Billie Jean King pred 49 rokmi zmenila vnímanie žien v športe.Twitter.com/new-york Historical Society/
StoryEditor

Ak by som ten zápas nevyhrala, ženský tenis by sa vrátil o 50 rokov späť. Súboj pohlaví zmenil postavenie žien nielen v športe

Michal Čiernik20.09.2022., 16:00h

Pred 49 rokmi sa konal legendárny tenisový zápas, ktorý zmenil postavenie žien a to nielen v športe.

Lajkuj Brainee.sk na

20. septembra 1973 sa na štadióne Astrodome v Texase pred zrakmi 30 tisíc tenisových nadšencov odohral nezabudnuteľný zápas pohlaví. 29 ročná špičková tenistka Billie Jean King sa postavila proti vtedy 55 ročnej bývalej mužskej svetovej jednotke Bobbymu Riggsovi. King bola na vrchole kariéry a bola čerstvou víťazkou všetkých Grand Slamov, nielen v dvojhre ale aj v klasickej a zmiešanej štvorhre. Na druhej strane Bobby Riggs bol vo forme jedine v šovinistických narážkach.

Jeden z najsledovanejších športových zápasov histórie pozeralo 50 miliónov divákov po celom svete. Obrovská mediálna kampaň sľubovala zaujímavý tenis. Riggs totiž v máji toho roku porazil Margaret Court, ktorá sa vtedy bila s King o svetovú jednotku v rebríčku. Zápas, ktorý sa zapísal do dejín tenisu ako „masaker na deň matiek“, však jednoznačne prehrala 6-2 a 6-1.

Šovinistické reči zápasy nevyhrávajú

Odhodlaný tenista na dôchodku Riggs bol pripravený poraziť aj ďalšiu svetovú jednotku. „Porazím ju na antuke, tráve, dreve, cemente, mramore alebo aj na kolieskových korčuliach,“ vyhlásil Riggs. „Ženy patria do spálne a do kuchyne, presne v tomto poradí,“ pokračoval vo svojich šovinistických rečiach. „Tento zápas beriem veľmi vážne. Milujem vyhrávať. Vítam zodpovednosť a tlak. Bobby by mal byť radšej pripravený,“ Reagovala Billie Jean King pred zápasom.

Riggs prišiel na kurt obklopený sporo odetými ženami

Okrem rešpektu a uznania športovkýň sa hralo aj o 100 000 dolárov. Obrovská show sa začala fenomenálnym nástupom športovcov. King vstúpila na dvorec a la Kleopatra. Nechala sa priniesť na zlatom tróne, ktorý držali vo výške členovia atletického tímu Rice University. Riggs medzitým prišiel na rikši obklopený sporo odetými ženami. V súlade s karnevalovou atmosférou súťaže mal King obuté modré semišové tenisky a Riggs hral prvé tri gemy v žltej bunde s logom „Sugar Daddy“ na chrbte.

Tenista doplatil na silné reči a slabú prípravu a podľahol jednej z najlepších tenistiek histórie 4-6 a dva krát 3-6. „Myslela som si, že sa ženský tenis vráti o 50 rokov späť, ak ten zápas nevyhrám. Zničilo by to ženské turnaje a ovplyvnilo by to sebavedomie všetkých žien,“ prezradila zakladateľka tenisovej asociácie žien. Riggs priznal porážku a po zápase povedal novinárom, že King jednoducho „hrala príliš dobre“. Obaja sa nakoniec spriatelili a dokonca sa rozprávali pár dní predtým, ako Riggs v roku 1995 zomrel na rakovinu prostaty.

image

Rozmlátené rakety a trofej v rukách rodáčky z Ruska. Ako vyzeral tohtoročný Wimbledon?

Billie Jean King vyhrala 39 grandslamových titulov. Založila Tenisovú asociáciu žien a Nadáciu ženských športov. Jednu z najväčších tenistiek všetkých čias uvideli do tenisovej siene slávy v roku 1987.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 18:25