Serena Williams je veľvyslancom dobrej vôle UNICEF.Twitter.com/andrew Petcash/
StoryEditor

Stavajú školy, pomáhajú v boji proti rakovine alebo obetiam prírodných katastrof. Pozri si, ako zachraňujú životy známi športovci

Michal Čiernik21.08.2022., 09:00h

Pomôcť ľuďom v zlých sociálnych podmienkach, obetiam vojnových či prírodných katastrof je záslužný čin a každý, kto môže, by mal aspoň troškou pomôcť ľuďom v núdzi. Všetky charitatívne činy si pripomíname práve dnes, 19. augusta, počas Svetového humanitárneho dňa, výberom známych športovcov, ktorí sa snažia zmeniť svet k lepšiemu.

Lajkuj Brainee.sk na

Najúspešnejší plavec všetkých čias podporuje budúcich plavcov v zdravom životnom štýle 

Michael Phelps, držiteľ 28 olympijských medailí je historicky najdekorovanejší olympionik v histórií. Špecialista na polohové preteky, v ktorých drží svetový rekord na 400 metrov a majiteľ ďalších dvoch olympijských rekordov sa rozhodol, že časť zo svojich zarobených peňazí využije perspektívne. V roku 2008 daroval jeden milión dolárov na spustenie Michael Phelps Foundation v ktorej sa zameral na rozvoj budúcich plavcov. V spolupráci s organizáciami ako Special Olympics a Boys and Girls Club poskytujú desiatkam tisíc detí lekcie plávania, ako aj školenia v oblasti bezpečnosti vo vode a zdravého životného štýlu.

image

Daroval jeden milión dolárov na spustenie Michael Phelps Foundation v ktorej sa zameral sa na rozvoj budúcich plavcov.

Twitter.com/today In History/

Najznámejší golfista na svete ovplyvňuje celú generáciu k lepšiemu

Najlepšie zarábajúci golfista v histórii využil túto možnosť a podelil sa o svoje úspechy s deťmi. Svoju charitatívnu organizáciu založil Tiger Woods v roku 1996 len vo veku 20 rokov. Svoje výhry z Chevron World Challenge venoval každý rok od vzniku tohto podujatia v roku 1999. V roku 2000 venoval nadácii výhry z dvoch oficiálnych podujatí PGA. Tieto a ďalšie udalosti zahŕňali len pred rokom 2011 osobné dary vo výške 12,51 milióna dolárov. Ako uvádza web tgrfoundation, tieto prostriedky putujú do inovatívnych kurzov STEM, vysokoškolských programov, digitálnych platforiem a profesionálneho rozvoja pedagógov, ktoré pomáhajú mládeži v Amerike spojiť ich vášne s ich účelom. „Naším cieľom je vybaviť deti solídnym vzdelaním a myslením. Potichu ovplyvňujeme celú generáciu k lepšiemu,“ povedal golfista

image

Najznámejší golfista na svete ovplyvňuje celú generáciu k lepšiemu

Russell Cheyne/Reuters

Krasokorčuliarka z Južnej Kórei pomáha obetiam zemetrasení 

Juhokórejská šampiónka krasokorčuliarka Yuna Kim, keby mohla tak by sa rozdala celá. Veľvyslankyňa dobrej vôle UNICEF darovala obetiam zemetrasení v Japonsku a na Haiti dokopy vyše 100 tisíc dolárov. Už ako 17 ročná čerstvá majsterka juniorského svetového šampionátu darovala uniformy, vzdelávacie pomôcky a desiatky tisíc dolárov školám. Do roku 2014 sa z týchto desiatok tisíc stali státisíce a nakoniec takmer 2 milióny dolárov celkovo na lekárske charitatívne organizácie, vzdelávacie fondy, štipendiá umelecké nadácie. „Keď som bola malá, snívala som o tom, že získam pre svoju krajinu olympijskú medailu v krasokorčuľovaní. Podarilo sa mi splniť si tento sen, pretože som mohla považovať za samozrejmosť veci, ktoré stovky miliónov detí nemôžu.“ Prezradila Yuna Kim v článku pre UNICEF.

