojny úzko spolupracoval s Tomášom Garriguom Masarykom a Edvardom Benešom na vytvorení spoločného československého štátu. Reprezentatívnym orgánom česko-slovenského zahraničného odboja sa stala Česko-slovenská národná rada (ČSNR), ktorú založili 13. februára 1916 v Paríži.

Minister vojny

Jedným z najdôležitejších cieľov ČSNR bolo vytvorenie československého zahraničného vojska. Vďaka svojmu spoločenskému vplyvu mal Štefánik na formovaní československých légií najväčšiu zásluhu. Samostatný Česko-Slovenský štát vznikol 28. októbra 1918.

Minister vojny novovzniknutého štátu, generál Štefánik zahynul 4. mája 1919, keď sa z talianskeho mesta Udine vracal do vlasti. Jeho dvojplošník Caproni Ca.33 havaroval spolu s dvoma talianskymi letcami a mechanikom pri pristávacom manévri neďaleko Ivanky pri Dunaji.

Ani jeden z členov posádky pád lietadla neprežil. Štefánik je spolu s talianskymi letcami pochovaný v mohyle na vrchu Bradlo, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 20:04