Pápež požehnal gejom a lesbám.Vatican Media Press Office Hando/Tasr
StoryEditor

Kňazi budú môcť žehnať párom rovnakého pohlavia. Obrady sa môžu dokonca konať v kostoloch, vyhlásil pápež

iDnes.czČTK19.12.2023., 08:00h

Katolickí kňazi budú smieť žehnať lgbt párom. Obrad sa ale nesmie podobať sobášu, uvádza dokument schválený pápežom Františkom, ktorý zverejnil Vatikán. Podľa neho katolícka cirkev naďalej považuje manželstvo za zväzok medzi mužom a ženou.

Lajkuj Brainee.sk na

Dokument s latinským názvom Fiducia Supplicans vypracovalo vatikánske Dikasterium pre náuku viery, ktoré sa zaoberá teologickými a liturgickými záležitosťami, a podpísal ho pápež František.

Podľa kardinála Víctora Manuela Fernándeza, šéfa dikastéria, teda jedného z úradov zriadených pápežom pre správu katolíckej cirkvi, dokument otvára „možnosť žehnať párom žijúcim mimo manželstva či párom rovnakého pohlavia."

image

Pápež bol hosťom podcastu, transrodovej osobe vyznal podporu: Boh nás miluje takých, akí sme

Katolícka cirkev však naďalej neuznáva tieto zväzky a nepovažuje ich za rovnocenné manželstvo. Žehnanie však kňazom povolí, pretože ho považuje za „prosbu Bohu“.

Nie je to manželstvo 

Pre cirkev je manželstvo sviatosť a tiež výlučne zväzok muža a ženy, „ktorý je prirodzene otvorený plodeniu dieťaťa“. Podľa Vatikánu tak ceremónia žehnania párom žijúcim mimo manželstva nesmie napodobňovať sobášny obrad.

image

ilustračný obrázok.

Profimedia.cz/

Vatikán ponecháva kňazom relatívne veľkú voľnosť ohľadom toho, či žehnanie udeliť a akým spôsobom. Zakazuje však, aby sa akt uskutočnil v súvislosti s civilným obradom. Ľudia, ktorí žehnanie dostanú, nesmú byť oblečení ako na svadbe. Dokument však mlčí o tom, či je možné také žehnanie udeliť v kostole.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 02:26