Absolvent daroval svojej alma mater rekordnú čiastku

Matt Ishbia je absolvent Michigan State University Athletics. Hral v mužskom basketbalovom tíme Spartan s ktorým vyhral Univerzitné majstrovstvá NCCA v roku 2000. Ishbia po skončení štúdia viedol úspešnú kariéru, je generálnym riaditeľom hypotekárnej spoločnosti United Wholesale Mortgage. Ako poďakovanie svojej alma mater jej daroval 32 miliónov do rôznych univerzitných projektov, vrátane významného rozšírenia atletických zariadení, finančných prostriedkov na podporu kariérnych služieb ako aj na celkové zlepšenie atletiky univerzity. „Tento dar nie je o mne, ide o uznanie a poďakovanie trénerovi Tomovi Izzovi a Michigan State University za neuveriteľný vplyv, ktorý mali na môj život,“ uviedol Ishbia pre State news. Suma sa považuje za najväčší dar od jednotlivca pre univerzitu.

image

Matt Ishbia ako poďakovanie svojej alma mater jej daroval 32 miliónov dolárov.

Twitter.com/barstool Spartan/

Postavil vo svojej rodnej dedine celú infraštruktúru

Bývalý hráč Liverpoolu a senegalská futbalová legenda Sadio Mané dostal svoju rodnú dedinu na hranicu stať sa mestom. Ako uvádza Liverpoolecho, v maličkej Senegalskej dedinke s odhadovanou populáciou dvetisíc ľudí postavil nemocnicu za pol milióna eur s pôrodnicou. „Pamätám si, že moja sestra sa tiež narodila doma, pretože v našej dedine nie je nemocnica. Bola to naozaj smutná situácia pre všetkých. Chcel som ju postaviť, aby som dal ľuďom nádej,“ povedal v roku 2020 pre Guardian.

image

Hod líškou, skákanie cez sudy na ľade, či automobilové pólo. Pozri si zoznam bizarných zabudnutých športov

Daroval tiež 250 tisíc libier na bezplatnú verejnú strednú školu v Bambali. Na ďalšiu podporu mladých ľudí z dedín,  Mane často zadarmo rozdáva športové oblečenie. To zahŕňalo darovanie 300 dresov Liverpoolu pred finále Ligy majstrov v roku 2018. Mané postavil aj čerpaciu stanicu a v súčasnosti pomáha pri výstavbe pošty. Každej rodine v obci dáva mesačne 70 € a poskytuje im 4G internetové pripojenie. Sadio Mané počas pôsobenia v Liverpoole FC, vyhral všetky klubové trofeje ktoré sa dali. 

Bývalý šampión v NASCAR pomáha deťom v boji proti rakovine

Bývalý americký jazdec NASCAR, ktorý je známy najmä tým, že za volantom Chevrolet pôsobil v tíme Hendrick Motorsports, v ktorom je teraz podpredsedom. Za 25 rokov s NASCAR mal 93 víťazstiev, 477 umiestnení v najlepšej desiatke a štyri krát zdvihon nad hlavu Winston Cup. V roku 1999 Gordon založil Detskú nadáciu Jeffa Gordona, ktorá sa venuje hľadaniu lieku a poskytovaniu podpory pre detskú rakovinu. Financovala výskum rakoviny s Children‘s Oncology Group, Levine Endowment, Children‘s National a Riley Children‘s Hospital. Do roku 2017 organizácia vyzbierala na boj proti rakovine takmer dva milióny dolárov.

image

Serena Wiliams končí s tenisom. Spolu so sestrou zmenili históriu, zažili rasizmus a sú Jehovovi svedkovia

Tenisová rekordérka rozdala školám štyri milióny rúšok

Rovnako ako Yuna Kim, aj Serena Williams je veľvyslancom dobrej vôle UNICEF a pravidelne prispieva na charitatívne organizácie. Raz darovala viac ako štyri milióny masiek školám a 1 milión dolárov na pomoc pri výstavbe tenisového areálu. V roku 2019 Serena spustila svoju vlastnú spoločnosť rizikového kapitálu Serena Ventures, ktorá sa zameriava na investovanie do spoločností, ktoré využívajú rôznorodé vedenie, individuálne posilnenie, kreativitu a príležitosti. Serena sa prvýkrát spojila s UNICEF v roku 2006, keď cestovala do Ghany na podporu najväčšej zdravotnej kampane v krajine. Tensitka zaznamenala rekordných 73 titulov a  23 víťazstiev na grandslamových turnajoch. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:09