Ilustračný obrázok.Unsplash/Shyam Mishra/Becca Tapert//
StoryEditor

Ľudia na sieťach riskujú život pre pozornosť a lajky, dievča sa dokonca podrezalo. Ide o slabšie osobnosti, myslí si psychiater

Antiyoutuber26.10.2024., 10:00h

Dievča si na svojom Instagrame počas live prenosu, zjavne v podnapitom stave, porezalo ruky. Podľa psychiatra Miroslava Skačániho tým môže vyhľadávať pozornosť a ľútosť u svojich sledovateľov. Ľudia na sociálnych sieťach sa často zapájajú do nebezpečných trendov, v ktorých riskujú aj vlastný život. Ide o slabšie, submisívne osobnosti, tvrdí psychiatr Miroslav Skačáni.

Lajkuj Brainee.sk na

Niektorí ľudia sú kvôli sláve ochotní urobiť takmer čokoľvek. Na sociálnych sieťach sa tak často objaví niekto, kto si dokonca zahráva so svojím životom, aby sa zapáčil ostatným a získal viac sledovateľov. Niekedy však môže ísť iba o volanie po pozornosti. Jedna kontroverzná slečna, známa na Instagrame ako Lucia Pouzarová, si teraz na svojom živom vysielaní vzala do ruky nôž a silno si porezala ruku. Svojim sledovateľom ukázala krv aj tržné rany.

Podľa psychiatra Miroslava Skačániho týmto správaním môže usilovať o ľútosť od svojich sledovateľov. Sebapoškodzovanie je podľa neho dnes veľmi časté a nie je výnimkou, že sa ľudia s týmito problémami zverujú na rôznych platformách, často so šokujúcimi a krvavými fotografiami či videami. Tento obsah však môže negatívne ovplyvniť aj tých, ktorí ho sledujú.

image

VIDEO Mladá food influencerka zomrela počas streamovania. Po desiatich hodín jedenia jej vybuchol žalúdok

Skôr chce na sebe upozorniť, ukázať sa sama v takom svetle, aby si ju všimli. Môže tam byť pocit nejakej menejcennosti, že si ju nikto nevšíma a podobne,“ vysvetľuje pre redakciu Antiyoutuber.cz Skačáni. Pouzarovej sa, našťastie, zrejme nič závažné nestalo. Niekto zo sledovateľov jej live streamu mal zavolať políciu, ktorá následne, keď ešte vysielala, dorazila k jej domu. „Ste dementi, ja nikam nejdem. A už sú tu policajti vole. P*čo, vy m*dky. Ste normálni, ty vole? Ja nikam nejdem,“ reaguje nahnevaná Pouzarová, keď počuje prichádzajúcu políciu.

Podobných prípadov, kedy ľudia na sieťach vykonávajú nebezpečné kúsky, nie je zrovna málo. Není to tak dávno, čo v Prahe jeden muž vypadol z okna pri plnení TikTok výzvy. Podľa Skačániho ide väčšinou prevažne o ľudí, ktorí idú v dave a snažia sa začleniť a zapáčiť sa ostatným. „Je to podané ešte takým spôsobom, že ste niekto, keď to urobíte. Ten človek to akceptuje podobne a nedíva sa na následky,“ vysvetľuje. Takéto správanie na sieťach nie je nebezpečné len pre samotných aktérov, ale aj pre divákov. Podľa Skačániho môžu mať veľký vplyv napríklad na deti, ktoré takéto veci na sieťach sledujú. „Čím je človek mladší a menej zrelý, tým ľahšie je ovplyvniteľný a má väčšiu túžbu vyniknúť a stať sa niečím výnimočným. U mužov to platí obzvlášť,“ vysvetľuje Skačáni, že sa prevažne deti môžu takými nebezpečnými vecami inšpirovať a následne ich napodobniť.

Top rozhovor
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. október 2024 10:02