Kominár Andrej: Raz som v komíne našiel peniaze nebohej pani, ročne spravíme aj 600 komínovAndrej Gasper/Unsplash/Sandra Grünewald
StoryEditor

Kominár Andrej: Raz som v komíne našiel peniaze nebohej pani, ročne spravíme aj 600 komínov

Lukáš Kovalčík22.06.2022., 15:00h

50 percent z celkovej práce roka spravíme za 3 mesiace. Pracuje sa vtedy od skorého rána až do neskorej tmy, hovorí mladý kominár.

Lajkuj Brainee.sk na

Počiatky kominárskeho remesla siahajú až do 13.storočia. Napriek tomu, že dnes má množstvo mladých ľudí túto prácu spätú skôr s rozprávkami či detskými piesňami, ostáva profesia kominárov na Slovensku stále živá.

Naša krajina sa môže pýšiť množstvom šikovných remeselníkov, a jedným z nich je určite aj mladý kominár Andrej Gasper z Banskej Bystrice. O tom, v čom vlastne spočíva profesia kominára, ktoré závady najčastejšie v práci riešia, ale aj či ho zákazníci ponúkajú alkoholom alebo ako sa žije z platu kominára, sa dozvieš v rozhovore.

Hovorí sa, že kominári nosia šťastie. Je to pravda?

Áno, v samej podstate nosíme šťastie. Nakoľko donesieme do domu bezpečie, ktoré je pri kúrení naozaj potrebné. Bezpečnosť každého skontrolovaného komína je misia každého kominára.

image

Oprava zatečeného komína.

Andrej Gasper

V čom spočíva práca kominára?

V prvom rade naša práca spočíva v tom, aby všetky spaliny, od všetkých spotrebičov na všetky palivá, bezpečne opustili domov zákazníka. To znamená, že sa venujeme hlavne čisteniu a kontrole komínových prieduchov teda spalinových ciest, kontrole ich tesnosti a podobne. Kominári tiež robia čistenie spotrebičov, odborné zapájanie spotrebičov, frézovanie a vložkovanie komínov, ale aj opravovanie nadstrešných častí komína a veľa ďalších vecí.

Ako sa mladý človek dostane ku takejto profesii?

Vyštuduje ju buď v Nitre na Strednej odbornej škole stavebnej, alebo po niekoľkých rokoch praxe u revízneho technika komínov záujemcovi vznikne nárok na odborné preskúšanie.

Kominár potom získa nárok na vlastnú živnosť nazývanú „čistenie a kontrola komínov“, ktorá inak nie je voľnou živnosťou a teda je na ňu potrebné vzdelanie, bezúhonnosť, právna spôsobilosť atď...ako pri všetkých viazaných remeselných živnostiach.

image

Odstránenie dechtu z komína.

Andrej Gasper

Ako vyzerá váš bežný deň?

Každý deň je iný. Ráno vyrážame do terénu, buď idem s kolegom, alebo so snúbenicou. Ženy majú lepší cit pre čistotu a našej firme veľmi záleží na tom, aby bol zákazník spokojný s čistotou pracoviska po vykonanom zákroku.

V tomto mi veľmi pomáha práve ona. Tak isto vie pomôcť v odbornej práci, nakoľko so mnou chodí už roky. Viem, že je na Slovensku aj niekoľko kominárok, takže to vôbec nie je nič zvláštne.

image

Vložkovanie komína.

Andrej Gasper

Hneď z rána volám objednaným zákazníkom. Vybavujeme postupne jedného za druhým, podľa objednaných časov. V poobedných hodinách riešim zväčša obhliadky pred frézovaním a následným vložkovaním komína, prípadne obhliadky pre murárske práce v nadstrešných častiach komínov, hĺbkové čistenia kachľových pecí, prípadne čokoľvek, čo zaberie viac času, ako bežná služba- čistenie a kontrola.

V deň vložkovania komína robíme len túto jedinú vec. Je to práca na celý deň a chce prípravu. Večer riešim papierovačky, úradné veci, revízie či emaily.

Podceňujú ľudia odbornú kontrolu komínov?

Áno určite. Zákon síce vyžaduje pravidelné čistenie, ale nie odborne spôsobilou osobou - kominárom. To vyžaduje až poisťovňa v prípade poistnej udalosti, alebo banka ktorá si chráni svoju investíciu v podobe hypotekárneho úveru aj touto formou. Prípadne niekde aj obec, aby nedochádzalo ku verejnému ohrozeniu.

