Wikipedia/Gilbert Stuart
StoryEditor

Na juhu Slovenska mal žobrať pravnuk Georgea Washingtona. Jeho identitu odhalili až po smrti

Miroslav Kamody17.02.2022., 07:00h
70-ročný žobrák prišiel zo zahraničia a tvrdil o sebe, že je potomkom prvého amerického prezidenta. Správa o jeho úmrtí svojho času zaplavila domáce i zahraničné noviny.
Lajkuj Brainee.sk na

Poznáme mnoho príbehov Slovákov, ktorí sa v minulosti rozhodli odísť za veľkú mláku. V roku 1935 však miestne i zahraničné noviny zaplavila informácia s presne opačným príbehom. Neďaleko Rimavskej Soboty totiž 1. júla zomrel muž, ktorý mal byť spriaznený s Georgeom Washingtonom.

Celý príbeh zahalený rúškom tajomstva sa skončil v obci Figa, píše portál Rimava, ktorý čerpal zdroje zo šiestich novín, ktoré vyšli v priebehu 10. až 27. júla v roku 1935. Je však skutočne možné, že by neznámy žobrák mohol byť potomkom prvého prezidenta Spojených štátov?

George Washington Wikipedia/Emanuel Leutze

Žobrák, ktorého volali Weisz

Neznámy 70-ročný muž sa mal v Gemerskej župe objaviť približne v rokoch 1927-28. Nikto o ňom nič poriadne nevedel, no zdržiaval sa hlavne v okolí obcí Bátka a Figa. V druhej spomínanej si mal nakoniec postaviť aj provizórnu chatrč. Aj keď muž očividne vzbudzoval vášne, nikto nevedel nič o jeho mene ani pôvode.

Keďže o ňom ľudia nič nevedeli, začali ho volať Weisz. On však týmto priezviskom nebol nadšený a neustále tvrdil, že nie je Žid, ale potomok veľkého amerického prezidenta. Okolie mu samozrejme neverilo, vysmievalo ho a považovalo za duševne chorého.

Náhla smrť

70-ročný „Weisz” na našom území nežil práve najlepší život. Pretĺkal sa a peniaze si zarábal plátaním oblečenia.

Práve touto službou, za ktorú pýtal len malé peniaze, si získal obľubu u okolitých obyvateľov. 1. júla 1935 potom prišiel vo Fige do domu roľníka Štefana Tótha, aby si privyrobil nejaké peniaze.

„Náhle však padol k zemi, ranila ho mŕtvica a on na mieste zomrel. K mŕtvole boli privolaní četníci a tí pri prehliadke tela našli v jeho vreckách 1 514 korún, niektoré zdroje uvádzajú aj väčšie množstvo dolárových bankoviek a rôznu korešpondenciu so zaoceánskymi paroplavebnými spoločnosťami,” píše web Rimava.

Doklady odhalili totožnosť

Okrem toho doklady, ktoré mal pri sebe, preukazovali, že neznámy muž sa skutočne volal George Washington.

Dokonca aj na svojom spodnom prádle mal mať vyšité monogramy G. W. V okolí sa tak vo veľkom rozbehli výsluchy miestnych, ktorí s ním prišli do kontaktu.

Dolárová bankovka Unsplash/NeONBRAND

​Nakoniec sa ukázalo, že žobrák ovládal až sedem jazykov a dlhodobo plánoval cestu do Spojených štátov, údajne za svojimi príbuznými po prvom prezidentovi USA. Vyšetrovatelia sa snažili odhaliť viac o jeho identite, pretože chceli pozostalým doručiť jeho úspory.

Tu sa však príbeh tajomného Georga Washingtona na Slovensku končí. Podľa webu sa doposiaľ v archívoch nepodarilo nájsť pokračovanie príbehu, takže nevieme, ako bol muž príbuzný so slávnym predkom. 

Washingtonova rodina

Čo však vieme je, že americký prezident George Washington nemal priamych potomkov. Jeho manželka Martha Custisová bola vdovou, no spoločne si adoptovali Marthine vnúčatá – Georga Washingtona Parkea Custisa a jeho sestru „Nellie“ – a vychoval ich na svojom panstve Mount Vernon.

Mount Vernon Wikipedia/Otherspice

„George Washington nemá žiadnych priamych potomkov. Hoci neexistujú žiadne priame dôkazy, je pravdepodobné, že bol neplodný. Keďže jeho manželka úspešne porodila dve deti z predchádzajúceho manželstva a keď sa vzali, bola stále v plodnom veku, antikoncepcia bola v tom čase prinajlepšom nedokonalá a George a Martha mali k sebe dobre známu fyzickú a sexuálnu príťažlivosť. Aj George mal 27 rokov, keď sa oženil a podľa všetkých správ neprišiel do tohto zväzku ako panic. Jeho majetok zostal doživotne manželke, a potom potomkom jeho bratov,” napísal pedagóg Kenneth Coville na webe Quora.

Parke Custis sa oženil s Mary Fitzhugh v roku 1804 a mali jednu dcéru, ktorá prežila do dospelosti, Mary Annu Randolph Custis. V roku 1831 sa vydala za svojho tretieho bratranca - Leeho, ktorý potom slúžil ako poručík americkej armády.

​Mimo manželstva Parke Custis pravdepodobne splodil deti s dvoma otrokyňami svojho nevlastného otca: Ariannou Carterovou a Caroline Branhamovou. Poukazujú na to aj exponáty v Arlington House a Mount Vernon, milovanom sídle prvého prezidenta. Najbližšie k „slovenskému” Georgovi Washingtonovi by teoreticky mohol mať George Washington Custis Lee, vnuk Georgea Washingtona Custisa. Ten však zomrel v roku 1913.

Okolo celého príbehu tak zostáva množstvo nejasností, takže s istotou vieme povedať iba to, že prezident George Washington nemal žiadnych pokrvných potomkov. To na druhej strane nijako nebráni teórii, že žobrák z Gemeru nemohol byť vzdialeným príbuzným a potomkom niekoho iného z jeho rozvetvenej rodiny.

Koniec koncov, aj samotný prezident mal ešte deväť súrodencov (troch bratov, dve sestry, troch nevlastných bratov a jednu nevlastnú sestru). Samozrejme, ďalšou možnosťou je, že muž si svoju identitu iba vymyslel.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 18:56