Unsplash/Adrian Swancar,Michael Discenza
StoryEditor

Od parketového leva k opici. Čo sa deje v tvojom tele, keď piješ alkohol?

Ľubomíra Somodiová31.12.2021., 09:30h
V krajine, kde internetom vládne dnes už nebohý Melíško či legendárni chlapci, ktorí šli do Spišskej do bordelu a „narafali“, keďže šofér mal dve promile, je alkohol akousi normou.
Lajkuj Brainee.sk na

Dobré vychladené pivko či drink jednoducho patria k letu či na Slovensku k oslavám, alebo ich niekedy preferujeme len tak, po náročnom dni. Aj počas pandémie sa požívanie alkoholu najmä doma zvýšilo.

Mladšie ročníky slávia zavŕšenie semestra a školského roka. Ako inak - s riadnou dávkou alkoholu. Poďme sa preto pozrieť, čo s tvojím telom robí alkohol. Teda okrem toho, že ti dodá tie „správne“ pohyby parketového leva.

Od prvého dúška

Vplyv alkoholu na telo začína od prvého dúška. Alkohol sa, na rozdiel od ostatných živín, nezačína vstrebávať v tenkom čreve, ale už v žalúdku. To je kľúč k tomu, že sa človek po vypití alkoholu dostane do náladičky dosť rýchlo.

To, ako tvoje telo spracúva alkohol, záleží na viacerých faktoroch. Či už na hmotnosti alebo plnom žalúdku, ale napríklad aj na teplote nápoja. Všeobecne však platí, že po požití alkoholu telo prítomnosť etanolu zaznamená do 5 až 10 minút.

Jeho malé množstvo sa do tela vstrebe už v ústach, ďalšia časť v žalúdku a najväčšia časť v črevách. 90% metabolizmu alkoholu má v tele na starosti pečeň, zvyšok sa vylúči skrze pľúca (preto sa testy na alkohol robia dychovou skúškou) a cez pot. Pečeň je však schopná spracovať len určité množstvo alkoholu za hodinu. To množstvo zodpovedá cca jednému drinku.

pivo, bar pivo, bar Dreamstime

Nápor na pečeň

Telo človeka nevie alkohol ukladať, ale odbúrava ho pomocou pečene. Pečeň najskôr premení alkohol na acetaldehyd, čo je toxická látka, následne na neškodný acetát, ktorý je následne odbúraný na oxid uhličitý a vodu. 

Zo žalúdka a z čreva sa alkohol absorbuje v nemennej podobe do krvi, ktorá ho rozvedie do všetkých orgánov. Čím je orgán prekrvenejší, tým ľahšie sa doň dostane alkohol. Rýchlosť vstrebávania je oveľa vyššia ako rýchlosť vylučovania, preto koncentrácia v krvi stúpa. Pri jednorazovom užití je vzostup alkoholu v krvi lineárny.

Nielen žltkastá koža alebo očné bielko, ale aj typický pach tela - ako olej, tuk, masť alebo margarín - šíri okolo seba ten, kto má chorú pečeň alebo žlčník. Nielen žltkastá koža alebo očné bielko, ale aj typický pach tela - ako olej, tuk, masť alebo margarín - šíri okolo seba ten, kto má chorú pečeň alebo žlčník. Dreamstime

​Pokiaľ vypiješ viac, ako tvoje telo dokáže vstrebať, dosiahne hladina alkoholu v krvi vrchol medzi 30 až 90 minútami od začiatku prvého pohárika. V túto chvíľu si intoxikovaný alkoholom a ten pôsobí na celé tvoje telo. Výrazne ovplyvňuje náladu a správanie, môže ovplyvniť aj zrak a priniesť rozostrené videnie.

Pečeň, ako bolo vyššie naznačené, ide na plný plyn. V žalúdku sa zvyšuje sekrécia žalúdočných kyselín, čo môže vyvolať miernu nevoľnosť, hnačku alebo vracanie. Alkohol je močopudný, takže núti obličky vylučovať viac moču, s ktorou z tela odchádzajú aj dôležité prvky - horčík a vápnik.

Čo je za častou povznesenou náladou?

„Alkohol v mozgu uvoľňuje endorfíny,“ vysvetľuje americká dietologička Ginger Hultinová. Endorfíny sú známe ako hormóny šťastia. „K uvoľňovaniu endorfínov dochádza najmä v prednej časti mozgu, ktorá má na starosti rozhodovanie a premýšľanie. To je dôvodom, prečo sa začíname cítiť uvoľnení a spokojní. Na druhej strane je to tiež dôvod, prečo sa ľudia rozhodujú nerozvážne – napríklad, že sadajú opití za volant alebo inklinujú k hazardovaniu,“ dodáva Hultinová.

Alkohol znižuje vzájomnú komunikáciu medzi mozgom a telom. Dochádza k oneskoreniu v prenosoch do končatín alebo do jednotlivých svalov, ktoré sú potrebné pre správnu artikuláciu.

bacherol party shutterstock.com

Čo spôsobuje okno?

Alkohol narušuje schopnosť vášho mozgu konsolidovať nové spomienky. Špecialisti na liečbu alkoholizmu sa zhodujú na tom, že alkohol môže vyvolať detekovateľné poškodenie pamäti už po niekoľkých nápojoch a ako sa zvyšuje množstvo alkoholu, zvyšuje sa aj stupeň poškodenia. Veľké množstvo alkoholu, najmä ak piješ na lačný žalúdok, môže spôsobiť výpadok pamäte a ty si tak spôsobíš poriadne okno a nespomenieš si ani na polovicu večera.

Izolácia a alkohol môžu riziko samovraždy. Pokiaľ máte samovražedné myšlienky, volajte linku dôvery. Izolácia a alkohol môžu riziko samovraždy. Pokiaľ máte samovražedné myšlienky, volajte linku dôvery. Pixabay

Ach, ten hlad!

Dôvodom je hladina cukru v krvi. Konzumácia alkoholu môže spôsobiť vyčerpanie zásob glykogénu v procese metabolizmu alkoholu. Okrem toho alkohol znižuje množstvo hormónu leptínu - hormónu nasýtenia. Preto chceme pizzu, hranolky, burger a iné nezdravé a ťažké jedlá. Z toho si však môžeme vziať jedno pozitívne: piť na mastný žalúdok znižuje rannú nevoľnosť a opicu.

Hoci alkohol pravdepodobne z našich životov tak skoro nevymizne, maj na pamäti, že jeho konzumácia zvyšuje riziko zdravotných problémov. Strata horčíka sa navyše výrazne podpisuje na našej duševnej pohode, preto spolu s opicou prichádza aj pocit smútku a miernej depresie.

Sme unavení a chceme spať, pretože aj telo je výkonom vyčerpané, je doslova vyšťavené. Náš mozog je alkoholom ovplyvnený dokonca dlhšie ako zvyšok tela a niektoré vedecké štúdie ukazujú, že na ľudskom konaní a správaní sa podpisuje ešte aj dva až tri dni po konzumácii. Kto vie, možno si svoj ďalší alkoholový „výpad“ poriadne rozmyslíš.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 06:04