Twitter/Luis Fuentes Ampuero
StoryEditor

Zaniklo v kráteri sopky. Vedci odhaľujú záhady strateného mayského mesta

som03.05.2022., 11:30h
Tím archeológov preskúmal stratené mayské mesto, ktoré zaniklo vo vnútri krátera sopky.
Lajkuj Brainee.sk na

Mesto, v ktorom začal prekvitať život pred 400 rokmi pred našim letopočtom a datuje sa až do roku 250 nášho letopočtu, sa nachádza v Guatemale uprostred sopečného jazera Atitlán, ktoré nesie prívlastok najhlbšie jazero Strednej Ameriky. Nachádza sa v horskom masíve Sierra Madre vo výške viac ako 1500 m.n.m uprostred sopky.

Mnohí ho považujú za najkrajšie na svete.

pixabay/JancickaL

​Opustené mesto stratené v kráteri

Dávne mesto Mayov pozostávalo z chrámov, domov a námestí. K jeho zániku podľa odborníkov prispela katastrofická udalosť, s najväčšou pravdepodobnosťou zapríčinená sopečnou činnosťou, ktorá spôsobila to, že mesto sa prepadlo na dno a jeho obyvatelia boli nútení opustiť ho. Píše portál Newsweek.

Mesto kleslo do hlbín Atitlánu a teraz leží 11 až 19 metrov pod jeho povrchom.

Stratené mesto preskúmal tím archeológov, ktorý vedie Helena Barba Meineck, vedúca úradu pre polostrov Yucatán v Národnom inštitúte antropológie. Ich cieľom bolo zvýšiť povedomie o význame mesta pre domorodé komunity v regióne a podporiť jeho ochranu. Jazero je obklopené mnohými dedinkami, kde stále prevláda mayská kultúra a obyvatelia nosia tradičný odev. Okolo jazera žijú prevažne kmene Tzutujil a Kakčikel. 

Planimetrická mapa

Počas ponorov archeológovia odkryli zvyšky budov, stĺpov, obradných kameňov a iných štruktúr. Z týchto nálezov dokázali vygenerovať planimetrickú mapu mesta.

Prieskum položil aj „základy“ pre kultúrne centrum, ktoré ľuďom umožní virtuálne preskúmať lokalitu. Nie je to jediné archeologické nálezisko v jazere Atitlán. Pod hladinou jazera ležia ďalšie dve stratené mestá s názvom Samabaj a Chiutinamit.

​Samabaj bola prvá podvodná mayská ruina vykopaná v Guatemale v jazere Atitlán

Záhadný zánik civilizácie

Územie mayskej civilizácie a zároveň územie osídlené početnými mayskými národmi sa rozprestieralo na celom polostrove Yucatán a protiľahlom území až po Tichý oceán, teda presnejšie v celej dnešnej Guatemale, celom dnešnom Belize, severozápadnom Hondurase, v mexických štátoch Yucatán, Quintana Roo, Campeche, Chiapas a na východe mexického štátu Tabasco. Najstaršie osady v mayskej civilizácii vznikli v predklasickom období. Civilizácia prekvitala viac ako 3000 rokov, kým záhadne nezmizla.

K dnešnému dňu si odborníci stále nie sú istí, čo sa stalo, ale existuje niekoľko teórií. Jednou z nich je, že prebiehajúce vojny medzi mestami spôsobili jej pád.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:02