Disney zverejnilo nový trailer k pripravovanému filmu The Little Mermaid.Screenshot/Walt Disney Studios
StoryEditor

Disney pripravilo ochutnávku novej Ariel. Morskú pannu hrá Afroameričanka

Nikola Michalkova17.09.2022., 15:00h

Obľúbená detská rozprávka Malá morská panna sa vracia do kín. Diváci sa na ňu môžu tešiť už budúci rok. Disney však zverejnilo krátku upútavku, ktorá rozprúdila mnoho reakcií.

Lajkuj Brainee.sk na

Originál animovanú rozprávku pozná snáď každý. Morská panna s typickými červenými vlasmi a túžbou vidieť svet nad hladinou. Miesto si tam našla aj láska, ale aj nebezpečenstvo. 

Nová verzia rozprávky

Mnohé Disneyho klasiky sa dočkali svojho prerobenia do modernejšej podoby. Dočkala sa aj obľúbená rozprávka o malej morskej panne Ariel. Tú v novej verzii stvárni speváčka a herečka Halle Bailey. Nová verzia má vyjsť 26. mája 2023. 

Princa Erica stvárni britský herec Jonah Hauer-King a zápornú Ursulu bude hrať herečka Melissa McCarthy. Film režíroval Rob Marshall, ktorý mal na starosti aj Návrat Mary Poppinsovej. 

Čelila rasizmu 

Herečka Halle Bailey čelila toxickému odporu niekoľkých fanúšikov animovanej rozprávky, keď obsadila hlavnú rolu Ariel. Diváci sa napokon stiahli a začali tvrdiť, že je smiešne kritizovať afroameričanku, „ktorá hrá mýtickú bytosť v nerealistickom fantasy svete pôvodne napísaným dánskym autorom,“ uvádza sa na portáli Screenrant. 

Samozrejme, nájdu sa stále ľudia, ktorí žiadajú vernú adaptáciu obľúbenej rozprávky o morskej panne. Čo si však neuvedomujú je, že rasa hlavnej postavy nijakým spôsobom neovplyvní dej. Navyše, fantasy žáner je rozmanitý a ako sa hovorí, fantázii sa medze nekladú. 

Reakcie detí

Twitter zaplnilo množstvo reakcií detí, ktoré majú radosť a šťastie v očiach pri pohľade na ich obľúbenú rozprávku. Veľký ošiaľ však spôsobilo, že Ariel stvárni herečka čiernej farby pleti. To potešilo afroamerické deti najviac.

Pôvodná verzia

Určite poznáš príbeh, ktorý sa odohrával v pôvodnej verzii z roku 1989. „Rozpráva príbeh 16-ročnej morskej panny menom Ariel, ktorá je fascinovaná životom na súši. Po tom, ako sa zaľúbi do ľudského princa, urobí nebezpečnú dohodu s Ursulou, aby sa stala človekom na tri dni,“ opisuje sa na portáli BBC. 

Natáčanie skomplikovala aj pandémia

Herečka Halle Bailey sa uchádzala o rolu ako 18-ročná tesne predtým, ako mala dosiahnuť svoje 19. narodeniny. Keď sa natáčanie ukončilo, herečka má 21 rokov.

image

Disney+ na Slovensku. Tipy na filmy a seriály, cena a porovnanie veľkosti ponuky s Netflixom a HBO Max

 „Som vďačná, že som zažila tento film v celej jeho kráse. Bola to tá najťažšia skúsenosť byť preč od všetkého a všetkých, ktorý som poznala, cítiť o sebe pochybnosti, osamelosť, ale tiež cítiť takú slobodu a vytrvalosť. Táto skúsenosť ma urobila oveľa silnejšou, než som si kedy myslela, že by so mohla byť,“ uvádza sa na portáli BBC. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 16:31