Obce na kontrolu využívajú veľa krát aj svojich dobrovoľných hasičov. V mestách je to s kultúrou pravidelného čistenia zložitejšie.

image

Odstraňovanie dechtu z komína.

Andrej Gasper

Firmy sú kontrolované a sú povinné mať papier. No bežne v domácnostiach povedia, že „veď len prekurujeme občas cez Vianoce", takzvane „na romantiku“. No práve tento typ zákazníka, ktorý nepravidelne pripravuje drevo a nečistí komín máva prieduch v najhoršom stave.

image

Terapie si hradíme sami. Vedia sa vyšplhať do stoviek až tisícok eur mesačne, hovorí mama autistky

Ktoré závady sa vyskytujú v komínoch či kotloch najčastejšie?

Najčastejšie sú to veľmi nebezpečné zadechtovanie komína, nevhodný spotrebič pripojený na nevhodný komín či nevhodný spôsob pripojenia. Potom napríklad prasknutý sopúch, tvorba kondenzátu a následné vlhnutie stien. Prípadne aj pripájanie moderných spotrebičov na staré nevyvložkované komíny.

Ako často treba čistiť komín?

Zákon tieto termíny určuje úplne presne. Ak je na komínové teleso pripojený spotrebič s celkovým tepelným výkonom do 50 kW, čo je väčšina domácností, tak každé 4 mesiace, ak je do komína pripojený spotrebič na tuhé, alebo kvapalné palivo.

Každých 6 mesiacov, pokiaľ sú do komína pripojené spotrebiče na plynné palivá a ak ide o komín bez vložky. V prípade, že ide o plynné palivo, a jedná sa o komín s vložkou, treba ho čistiť každých 12 mesiacov.

image

Čistenie komína.

Andrej Gasper

Ak je na komínové teleso pripojený spotrebič s celkovým tepelným výkonom nad 50 kW, čo spĺňa väčšina firiem, budov na prenájom, priemyselných budov, tak raz za 2 mesiace, ak sú do komína pripojené spotrebiče na tuhé alebo na kvapalné palivá. V prípade, že sú do komína pripojené spotrebiče na plynné palivá, je to raz za 6 mesiacov.

Fušujú vám do remesla aj „domáci majstri“?

Neviem, neskúmam. Pokiaľ komín nevyhovuje, bohužiaľ zákazník nedostane potvrdenie. Nezáleží na tom kto a čo, kedy robil. Stavebníka neskúmam, skúmam prevedenie.

Núkajú vás pri práci ľudia alkoholom?

Občas sa to stáva. Nie však pravidelne. Skôr sa stane, že klient sa opýta, kto z nás šoféruje. No bohužiaľ, keďže sa jedná o práce aj vo výškach, nemôžeme pohárik a to ani v prípade, že jeden z nás nešoféruje. Vtedy zväčša nastane pre nás výhodnejší scenár. Dostaneme výslužku domov.

Čo najzvláštnejšie ste našli v komíne?

Našiel som peniaze nebohej pani, ktorá v dome v minulosti žila. Tiež som našiel napríklad holuba, straku, ale najčastejšie nachádzam vyschnutých netopierov, ktorí, keď do komína zídu, už nedokážu vyletieť hore.

Je na Slovensku dostatok kominárov?

Myslím si, že za posledných 5 rokov sa to zlepšilo, a momentálne je kominárov dostatok.

Koľko komínov za rok sa vám podarí spraviť?

400-600 komínov.

image

Zvýšenie ťahu komína predĺžením.

Andrej Gasper

Záujem o remeslá na Slovensku upadá, ako to je u vás? Máte v kolektíve aj mladších ľudí?

Človek ku manuálnej práci musí byť vedený od detstva. Záujem o remeslá na Slovensku upadá, lebo deti majú iné záujmy. Ale áno, napriek tomu, máme v kolektíve aj mladších.

Kedy má kominár hlavnú sezónu?

50 percent z celkovej práce roka spravíme za 3 mesiace: september, október, november. Pracuje sa vtedy od skorého rána až do neskorej tmy.

Spadli ste niekedy zo strechy?

Nie, nikdy som nespadol, ani nikoho takého nepoznám. Dodržiavame všetky pravidlá BOZP. Je to môj každodenný chlebíček. Nemôžem si dovoliť riskovať zdravie, a nedokázať sa postarať o rodinu.

Ako sa žije z platu kominára?

Žije sa relatívne fajn. Keby nebolo treba neustále investovať do inovácií, náradia, štúdia a rozširovania firmy, žilo by sa ešte lepšie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 06:53