Očkovanie v TrnaveTASR/Lukáš Grinaj
StoryEditor

Zmena termínu. Tretiu dávku vakcíny si môžeš dať skôr, ministerstvo prezradilo kedy

TASR14.12.2021., 09:16h
V kontexte zhoršujúcej sa epidemickej situácie vydalo Ministerstvo zdravotníctva usmernenie pre podávanie tretej dávky vakcíny proti ochoreniu covidu-19.
Lajkuj Brainee.sk na

Podať posilňujúcu dávku vakcíny proti ochoreniu covid-19 bude na Slovensku možné už po troch mesiacoch. Vyplýva to z aktualizácie usmernenia k aplikácii dodatočnej tretej dávky mRNA vakcíny. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Posilňujúcu dávku je možné podať kompletne zaočkovanej osobe vo veku od 18 rokov najskôr o tri mesiace po podaní poslednej dávky základnej dvojdávkovej očkovacej schémy.

Ako doplnila Eliášová, aj osobám, ktoré okrem absolvovania základnej vakcinačnej schémy následne prekonali ochorenie covid-19, alebo im boli podané monoklonálne protilátky, je možné podať posilňujúcu dávku tiež po troch mesiacoch buď od prekonania ochorenia, alebo po podaní monoklonálnych protilátok.

​Kompletne zaočkovanej osobe jednodávkovou vakcínou je možné podať posilňujúcu dávku už po dvoch mesiacoch.
„Umožnenie skrátenia intervalu medzi podaním posilňovacej dávky je ďalším výrazným krokom k záchrane zdravia a životov občanov, a to najmä v čase, keď sa očakáva výrazný nástup ďalšej mutácie koronavírusu – omikronu," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Slovensko sa tak podľa jeho slov pripojilo k ostatným krajinám sveta, kde tento interval na základe relevantných vedeckých štúdií už skrátili.

Počty mŕtvych stúpajú

Prostredníctvom 18.079 vykonaných RT-PCR testov odhalili v pondelok (13. 12.) na Slovensku 4762 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 101 obetí.

Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na internetovej stránke covid-19.nczisk.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 12:55