Forenzná psychologička prezrádza, podľa čoho si násilníci vyberajú svoje obete.Brainee/Canva/
StoryEditor

Forenzná psychologička prezrádza, podľa čoho si násilníci vyberajú svoje obete. Na toto si dávaj pozor

Michal Čiernik16.05.2024., 11:00h

Spôsob akým kráčaš z teba môže spraviť potenciálny cieľ pre násilníka. Odborníčka varuje, čomu by si sa mal vyhýbať.

Lajkuj Brainee.sk na

Od šírky kroku, až po spôsob, akým držíš ruky pri tele. Na tieto veci by si si mal dávať pozor, ak sa nechceš stať ľahkým cieľom sexuálneho predátora.

Alex, študentka forenznej psychológie, sa vo svojom nedávnom videu na TikToku odvolala na štúdiu, ktorá skúmala mužov odsúdených za znásilnenie, napadnutie, vraždu a únosy, aby odhalila ich metodológiu pri výbere obeti.

Nemotorné a hanblivé ciele

Väzni si v drvivej väčšine vyberali ženy, ktoré vyzerali vystrašene, hanblivo, alebo chodili s určitou nemotornosťou, čo naznačovalo, že v prípade útoku by sa nedokázali dobre brániť.

To odhalili výskumníci z Brock University, ktorí vo svojej štúdii ukázali uväzneným predátorom videá chodiacich žien a požiadali ich, aby vybrali, aký typ ženy by si vybrali ako obeť. „Zo všetkých žien vo videách si delikventi jednomyseľne vybrali len niekoľko tých istých žien,“ prezradila Alex vo videu. „Všetky ženy mali spoločné to, ako chodili a ako sa vo všeobecnosti správali na verejnosti,“ dodala.

Vybrané obete vo väčšine prípadov robili menšie kroky a kráčali pomalším tempom so sklonenou hlavou. Tým, že kráčali so skríženými rukami a nevšímali si svoje okolie, naznačovali, že sú viac bojazlivé a úzkostlivé, čo ich podľa väzňov môže robiť slabšími.

Pretože sa ženy nepozerali na svoje okolie, dali by sa ľahšie prekvapiť a kvôli prekríženým rukám by ich násilník mohol ľahšie spacifikovať bez toho, aby sa príliš bránili.

Na druhej strane ženy, ktoré kráčali prirodzenou chôdzou alebo krokom úmerným svojmu telu, udržiavali rovnaké tempo ako ostatní v dave a stáli vzpriamene so zdvihnutou bradou, pravdepodobne neboli terčom.

Tieto ženy vyžarovali sebavedomie, „v podstate vydávali energiu, ktorá hovorila: Nezahrávaj sa so mnou. Budem bojovať,“ vysvetlila Alex. „Nedávaj potenciálnemu útočníkovi žiadne náznaky, že cítiš alebo vidíš, že niečo nie je v poriadku,“ dodala na záver tiktokerka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. jún 2024 16:33