Jazero Kuchajda.Facebook/Kuchajda/TASR/Andrej Galica
StoryEditor

Pivo, langoše aj sexuálne dobrodružstvá. Ako to vyzerá na bratislavskej Kuchajde?

kov20.06.2022., 16:30h

Jazero a prírodné kúpalisko v jednom má medzi Bratislavčanmi kultovú povesť. Niektorí sem chodia za športom či jedlom, iní zase za zábavou.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď sa povie leto na Slovensku, väčšina z nás si predstaví slnko, vodu a langoš. Možno ešte niekde v pozadí sa nám vybavia tóny rómskej muziky, ktoré si nejeden Slovák spája s pobytom pri vode.

Všetky tieto atribúty spĺňa obľúbené bratislavské prírodné kúpalisko Kuchajda, ktoré každoročne navštevujú davy Bratislavčanov, no láka aj turistov. Čo všetko ponúkajú miestne gastrostránky, a aká je vlastne esencia samotnej Kuchajdy? To sme sa v Brainee rozhodli preskúmať.

Bootca bar

Je víkend, teplotná ručička dosahuje 30 stupňov, a ja krátko po príchode na kúpalisko zamierim do Bootca baru. Drevený domček vyzerá z jednej strany ako plážový bar, kde si môžeš posedieť na paletách, či sa vyvaliť do lehátka, z druhej strany je klasické okienko.

image

Bootca Bar na Kuchajde.

Facebook/Bootca Bar/Erik Zeman

Chvíľu sa pozerám na ponuku jedál, zaujme ma lokal burger, tak si ho chcem objednať. Bohužiaľ pri objednávke sa dozvedám, že mi ho nemôžu pripraviť, lebo im došli žemle. Obsluha ma informuje, že ani fish and chips dnes nepodávajú, tak si vyberám chicken wrap a sadám si na paletu.

image

Kultové bratislavské pajzle: V centre máš za pár eur problém odísť po svojich, stretneš tu aj „hviezdy internetu“

Čakanie na jedlo si krátim rozhovorom s miestnymi od veďlajšieho stolu. „Chodíme sem na pivo a opaľovať sa,“ hovorí mi opálený päťdesiatnik a napravuje si pritom slnečné okuliare. Čapovaného Bernarda si tu môžeš dať za 2 eurá. Po asi 20 minútách si idem k okienku vyzdvihnúť chicken wrap. O nejakom prevratnom gastro zážitku nemôžem hovoriť, no kurací wrap ma zasýtil, takže splnil svoj účel.

image

Bootca Bar na Kuchajde.

Brainee

Bar ponúka množstvo alko i nealko drinkov, domáce limonády, ale aj horúce nápoje. Dojedám wrap, a v pozadí pritom z reprákov hlasno hučí taliansky šláger osemdesiatych rokov „L'Italiano“. Pomaly sa teda presúvam k ďalšiemu stánku.

Grill House

Na pol ceste k stánku, ktorý ma medzi miestnymi kultovú povesť, ma víta hluk zábavy. V kruhu pod stromom sedí skupinka mladých podgurážených Rómov, a podávajú si medzi sebou fľašu vodky. Je dvanásť hodín na obed, a mladíci si už pospevujú. Párty život skrátka nezastavíš.

Prichádzam k stánku, kde už z diaľky voňajú langoše. Objednávam si pol litra Vineii (1,50 eur) a sadám si k stolu. V Grill house nie som po prvýkrát, približne pred rokom som sa tu bol kúpať, a stánok si pamätám vďaka tomu, že mi vtedy priniesol snáď najslovenskejšiu esenciu leta za posledné roky. Podnik ponúka množstvo jedál pripravovaných na grile, fast foodové špeciality, pivo, destiláty a ďalšie nápoje.

image

Grill House na Kuchajde.

Restaurant Guru

Organizujú sa tu tiež rôzne ľudové zábavy, ktoré akoby z oka vypadli dedinským veseliciam.

