V trojstrannom futbale hrajú na ihrisku súčasne tri tímy a víťazom je tím, ktorý inkasuje najmenej gólov.Twitter.com/sport Insider Podcast/
StoryEditor

Hra na tri bránky, v korčuliach či na motorkách. Ak ťa nebaví klasický futbal, vyskúšaj jeho netradičné verzie

Michal Čiernik23.08.2022., 16:00h

Nebaví ťa už pohľad na tradičný futbal? Omrzeli ťa teatrálne pády simulantov, ktorí berú nekresťanské peniaze? Alebo si chceš vyskúšať na vlastnej koži nejaký netradičný šport podobný futbalu? Vyber si z nášho zoznamu netradičných variant tejto najpopulárnejšej hry na svete.

Lajkuj Brainee.sk na

Bubble football

Pravidlá sú rovnaké ako pri klasickom futbale, no s jediným rozdielom - hráči musia mať hornú časť tela vo veľkých nafukovacích bublinách. Šport vymysleli nórski komici Henrik Elvestad a Johan Golden v roku 2011 ako vtipnú paródiu na úspešnú hru.

Bublinový futbal sa za pár rokov stal takým populárnym, že sa v roku 2018 konali prvé majstrovstvá sveta, na ktorých sa zúčastnilo dvanásť krajín. Tento druh futbalu je vyhľadávaný hlavne kvôli tomu, že je na jednej strane brutálne kontaktný, ale zároveň kvôli bubline veľmi bezpečný. A okrem toho je pohľad na odletujúcich hráčov z každého súboja veľmi zábavný.

image

Pravidlá sú rovnaké ako pri klasickom futbale s jediným rozdielom, hráči musia mať hornú časť tela vo veľkých nafukovacích bublinách.

Twitter.com/marsh Academy Pedept/

Ultimate Tazer Ball

Tento druh futbalu je tiež extrémne kontaktný, ale už vôbec nie taký bezpečný. Ako vypovedá už názov, súčasťou hry sú elektrické tasery. Keď chceš získať od súpera loptu, môžeš mu dať ranu elektrickým prúdom. Hrá sa z veľkou nafukovacou loptou s priemerom 60 centimetrov a cieľom hry je samozrejme dopraviť hocijakým spôsobom loptu do brány.

Hru vymyslela pred vyše desiatimi rokmi štvorica odvážnych Američanov. Veľký záujem o ňu však nie je. Kto by si chcel zahrať šport, ktorý na svojich turnajových videách na YouTube varuje ľudí, aby ho neskúšali doma?

Futbal na kolieskových korčuliach

Tento šport bol vynájdený v Spojených štátoch pomerne nedávno, konkrétne v roku 1995. Kolieskový futbal sa hrá prevažne v uzavretých priestoroch na drevenom alebo asfaltovom povrchu. Kto však nie je zdatný v korčuľovaní, tomu tomu tento šport neodporúčame, pády môžu byť dosť bolestivé. Využitá hracia plocha je podobná ako na hokejových ihriskách. Použité bránky sú rovnakej veľkosti ako tie, ktoré sa používajú na hokej. 

Na hranie sa používa menšia futbalová lopta veľkosti päť. Zápas sa hrá medzi dvoma tímami s piatimi hráčmi v každom tíme. Jeden hráč za družstvo je určený ako brankár. Zápasy sa hrajú na dve 25-minútové časti. Cieľ každého tímu je rovnaký ako pri futbale. Až do pandémie sa každoročne konali medzinárodné turnaje.

image

Kolieskový futbal sa hrá prevažne v uzavretých priestoroch na drevenom alebo asfaltovom povrchu

Flickr.com/Picasa/

Padbol

Hra v ktorej sa spája tenis, squash, volejbal a futbal vznikol len v roku 2008 v Argentíne. Tento dynamický šport si však získal obrovskú priazeň po celom svete. Hrá sa na uzavretom ihrisku s rozmermi desať a šesť metrov. Podobne ako pri squashi sú súčasťou ihriska aj steny.

Plocha je rozdelená sieťou vo výške približne jedného metra. Vo väčšine prípadov proti sebe hrajú dve dvojice hráčov. Futbalovú loptu môže hráč dostať na súperovu polovicu rovnako ako pri futbale všetkými časťami tela okrem rúk. Až na podane, to je z ruky. Hrá sa s menšou futbalovou loptou.

 

 

Motoball

Milovníci motoriek a futbalu si pri tomto športe prídu na svoje. Šport vznikol vo Francúzku už v 30. rokoch minulého storočia. Motoball sa hrá medzi dvoma tímami s piatimi hráčmi v každom tíme. Štyria hráči z každého tímu sú na motocykloch, pričom piaty hráč, ktorý je brankárom, motorku nemá. Tento šport sa zvyčajne hrá na futbalovom ihrisku s rovnako veľkými bránkami. 

Pred každým bránkoviskom je polkruhová oblasť, do ktorej jazdci nemôžu vstúpiť. Lopta používaná na šport je podobná futbalovej lopte, je však väčšia a má priemer 40 cm. Zápas sa hrá v štyroch 20-minútových intervaloch. Cieľom je klasicky streliť čo najviac gólov. Každý rok sa organizujú aj Majstrovstvá Európy.

Močiarny futbal

Áno počuješ dobre, Swamp Football sa hrá v bažinách a močariskách a je len pre tých, ktorí sa neboja zašpiniť. Vznikol vraj vo Fínsku ako náročné cvičenie pre športovcov a vojakov v roku 1998. Hrajú proti sebe šesťčlenné tímy v dvoch dvanásť minútových polčasoch. V súčasnosti existuje odhadom 300 bažinových futbalových tímov po celom svete.

image

Obrovský krok pre futbal. Jake Daniels sa stal prvým aktívnym hráčom v Británii, ktorý priznal homosexualitu

Trojstranný futbal

To najzvláštnejšie na záver. Trojstranný futbal je hra taktiky, stratégie, zručností, politiky a úplného chaosu . V trojstrannom futbale (3SF) hrajú na ihrisku súčasne tri tímy a víťazom je tím, ktorý inkasuje najmenej gólov. V závislosti od situácie môže byť ktokoľvek na ihrisku na chvíľu spoluhráčom, keď sa pokúsite skórovať proti spoločnému nepriateľovi. Hrá sa na šesťhrannom ihrisku s rovnakými stranami. Celkovo sú umiestnené tri bránky na striedavých stranách ihriska a zápas trvá tri rovnako dlhé tretiny.

image

Angličanky vyhrali Majstrovstvá Európy vo futbale. Dosiahli väčší úspech ako muži, no stále zarábajú stokrát menej

V roku 1993 sa hral prvý trojstranný futbal v Glasgowe. Po tomto prvom zápase sa odohralo niekoľko samostatných zápasov, až kým Mark Dyson v roku 2012 nezorganizoval prvý zápas toho, čo sa stalo Deptford 3SF League. Futbal na tri bránky je stále viac a viac populárnejší a od roku 2014 sa konajú každé tri roky majstrovstvá sveta.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:16