Europarlamentný výbor schválil uznanie dúhových rodínBrainee x Canva
StoryEditor

Europarlamentný výbor schválil uznanie dúhových rodín. Ak návrh prejde, garantované práva budú mať aj na Slovensku

Miroslav Kamody11.11.2023., 13:00h

V praxi to v súčasnosti znamená, že rodina pri sťahovaní môže mať obmedzený prístup k dedeniu, výživnému či vzdelávaniu. To sa má zmeniť.

Lajkuj Brainee.sk na

Problémom rodín z LGBTI+ komunity v súčasnosti je, že pri cestovaní po Európe môžu stratiť práva. Ako informuje portál Euractiv, nový návrh eurokomisie to chce napraviť. Europoslanci z Výboru pre právne veci sa v utorok (7. novembra) dohodli na svojom stanovisku k nariadeniu, ktoré má zabezpečiť uznávanie rodičovských práv po celej EÚ.

Problémy naprieč Európou

Cieľom je, aby sa rodičovstvo zapísané v jednom členskom štátne uznávalo aj v ostatných krajinách Európskej únie. Pokiaľ by sa teda takýto pár s dieťaťom rozhodol usadiť na Slovensku (kde rodičovstvo párov rovnakého pohlavia nie je uznávané), mal by rovnaké práva, ako v krajine, odkiaľ prišiel. Takto by mal európsky certifikát rodičovstva, ktorý by mu práva garantoval.

image

Reagujú na citlivú otázku. Vatikán oznámil, že transrodoví katolíci môžu byť pokrstení

Rodinné právo totiž patrí do právomoci členských štátov a naprieč Európou sa líšia. V praxi to potom znamená, že rodina pri sťahovaní môže mať obmedzený prístup k dedeniu, výživnému či vzdelávaniu.

Proti sú dve krajiny

Návrh však ešte musí schváliť celé plénum európskeho parlamentu a neskôr si ho musia odhlasovať aj členské štáty. A tu prichádza problém. Pre Maďarsko sa Taliansko je prijatie návrhu neprijateľné.

image

Europarlamentný výbor schválil uznanie dúhových rodín

Unsplash/Priscilla Du Preez

Aj keď návrh jasne vysvetľuje, že rodičovstvo sa bude naďalej určovať na vnútroštátnej úrovni, dvojica krajín hovorí o snahe celoeurópskeho uznania dúhových rodín. Portál Euractiv pripomína, že nie je jasné, či sa návrh podarí presadiť, pretože ho môže vetovať čo i len jedna členská krajina.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 17:49