Od partie sediacej neďaleko sa dozvedám, že Kuchajda nie je len miestom odpočinku, ale aj sexuálnych dobrodružstiev miestnych. „Zoznámili sme sa tuto, pršalo... dal som jej mikinu, jedno s druhým... skončili sme u mňa,“ opisuje svoje milostné avantúry pre Brainee jeden zo štamgastov.

„Bolo to nezáväzné, neskôr mi dokonca prezradila, že má manžela,“ hovorí mladý muž.

Kúpanie, opálení dôchodcovia a šport

Letná sezóna je ešte len na začiatku, avšak vo vode sa už kúpe množstvo ľudí. „Kuchajdu mám rada pre veľa možností trávenia voľného času a dostupnosť. Mám tam priame spojenie električkou a za nejakú polhodinu som tu,“ hovorí tridsiatnička Alžbeta, ktorú si „odchytáme" krátko po tom ako vystúpi z jazera.

„Dá sa tu stráviť aj pol dňa - chodíme sem cez víkend s priateľom, hráme stolný tenis, hádžeme si lietajúci tanier a nakoniec sa okúpeme."

image

Kúpanie na Kuchajde/Ilustračné foto

TASRAndrej Galica

„Ku kúpaniu patrí langoš a Kofola. Takže za mňa klasika,“ odpovedá, keď sa jej pýtam na jej obľúbené jedlo na Kuchajde.

Ak môžeme niečo označiť za špecifikum Kuchajdy, sú to určite početní lokálni dôchodcovia, ktorým by opálenie, mohli závidieť aj ich „kalifornskí rovesníci“. Viacero seniorov tu cez leto trávi prakticky celé dni, a ako bonus si odnášajú bronzovú pleť.

Seniori na Kuchajde majú k dispozícii aj prírodné „fitnes centrum“. Nachádza sa tu deväť cvičiacich strojov, ktoré sú určené na posilňovanie najmä pre starších. Ak si športovo založený, pravdepodobne si tu prídeš na svoje. Nájdeš tu totiž ihriská na plážový volejbal, basketbal, tenisový kurt, ping-pongové stoly, ale aj ihrisko na petangue.

image

Basketbal na Kuchajde.

TASR/Andrej Galica

Mimochodom Kuchajda má bohatú históriu, a ľudia sa sem chodia kúpať už naozaj dlhé roky. Takto vyzeralo kúpalisko na začiatku šesťdesiatych rokov.

image

Kuchajda v šesťdesiatych rokoch.

TASR/M. Slosiariková

„Vedľa v Novej dobe sme bývali, cez víkend mama nasmažila rezne, upiekla bublaninu a vyrazili sme. Len čo sme sa zložili pri vode, už sme boli so sestrou hladné,“ spomína na Kuchajdu v tej dobe pani Alena.

Bufet u Svokra

Od vody sa presúvam k bufetu U Svokra, ktorý je preslávený svojimi pečenými rybami, a musím konštatovať, že je to právom. Plusom je aj sympatická obsluha, posedenie na drevených stoloch zase umocňuje útulnosť terasy.

image

Bufet u Svokra na Kuchajde.

Facebook/Bufet U Svokra
image

Bufet u Svokra na Kuchajde.

Facebook/Bufet U Svokra

Bella Napoli

Keďže „gastro trip" bez dezertu sa ani nedá považovať za skutočný gastro trip, svoju púť na Kuchajde ukončujem zmrzlinou za 1,20 eura (kopček) v talianskej reštaurácii Bella Napoli.

image

Zmrzlina na Kuchajde.

Brainee

Záver? Kuchajda je so všetkými plusmi aj mínusmi typickým slovenským miestom na letný odpočinok. Ak nevieš, kam najbližšie vybehnúť, a nehceš do výletu vrážať kopu peňazí, jednoznačne ti ju odporúčame.

Okrem vody, slnka, jedla a športovísk, na jazere nájdeš aj detské ihriská či letný amfiteáter, kde sa premietajú filmy. V kombinácii s výhľadom na vodu, to teda môže byť ideálne miesto na rande.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 14:34