Wikipedia/Herb Roe
StoryEditor

Záhada strateného mesta Cahokia trápi ľudí už stáročia. Nikto nevie, prečo ho obyvatelia opustili

kam02.02.2022., 17:00h
Mysleli si, že za opustením Cahokie je ekocída. Nový výskum však prináša viac otázok ako odpovedí.
Lajkuj Brainee.sk na

Cahokia je archeologická lokalita neďaleko mesta St. Louis v južnej časti amerického štátu Illinois. Na ploche necelých deviatich štvorcových kilometrov sa tu nachádza okolo osemdesiat mohýl navrhnutých príslušníkmi predkolumbovskej mississippskej kultúry. Najväčšou z nich je Monks Mound, vysoká 30 metrov s rozlohou základne cez päť hektárov.

Miesto bolo osídlené v 7. storočí a najväčší rozkvet zaznamenalo v rokoch 1050-1350, kedy bolo najväčším domorodým mestom v Severnej Amerike. Rušná, pulzujúca komunita mala svojho času asi 15-tisíc členov, no na konci 14. storočia zostalo mesto úplne opustené – a výskumníci si stále nie sú istí prečo, píše portál ScienceAlert.

Vyvrátená myšlienka

Štúdia zverejnená minulý rok v Geoarcheology dokázala prinajmenšom vylúčiť jednu predchádzajúcu myšlienku – že odlesňovanie a nadmerné využívanie pôdy okolo Cahokie spôsobilo nadmernú eróziu a lokálne záplavy v tejto oblasti, čím sa stala menej obývateľnou pre pôvodných obyvateľov Ameriky.

Cahokia Wikipedia/W. R. Brink &

​Prostredníctvom analýzy jadier sedimentov zhromaždených v blízkosti hlinených kopcov v štátnom historickom mieste Cahokia Mounds výskumníci zistili, že pôda zostala stabilná od rozkvetu Cahokia až do polovice 19. storočia a priemyselného rozvoja. Inými slovami, nedošlo k žiadnej ekologickej katastrofe.

„Existuje skutočne bežný naratív o postupoch využívania pôdy, ktoré vedú k erózii a sedimentácii a prispievajú ku všetkým týmto environmentálnym následkom,“ povedala vtedy geoarcheologička Caitlin Rankinová z University of Illinois v Urbana-Champaign. „Keď to skutočne prehodnotíme, nevidíme dôkazy o záplavách.“

Kopce, pri ktorých sa nachádzalo miesto vykopávok, sa nachádzajú v nízko položených oblastiach a blízko potoka, čo je ideálna pozícia pre akékoľvek lokálne záplavy, ku ktorým by mohlo dôjsť. Vo vrstvách zeme však nezostali po záplavách žiadne známky sedimentu.

​Je jasné, že ľudia, ktorí žili v Cahokii, vyrúbali veľké množstvo stromov, pravdepodobne preto, aby vytvorili obranné opevnenia. Výskum publikovaný v časopise Geoarchaeology v roku 2021 však ukázal, že to neviedlo k takému druhu erózie a záplav, ktoré by vyhnali ľudí z ich domovov.

„V tomto prípade existovali dôkazy o použití ťažkého dreva,“ uviedol vtedy Rankin v tlačovom vyhlásení. „To však nezohľadňuje skutočnosť, že ľudia môžu materiály znova použiť - rovnako ako vy môžete recyklovať. Nemali by sme automaticky predpokladať, že k odlesňovaniu došlo, alebo že odlesňovanie spôsobilo túto udalosť.“

Cahokia zostáva fascinujúcou témou pre odborníkov, so štúdiou publikovanou v roku 2020, ktorá analyzovala staroveké ľudské výkaly, aby naznačila, že ľudia sa začali do Cahokie vracať vo veľkom počte ešte predtým, ako v 16. storočí začali prichádzať európski osadníci. Je možné, že dezercia metropoly v skutočnosti netrvala tak dlho.

Cahokia Wikipedia/Skubasteve834

​Neporiadok, ktorý v súčasnosti robíme pri starostlivosti o planétu, uľahčuje predstavu, že ekocída je zodpovedná za niektoré z nevysvetliteľných záhad minulosti, tvrdí tím, ktorý stojí za štúdiou z roku 2021 – je však dôležité neustále pátrať, aby ste našli presvedčivé dôkazy o tom, čo sa skutočne stalo.

„Odstránením tejto možnosti nás to posúva k iným vysvetleniam a vyžaduje, aby sme pokračovali v iných smeroch výskumu,“ povedal antropológ Tristram Kidder z Washingtonskej univerzity v St. Louis.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 04:11