Zaradenie LGBTI+ tém do rozprávok sa Disney nevyplatilo.Disney/
StoryEditor

Disney na posledných filmoch brutálne prerobil, stratil stovky miliónov. Kritici tvrdia, že za to môže orientácia na LGBT komunitu

dvojiDnes.cz02.01.2024., 13:30h

Spoločnosť The Walt Disney Company sa stretáva s problémami, ako úspešne predstaviť svoje nákladné projekty divákom. Na niekoľkých posledných filmoch totiž prerobila takmer miliardu eur. Podľa mnohých za tým stojí skutočnosť, že štúdio v posledných rokoch začalo vo svojich animovaných filmoch až príliš presadzovať svoju woke agendu.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď v decembri roku 2022 uviedlo štúdio film Rakeťák ako spin-off obľúbeného Príbehu hračiek, v snímke vystupoval lesbický pár, ktorý si na plátne neodpustil bozk. Práve táto maličkosť prinútila štrnásť rôznych krajín vrátane Saudskej Arábie, Libanonu, Kuvajte, Egypta, Indonézie a Malajzie, aby snímku doma zakázali. Nakoniec zarobil v pokladniach kín celosvetovo niečo cez 200 miliónov eur, jeho výroba ale stála 182 miliónov eur.

Onedlho potom Štúdia Walt Disney a Pixar predstavila svoju prvú nebinárnu postavu, ktorá sa objavila v júni 2023 v animovanom filme Elementy. Rovnako ju nahovoril herec s nebinárnou identifikáciou. Milostný príbeh o priťahovaní protikladov a podobenstve o nasledovaní svojich snov v júni na domácom trhu získal necelých 27 miliónov eur, čo je zďaleka najhoršia premiéra v histórii Pixaru.

image

Disney pripravilo ochutnávku novej Ariel. Morskú pannu hrá Afroameričanka

Kontroverziu vyvolalo aj obsadenie afroamerickej herečky Halle Baileyovej do hlavnej úlohy Ariel v nedávno uvedenom hranom remaku slávnej Malej morskej panny. Film síce zarobil v prepočte takmer 480 miliónov eur, ale jeho výroba stála 230 miliónov. Len pre porovnanie, animovaná klasika z roku 1989 vygenerovala okolo 250 miliónov. 

„Ľudia takýto obsah už jednoducho nekupujú,“ hovorí americká novinárka, právnička a politická komentátorka Megyn Kellyová pre denník New York Post.

Aspoň päťdesiat percent

„Spoločnosť musí urobiť viac pre to, aby bol jej obsah inkluzívnejší,“ uviedla Karey Burkeová, prezidentka divízie General Entertainment Content spoločnosti Disney. „Hovorím to ako matka dvoch queer detí, jedného transgenderového a jedného pansexuálneho dieťaťa a tiež ako vedúca pracovníčka,“ dodala manažérka. Disney pod jej vedením sľúbilo, že zabezpečí, aby doposiaľ nedostatočne zastúpené skupiny, ako sú napríklad rasové menšiny alebo komunita LGBTI+, budú súčasťou aspoň 50 percent všetkých jeho postáv.

V júni však odišla z vedúcej pozície v oddelení pre diverzitu spoločnosti Disney Latondra Newtonová. Práve ona bola rozhodujúcim článkom zodpovedným za woke politiku, ktorej cieľom je zavedenie postáv gayov, lesieb, transsexuálov, nebinárnych osôb a ďalších menšín do animovaných seriálov a filmov. Od roku 2017 koordinovala prácu rôznych tímov s cieľom vytvárať zábavu odrážajúce globálne publikum a udržujúce prívetivé a inkluzívne pracovisko pre všetkých, ako uvádza profil na webových stránkach spoločnosti.

Podobný scenár zavládol napríklad v spoločnostiach Netflix a Warner Bros alebo Discovery. „Všetky tieto mediálne spoločnosti a veľké technologické firmy kúsok po kúsku rušia svojich šéfov diverzity, pretože je to jednoducho zbytočná pozícia,“ hovorí novinárka Kellyová.

Ide len o peniaze

Americká youtuberka a moderátorka Lauren Chenová označila kroky spoločnosti Disney v posledných rokoch za falošné a vypočítavé, píše portál GBNews. Podľa nej jej počiny dokazujú, že firma absolútne a bezvýhradne zastáva woke agendu a robí tak preto, že do jej tímov prenikli aktivisti, ktorí sa maskujú buď za scenáristov alebo za umelcov. Z korporátneho hľadiska sa tiež naháňa za doláre prichádzajúce od investorov, ako je BlackRock. Tí trvajú na tom, aby sa firmy usilovne držali woke línie. „Tieto firmy sa snažia presadzovať ľavicovú sociálnu agendu, ale vidíme, že to u divákov nezaberá,“ dodáva youtuberka.

image

Kontroverziu vyvolalo aj obsadenie afroamerickej herečky Halle Baileyovej do hlavnej úlohy Ariel v nedávno uvedenom hranom remaku slávnej Malej morskej panny.

Profimedia.cz/

Podľa nej tkvie Disneyho počínanie aj vo veľkej dávke pokrytectva. Na jednej strane sa štúdio snaží byť na Západe dostatočne woke, a zároveň chce byť za dobre aj s Komunistickou stranou Číny. A samozrejme ide hlavne o marketing filmov. „S radosťou vyškrtnú akékoľvek potenciálne citlivé témy, len aby získali prístup na čínsky trh alebo trhy na Blízkom východe. To podľa nej jasne ukazuje, aký falošný a vypočítavý je ich morálny aktivizmus v týchto otázkach,“ dodáva Chanová.

„Úprimne povedané ide len o zarábanie peňazí. Ale je to irónia, pretože ani toho už nie sú schopní,“ dodáva Chenová. Podľa nej rodičia nevodia svoje deti do kina, aby im Disney predstavil koncepty, ako sú náhradné homosexuálne páry alebo nebinárne postavy. „Chcú sa jednoducho len pobaviť,“ uzatvára Chenová podľa portálu GBNews.

ANKETA
Ktorá z Disney rozprávok sa ti páči viac?

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 00:45