StoryEditor

Detská psychiatria je preplnená. Na našej strednej sa bežne dvaja chalani držia na chodbe za ruky, hovorí školská psychologička

Rastislav Orth04.06.2023., 12:11h

Naša škola je LGBTI+ friendly, žiaci sa cítia v pohode, sú sami sebou, hovorí Daniela Jančušková, ktorá okrem iného pôsobí na Strednej odbornej škole masmediálnych a informačných štúdií v Bratislave ako školská psychologička.

Lajkuj Brainee.sk na

Šikana - v dnešnej dobe často skloňované slovo, vnímate to ako veľký problém?

Šikana sa v prvom rade môže týkať kohokoľvek z nás. Také hlavné kľúčové aspekty pri šikane sú to, že je to nevhodné agresívne správanie voči druhému s tým, že obeť sa nevie brániť, a je jej to nepríjemné.

Zmenilo sa správanie detí za posledných desať rokov?

Áno, sama to vnímam. Pôsobím na strednej škole a vidím, že táto generácia je iná. Určite tam zohrali rolu aj sociálne siete a celkové nastavenie spoločnosti. Mám pocit, že žiaci dokážu kritickejšie myslieť, ľahko sa dostanú pomocou internetu k rôznym informáciám, majú teda aj širší prehľad o niektorých témach. Emócie sú ale stále rovnaké, to sa rokmi nemení. Dnešní mladí ľudia častejšie žiadajú o pomoc. Celkovo tá téma duševného zdravia sa dostáva viac do povedomia.

image

Proti LGBTQ komunite, konzervatívne ladený, katolícky aktivista. Máme nového ministra školstva

V poslednej dobe sme rôzne činnosti presunuli do online sveta, lebo sme museli. Nechýba nám ten fyzický kontakt?

Ja robím aj online psychologickú poradňu. Klienti sú väčšinou spokojní, ale je to individuálne, niekto zas uprednostňuje ten priamy kontakt. Online poradne sa ale nedajú robiť v aute, alebo niekde na chodbe. Klient musí mať vytvorené pohodlné prostredie aj keď sa stretávame online.

Ak sa cítiš nesvoj, máš pocit, že potrebuješ záchranu, alebo sa chceš len s niekým porozprávať, pomoc nájdeš TU.

Uškodila podľa vás covidová doba mladým?

Stúpol počet mladých ľudí v psychiatrických ambulanciách. Detská psychiatria na Kramároch je preplnená. Mladí sa ocitli doma počas dôležitého obdobia ich životov. Stúpol aj počet sociálnych fóbií. Človek si zvykol byť sám so sebou. Dva roky uplynuli, vrátili sme sa do normálu, ale niektorým to prišlo zvláštne a začali stúpať panické ataky. Musí tam byť ale predispozícia, nepostihlo to úplne každého.

Hrozí nám americký scenár? Deti, ktoré sa uchyľujú k tým najhorším možným činom napríklad aj na školách.

Agresivita je osobnostná črta, ktorú každý z nás má. Tam ide o hlavný dôvod, prečo sa k tomu mladí uchyľujú, väčšinou sú to nenaplnené vnútorné potreby. Dôležitú úlohu v tom zohrávajú rodičia alebo blízke okolie. Prevencia agresivity je rozprávať sa o problémoch, ktoré ich trápia. Problém dnešnej doby je aj uľahčený prístup k akýmkoľvek informáciám. Mladý človek sa uchyľuje k nejakej skupiny, kde cíti podporu a pochopenie.

Stredná škola na ktorej pôsobíte je LGBTI+ friendly. Je to niečo, čo je v našich končinách výnimočné?

Neviem, ako je to inde. Naša škola bola vždy LGBTI+ friendly. Aj keď sa o tom menej hovorilo. Žiaci sa cítia v pohode, sú sami sebou. Čo viac si môžu priať. Je bežné, že dievča s dievčaťom sa držia za ruky, keď idú po chodbe, rovnako aj chlapci.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 11:03