Krvavá Mary naozaj existovala.Brainee/Canva/
StoryEditor

Krvavá Mary naozaj existovala. Išlo o prvú anglickú kráľovnú, ktorá upálila stovky ľudí na hranici

Michal Čiernik10.12.2023., 14:30h

Bloody Mary vládla Anglicku iba päť rokov. Za ten čas si vyslúžila povesť zúrivej a hrôzostrašnej vládkyne odhodlanej presadiť svoju vôľu bez ohľadu na cenu. Chcela obnoviť Anglicko, ktoré sa nedávno stalo protestantským, späť ku katolicizmu. Tí, ktorí mali námietky, boli upaľovaní po stovkách.

Lajkuj Brainee.sk na

Vládca, ktorého meno sa zapísalo do histórie s popisom „krvavý“, musel byť hrôzostrašnou postavou. To určite platí pre Máriu I. Anglickú (1516 – 1558), známu aj ako Mary Tudor, a bežnejšie ako Bloody Mary. V bežnom historickom vnímaní mohla byť známa ako prvá anglická kráľovná. Namiesto toho je známejšia ako náboženská fanatička a krutá odporkyňa protestantizmu, ktorého prívržencov upaľovala na hraniciach, uvádza History Collection.

Mužský dedič

Z učenlivého a bystrého dievčaťa vyrástla dobre sčítaná a vysoko vzdelaná žena – v čase, keď väčšina žien bola negramotná. Jediné dieťa kráľa Henricha VIII a jeho prvej manželky Kataríny Aragónskej, Mary, bola v roku 1525 menovaná princeznou z Walesu a následníčkou trónu. Veci sa však začali kaziť, keď sa jej otec rozhodol, že predsa chce mužského dediča. Katarína mu nedala syna, a tak sa Henry rozhodol zaobstarať si novú manželku, ktorá mu ho porodí.

image

Príbeh Madame Tussaud: Zatkli ju s manželkou Napoleona, vraj vyrábala sochy podľa odseknutých hláv kráľov

Pápež odmietol anulovať manželstvo Henricha VIII. s Máriinou matkou Katarínou Aragónskou. A tak Henry odstránil Anglicko z katolíckej rodiny a vytvoril svoju vlastnú anglikánsku cirkev, ktorej hlavou bol on sám. Jeho nová cirkev mu manželstvo hneď anulovala a Anglicko zachvátila protestantská reformácia.

image

Henrich VIII.

Wikimedia/

Henrichovi porodila vytúženého syna až jeho tretia manželka Jane Seymour. Edward VI. bol korunovaný ako 9-ročný a post kráľa zastával šesť rokov až do svojej skorej smrti.

Prvá kráľovná

Mária zostala katolíčka a rozhodla sa urobiť Anglicko znovu katolíckym, ak sa niekedy stane kráľovnou. Príležitosť na to dostala po smrti svojho brata v roku 1553. No aj jej relatívne krátka vláda – iba päť rokov – bola dostatočne dlhá na to, aby si upevnila povesť brutálnej a krvavej vládkyne.

image

Mária zostala katolíčka a rozhodla sa urobiť Anglicko znovu katolíckym, ak sa niekedy stane kráľovnou. 

Wikimedia/

Na začiatku svojej vlády Mária sľúbila, že nebude násilne konvertovať protestantov, ale čoskoro to porušila a uväznila prominentných protestantských cirkevníkov. Vyjednala dohodu o obnovení pápežskej jurisdikcie nad Anglickom a obnovila prísne zákony, ktoré umožňovali upaľovanie heretikov na hranici. 

Zo strachu z toho, čo malo prísť, viac ako 800 bohatých protestantov okamžite utieklo z ríše. Tí, ktorí tu zostali a verejne hlásali svoj protestantizmus, boli obvinení z kacírstva a Mária ich začala v roku 1554 upaľovať na hranici. Napriek všeobecnému odporu Mária trvala na svojom. Kým zomrela, nechala upáliť 300 protestantov a ona sa stala navždy neslávne známou ako „Bloody Mary“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 17:19