archív Eduarda Mešťáneka
StoryEditor

FOTO Neuveriteľná premena. Dali si predsavzatie a vydržalo im to, Edo schudol neskutočných 103 kíl

Dominika Pacigová02.01.2022., 08:00h
Pozri si inšpiratívne príbehy troch ľudí, ktorí si bez športu nevedia predstaviť život.
Lajkuj Brainee.sk na

Pravdepodobne si sa s tým stretol aj ty. Dal si si predsavzatie žiť zdravšie, no nechýbali vety typu – zacvičím si zajtra, dnes si ešte doprajem. Prinášame ti príbehy troch ľudí, ktorí sa rozhodli zmeniť svoj životný štýl, a vydržalo im to dodnes. 

Prešiel si neuveriteľnou premenou  

Eduard kedysi vážil 193 kilogramov. Postupne si začal uvedomovať, o čo v živote prichádza, ale aj to, koľkým aktivitám sa nemôže venovať. Začiatkom roka 2018 si povedal, že chce zmeniť svoj životný štýl. V apríli začal cvičiť. „Vždy hovorím, že v mojej hlave nastal skrat, pretože už ma nebavilo obmedzovať sa a lámať pod sebou všetky stoličky,“ prezradil so smiechom.

Vo svojom okolí mal ľudí, ktorí chodili do fitness centra, a preto sa jedného dňa rozhodol, že pôjde s nimi. Začiatky pritom podľa jeho slov neboli jednoduché, no uvedomoval si, že keď vydrží prvé dva týždne, bude to jednoduchšie.

Edo začal cvičiť s trénerom. Odporúča ho každému. „Tréner ťa nebude nútiť robiť veci, ktoré ťa bolia, taktiež ťa nebude ani zhadzovať. Naopak, je to človek, ktorý ťa motivuje, posúva ďalej fyzicky aj psychicky tak, ako by si to sám nedokázal,“ podotkol.

​Počas premeny schudol neuveriteľných 103 kilogramov. „Ľudia si musia uvedomiť, že základom je strava, bez nej to nejde. Nikto by si však nemal predstavovať drastické diéty, základom je jesť menej, no pravidelne, mať správny pomer bielkovín, vlákniny či sacharidov a dodržiavať pitný režim,“ objasnil. 

Momentálne je v štádiu udržiavania si postavy. Snaží sa spevňovať svoje telo, no sám tvrdí, že počas pandémie to nie je jednoduché. „Dúfam však, že športu sa budem venovať dovtedy, kým sa bude dať,“ dodal Eduard Mešťánek.

Chcela sa vo svojom tele cítiť čo najlepšie 

Aj Daniela si dala novoročné predsavzatie. To však hneď padlo, no v auguste sa rozhodla pre zásadnú zmenu. Začala chodiť na EMS tréningy. „Bolo to pre mňa ideálne riešenie, keďže samotné cvičenie trvá 20 minút, čo je pre študenta ako stvorené. Vždy bol pri mne aj tréner, ktorý dohliadal na to, či cviky vykonávam správne,“ priblížila.

Keď mala chuť a čas, cvičila aj doma. Doposiaľ sa jej podarilo schudnúť viac ako 20 kilogramov. „Začiatky boli najťažšie. Mnohí ľudia nevedia vydržať a vyjsť z akejsi komfortnej zóny,“ skonštatovala. 

​Strava a pravidelný pohyb sú podľa jej slov základom. „V prvom rade mi išlo o to, aby som sa vo svojom tele cítila čo najlepšie,“ poznamenala.

Momentálne sa zameriava na formovanie postavy. „Vždy môžeme na sebe pracovať a zlepšovať sa. Fitness sa stal mojím životným štýlom,“ doplnila Daniela Marušincová.

Ako trénerka motivuje ostatných 

Nikolin príbeh je o čosi iný. Šport jej bol od detstva blízky. V čase, keď mala šesť rokov, začala tancovať. Približne pred dvanástimi rokmi začala cvičiť a vydržalo jej to dodnes. „Primárne mi išlo o zdravý životný štýl. Je to niečo, do čoho sa vieme ponoriť, s čím sa vieme zžiť,“ podotkla.  

Okrem praktických skúseností chcela nabrať aj teoretické, a preto sa pred pár rokmi rozhodla nastúpiť na Fakultu telesnej výchovy a športu UK. Už štyri roky pôsobí ako osobná trénerka. „Fitness je mojou každodennou rutinou. Keďže chcem motivovať svojich klientov, musím začať od seba,“ vysvetlila.  

Poukazuje pritom na dôležitosť napredovania. „Napríklad ja som začala behať. Vidím v tom perspektívu. Chcem sa neustále zlepšovať a napredovať,“ doplnila.

Ľudia by si podľa nej mali v športe nájsť oblasť, ktorá ich napĺňa. „Keď to budeš robiť s radosťou a nebudeš to vnímať ako trest, ale ako oslavu, že to tvoje telo dokáže, bude to najlepšie,“ uzavrela Nikola Sliacka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 10:00