OligarchaTwitter/Tom Leigh
StoryEditor

Putinov maršal propagandy. Vlastní banky a médiá, Kovaľčuk bol pri prezidentovi počas silnej vlny covidu

kov03.05.2022., 08:00h
Kovaľčuk patrí do elitnej skupiny blízkej Putinovi.
Lajkuj Brainee.sk na

Označujú ho za druhého najmocnejšieho muža Ruska či Putinovho bankára. Na svete totiž nie je veľa ľudí, ktorým by ruský vodca Vladimir Putin načúval. Výnimkou je však muž, ktorý s Putinom v izolácii počas silnej vlny covidu strávil veľa času.

Jurij Kovaľčuk svojho prezidenta pravidelne sprevádzal do jeho luxusného sídla postaveného na pozemku čiastočne vlastnenom jednou z Kovaľčukových spoločností v severozápadnom Rusku. Okrem toho, je miliardárom, a prostredníctvom svojej holdingovej spoločnosti National Media Group má prehľad o tom, aké správy Rusi vidia a počujú (Channel One, 5TV, REN-TV, CTC). Aby toho nebolo málo, vlastní aj časť najväčšej ruskej sociálnej siete VKontakte.

Maršal propagandy

Vojna, ktorú Rusko už vyše dva mesiace vedie na Ukrajine, ale aj celý kremeľský režim stojí na pilieroch ruskej propagandy. Práve Kovaľčuk, ako bohatý ruský oligarcha s obrovským dosahom na mediálny obraz, je Putinovym najvernejším maršalom v šírení rôznych dezinformácií, ktoré majú za úlohu ovplyvňovať verejnú mienku. 

Jurij Kovaľčuk Oligarcha TASR/AP/Alexander Zemlianichenko

„Tento muž nemá žiadnu oficiálnu pozíciu, nie je členom vlády, je len Putinov blízky kamarát a ruský oligarcha," hovorí ruský novinár a spisovateľ Michail Zygar. Samozrejme, nie je to len tak hocijaký priateľ, jeho majetok je odhadovaný na 1,3 miliardy dolárov, Kovaľčuk vlastní banky, poisťovne, ale aj spomínané média.

Svoje podiely má aj v novinách či producentských štúdiách. „Keď ľudia hovoria o ruskej štátnej televízii, myslia skutočne televíziu Kovaľčuk,“ hovorí pre Forbes Anders Åslund, expert na ruskú oligarchiu. „Putin dostatočne nedôveruje štátu. Chce, aby jeho najbližší muž ovládal televíziu.“ 

Ako sa však stal Putinovym kamarátom?

Blízki priatelia

„Sedemdesiatročný Kovaľčuk pochádza rovnako ako Putin z Petrohradu. Tam sa v deväťdesiatych rokoch zoznámili. V tom čase bol Putin viceprimátorom mesta," povedal ruský podnikateľ Michail Chodorkovskij.

Kovaľčuk, ktorý pôvodne vyštudoval fyziku, bol vtedy zástupcom riaditeľa Ioffeho fyzikálno-technického inštitútu Ruskej akadémie vied. Na inštitút zo strany mesta v tom čase dohliadal práve Putin. Bolo to v roku 1991.

ich spolupráca prerástla do silného priateľstva, a v roku 1996 založili pri Priozersku notoricky známu komunitu Jazero (Ozero). Sem patria vplyvní ľudia vlastniaci víkendové sídla pri jazere Komsomolskoje neďaleko Petrohradu. Svoju daču tam samozrejme má aj Vladimir Putin. 

Ozero Vilová oblasť Wikipedia

​Neskôr sa zo všetkých jej členov stali miliardári či vysokí funkcionári. Okrem Kovaľčuka a Putina, k tejto skupine patria ešte Vladimir Jakunin, Andrej Fursenko, Sergej Fursenko, Viktor Myachin, Vladimir Smirnov a Nikolaj Šamalov.

Potom Kovaľčukova banka Rossiya vehementne podporovala Putinov politický vzostup. Kovaľčuk vtedy v zákulisí ťahal za nitky.

A Keď bol Putin v roku 2000 zvolený za prezidenta, Kovaľčukovi sa otvorili nové možnosti. Inštinktívne využil Rossiya Bank na vybudovanie svojho mediálneho impéria, pretože Putin túžil odstrániť svoju negatívnu publicitu. Práve Kovaľčuk presne vedel, ako vytvoriť Putinov imidž v ruských médiách.

„Vlastní banku Rossija a takmer všetky ruské médiá. Je zároveň človekom, ktorý vyberá členov vlády, má obrovský vplyv a je šedou eminenciou za politickými bábkami. Je možno jediným, s kým Putin rieši svoje paranoje, úvahy o histórii, svoje teórie o ruskom impériu a jeho obnove," pokračuje novinár Zygar.

Blízkosť ich vzťahu potvrdzuje aj fakt, že Kovaľčuk v roku 2013 usporiadal vo svojom lyžiarskom stredisku Igora svadbu Putinovej dcéry.

Konšpirátor a antiliberál

Kovaľčuk je známy svojimi antiliberálnymi a protizápadnými názormi. Veľká časť jeho názorov, je taktiež formovaná konšpiráciami. „Ľudia ako Kovaľčuk rozumejú Putinovým prioritám a cieľom,“ hovorí Tatiana Stanovaja z Carnegie Moscow Center. „Môžu tak prispôsobiť mediálnu politiku týmto potrebám.“ 

Ruská sociálna sieť VKontakte, ktorej časť Kovaľčuk vlastní, je pre neho ďalšou platformou, prostredníctvom ktorej môže do sveta šíriť kremeľskú propagandu.

VKontakte je totiž kópiou Facebooku, no zároveň aj rajom proruských konšpirátorov. Nedávno si na nej založil účet napríklad aj neslávne známy poslanec za Smer-SD – Ľuboš Blaha, dlhšie na nej pôsobí aj hoaxer a internetový agresor Danny Kollár.

VKontakte, je obľúbenou platformou pre konšpirátorov či dezinformačné prúdy aj preto, že táto sieť je oproti Facebooku menej regulovaná a príspevky nie sú také kontrolované.

Zamestnáva aj Putinovu milenku

Čerešničkou na torte je to, že Kovaľčuk vo svojej holdingovej spoločnosti National Media Group zamestnáva aj bývalú gymnastku Alinu Kabajevovú, píše Forbes.  Predsedníčkou spoločnosti totiž nie je nikto iný, ako žena všeobecne považovaná za Putinovu priateľku. 

Tá ruku k dielu v šírení ruskej propagandy nedávno priložila na gymnastickom festivale. Viac sme o tom písali v tomto článku.

Na Kovaľčuka sa Putin teda evidentne môže spoľahnúť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 17:47