Pexels.com/cottonbro, Foto: Ilustračné
StoryEditor

Uverili sme niektorým mýtom o opici. Fungovať by mali potraviny, ktoré máme doma

pc01.01.2022., 08:00h
Hoci jedlo nevymaže žiadne spomienky súvisiace s alkoholovými excesmi, existujú potraviny, ktoré by mohli zmierniť tvoje trápenie.
Lajkuj Brainee.sk na

Pravdepodobne to poznáš aj ty. Po silvestrovskej noci alebo inej oslave sa ráno prebúdzaš s bolesťou hlavy, zatiaľ čo tvoj žalúdok volá o pomoc. Vďaka týmto tipom bude tvoje ráno možno o čosi krajšie.

V súvislosti s konzumáciou alkoholu a „opicou“ sa spájajú viaceré mýty. Niektorým z nich si doposiaľ možno veril aj ty. Vety typu – začni pivom, až potom sa vrhni na tvrdé, alebo ťažké ráno zapi alkoholickým nápojom, sa nemusia vyplatiť, informuje National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism

Káva alebo studená sprcha 

Pravdepodobne si už počul, že pitie kávy alebo sprcha zabránia opici. Jediným spôsobom, ako sa úplne vyhnúť opici, je nepiť alkohol vôbec alebo znížiť jeho príjem na minimum.

Začni pivom, potom sa vrhni na tvrdé

Ďalším z mýtov je, že poradie alkoholických nápojov ovplyvní opicu. Pokiaľ sa riadiš heslom - najprv pivo, až potom tvrdé s tým, že na druhý deň ti nebude zle, možno budeš nemilo prekvapený. Vo všeobecnosti totiž platí, že čím viac alkoholu vypiješ, tým horšiu opicu budeš mať.

Mýtom o opici možno veríš aj ty. Fungovať by mali potraviny, ktoré máš doma Pixabay.com/jarmoluk

Ráno začni poldecákom

Dopriať si poldecák po „ťažkej“ noci nie je najlepšie riešenie. Faktom totiž je, že hoci by alkoholický nápoj mohol minimalizovať niektoré príznaky, väčšinou vedie len k predĺženiu nevoľnosti.

Od mýtov k tipom

Od mýtov prejdime k tipom, ktoré by ti mohli pomôcť. Existuje niekoľko druhov potravín, ktoré ti údajne pomôžu zotaviť sa z opice, informovala agentúra ČTK s odvolaním na server news.com.au.

Mango

V dôsledku dehydratácie a nedostatku spánku sa ráno môžeš cítiť slabý. Keď doplníš glukózu, tvoje telo dostane ľahký zdroj energie. Práve fruktóza, teda cukor obsiahnutý v ovocí, pomôže doplniť zdroj glukózy. Telo tak získa energiu, vďaka ktorej sa vraj postupne dokáže zbaviť alkoholu.

Mýtom o opici možno veríš aj ty. Fungovať by mali potraviny, ktoré máš doma Pexels.com/Riki Risnandar

Avokádo a banány

Obe potraviny sú skvelým zdrojom draslíka, čiže jednou z látok, ktoré po konzumácii alkoholu potrebuješ doplniť - spolu s vodou a sodíkom. 

Vajcia

Miešané, varené alebo volské oko – výber je na tebe. Vajcia totiž obsahujú cysteín, pričom táto aminokyselina pomáha prečistiť pečeň od toxínu acetaldehydu, ktorý spôsobuje opicu.

 Mýtom o opici možno veríš aj ty. Fungovať by mali potraviny, ktoré máš doma Pexels.com/cottonbro

Nakladané uhorky

Možno by ti tento babský recept ani nenapadol, no vraj dopomáha k tomu, aby si sa po noci cítil lepšie.

Voda je základom

Alkohol dehydruje. Doplnenie tekutiny pomáha minimalizovať bolesť hlavy. Ak ti voda po prehýrenej noci nechutí, skús siahnuť po zeleninových miešaných džúsoch alebo po málo osolenom kuracom vývare. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 12:12