Niektoré zážitky sú naozaj len pre silné žalúdky.Ani Kolleshi/Unsplash
StoryEditor

Lekári sa podelili o drastické začiatky v nemocniciach. Štúdium nás na realitu nepripravilo, po prvej službe som plakala

Nikola Michalkova18.03.2023., 10:00h

Nastúpiť do práce hneď po štúdiu býva pre viacerých náročné. Príbehy mladých lekárov ukazujú, že začiatky nebývajú ružové.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď mladý človek nastupuje do novej práce, väčšinou sa zaoberá tým, či mu práca pôjde, bude si rozumieť so šéfom a kolegami, alebo či zapadne do kolektívu. Samozrejme, druhá vec je zárobok, ktorý určite zaujíma nejedného z nás. A potom je tu aj strach, že si to hneď prvý deň poriadne pokazíme. Ani mladí lekári nie sú iní a tiež majú obavy z ich prvých dňoch oťukávania sa v práci. V článku sa dočítaš príbehy mladých lekárov z Británie, ktorí sa podelili o svoje zážitky.

Štúdium ťa na realitu až tak nepripraví

Určite si sa stretol už s tvrdením, ako máš byť rád, že si ešte študent a môžeš viesť ako tak bezstarostný život. Štúdium býva často náročné, a niektorí študenti ani nemajú dostatok spánku, čo presedia nad knihami. Tak to chodí aj na medicíne. Ak si prečítaš príbehy nižšie, určite si pomyslíš, že by niektorí z nich radšej sedeli v škole na prednáškach a nevedomky, čo ich čaká, sa učiť na skúšky. Lebo realita býva často iná a nič ľudí nepripraví na ten skok do skutočného sveta. A to sme ako deti chceli byť dospelí.

image

Anestéziologička: Boli časy, keď som o pol štvrtej ráno vracala od únavy. Vychovávame kvalitných lekárov pre zahraničie

Vtrhli v kuklách

Aj pokojná noc sa raz dva môže zmeniť na chaotickú, takú, ktorá ti rozprúdi krv v žilách a doplní trochu adrenalínu. Svoje vie aj jeden z mladých doktorov Mike. „Bola to pomerne pokojná noc. Zrazu do miestnosti vtrhli dvaja chlapi v kuklách, ktorí niesli svojho zakrvaveného priateľa a kričali, aby sme mu pomohli. Ich kamarát bol vraj dobodaný.“ Doktor opisoval, ako mužov v kuklách poprosil, aby opustili miestnosť a následne vyložili dobodaného muža na stôl, kde ho vyzliekli, aby zistili, v ktorých miestach sa nachádza zranenie, píše sa na portáli Vice.

image

Doktori sa podelili o svoje skúsenosti zo služieb, ktoré absolvovali tesne po štúdiu.

Jcomp/Freepik

Následne spustil traumatologickú pohotovosť, ktorá má za úlohu zvolať anestéziológa, ortopéda a všeobecného chirurga bez ohľadu na to, či spia alebo majú na starosti iného pacienta. „Napriek tomu, že som bol relatívne mladším členom tímu, musel som viesť celú operáciu. V noci totiž nie je dostatok lekárov, aby zvládli všetky naliehavé prípady.“ Príbeh ale skončil celkom dobre, podarilo sa mužovi zastaviť krvácanie a zabrániť, aby upadol do šoku. Podľa slov doktora to bola ale veľmi intenzívna hodina, počas ktorej mu určite nebolo všetko jedno.

Keď ale šéfovi povedal, že by potreboval väčšiu podporu, jeho odpoveď bola: „Je mi ľúto, ale na vedľajšej posteli sa mladému 21-ročnému mladíkovi zastavilo srdce, pretože si na večierku šnupol nesprávny druh kokaínu.“ Pre mladého lekára to znamenalo uvedomiť si, že sa deje toho tak veľa, že sa jednoducho nedá predvídať, koľko mimoriadnych udalostí sa za jednu noc vyskytne.

Príbeh dobodaného muža síce skončil záchranou jeho života, ale napokon muž obvinil lekárov, že mu ukradli hodinky. „Keby len vedel, ako sme sa báli o jeho život,“ pomyslel si v tom čase doktor. Ako sa hovorí, za dobrotu na žobrotu.

Sám vojak v poli

Asi niet lepšieho prirovnania s nasledujúcou skúsenosťou ďalšieho doktora. Tentokrát ženy Becky. Svoju prvú nočnú službu opisuje: „Ako jediná som sa starala sama o 450 pacientov, pričom som musela zachraňovať štyroch z nich, ktorí boli v kritickom stave súčasne.“ Všetko sa to zomlelo okolo druhej hodiny ráno, keď mladá lekárka absolvovala svoju úplne prvú nočnú službu. Mala vtedy 25 rokov. V tú noc sa spustil pípač až pri štyroch pacientov súčasne.

„Jeden pacient mal infarkt, ďalší ťažký astmatický záchvat, ďalší diabetický záchvat a na štvrtého si už ani nepamätám. Bolo takmer nemožné myslieť, pretože som bola taká vystresovaná a prepracovaná, že som nedokázala spracovať, čo sa s nimi deje a čo musím urobiť.“ Žena sa vtedy musela starať o 15 oddelení, pričom na každom z nich bolo približne 30 pacientov. Netají sa ani tým, že sa cítila sama a vystrašená. „Potom som len vyšla na chodbu a dlho som plakala. Chvíľu som vážne uvažovala, že s medicínou končím.“

image

Niektoré zážitky sú naozaj len pre silné žalúdky.

Ani Kolleshi/Unsplash

Krvácajúci mužský orgán a chaos okolo

K lekárskej práci patria aj krvavé situácie, ktoré by mnohí z nás nezniesli. Svoju skúsenosť opísala mladá lekárka Orla. „Moja prvá pohotovosť po skončení štúdia bola pre mňa krst ohňom, alebo skôr krvou. Po pár hodinách som dostala signál pohotovosti, a potom som počula krik ženy, z ktorej sa vykľula pacientova manželka. Keď som sa pozrela, čo sa deje, muž tam ležal a z konca penisu mu striekala fontána krvi.“ Ako opisuje, snažila sa v tej situácii vymyslieť, čo má robiť. Predsa len, nevidí sa to každý deň.

A taktiež sa na niečo podobné ani nepripravuje na lekárskej škole a pracovať pod tlakom, keď na váš všetci kričia, tiež nie je ideálne. „Nakoniec som sa vrhla na jeho penis a rukou som ho zovrela, aby som zastavila krvácanie. Manželka kričí, on kričí, ja v podstate tiež kričím, zatiaľ čo v ruke držím penis toho muža a čakám na pomoc.“

Samozrejme, mladá žena sa teraz z tohto zážitku smeje, ale v tom momente jej nebolo všetko jedno, pretože nemala podporu staršieho a oveľa skúsenejšieho človeka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:26