ThreadsTerri Nakamura/X
StoryEditor

Spoločnosť Meta u nás konečne spúšťa novú sociálnu sieť Threads. Ako funguje a kedy si ju budeš môcť stiahnuť?

Nikola Michalkova11.12.2023., 15:30h

Instagram v Európe konečne spúšťa očakávanú sociálnu sieť. Kedy sa do nej môžeš registrovať a ako funguje? To sa dozvieš v našom článku.

Lajkuj Brainee.sk na

Sociálna sieť Threads od spoločnosti Meta sa už používa v USA a Spojenom kráľovstve. O niekoľko dní, konkrétne 14. decembra, sa rozšíri aj do Európskej únie vrátane Slovenska. Spoločnosť Meta ale dátum neoznámila verejne. Namiesto toho tajne aktualizovala webovú stránku Threads, kde sa nachádza časovač, píše sa na portáli The Verge.

Threads mal v krajinách, kde je sociálna sieť dostupná, silný štart. Za necelý týždeň sa do aplikácie zaregistrovalo asi sto miliónov používateľov vrátane celebrít. Celkovo to pripomínalo prvý školský deň, keď sa prví používatelia ponáhľali skúsiť novú aplikáciu a s dojmami sa chválili na Twitteri, pričom sa pýtali, či táto novinka nebude „zabijakom Twitteru“, uvádza sa na portáli CNN. 

image

Zuckerberg to odpálil vo veľkom. Spustil novú sociálnu sieť, má konkurovať Twitteru

Oneskorenie spustenia sociálnej siete do EÚ mohlo súvisieť aj s prísnymi pravidlami podľa zákona o digitálnych trhoch. Spoločnosť Meta spolu s Apple a Microsoft boli v júli formálne označení za strážcov platforiem podľa tohto zákona, čo ich podriaďuje pravidlám týkajúcich sa súhlasu používateľov a ochrany údajov.

Charakteristika sociálnej siete Threads

Threads patrí medzi nové aplikácie, ktoré vytvorila spoločnosť Meta, pod ktorú spadajú známe siete ako Facebook, Instagram a WhatsApp. Je veľmi podobná ako Twitter (v súčasnosti X), kde nájdeš prevažne textové príspevky. Používatelia ale môžu zverejňovať aj fotografie či videá a môžu tiež viesť konverzácie v reálnom čase.

Správy na Threads budú mať limit päťsto znakov, ako uviedla spoločnosť. Podobne ako na Twitteri, používatelia budú mať možnosť odpovedať na príspevky iných ľudí, zdieľať ich a citovať. Aplikácia spája už existujúci estetický a navigačný systém, ktorý poznáš z Instagramu a okrem toho budeš mať možnosť zdieľať príspevky z Threads na svojich Instagram príbehoch.

image

Threads

Jpemedia/X

Účet si taktiež môžeš uviesť ako verejný alebo súkromný, pričom overené účty budú automaticky overené aj na Threads. „Víziou je vytvoriť možnosti a priateľský verejný priestor na konverzáciu,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Meta Mark Zuckeberg na svojom profile na novej sieti. „Dúfame, že využijeme to, čo Instagram robí najlepšie, a vytvoríme nový zážitok okolo textu, nápadov a diskusie o tom, čo máte na mysli.“

Ako sa zaregistruješ?

Ak sa budeš chcieť po spustení do Threads prihlásiť, potrebovať na to budeš svoj profil na Instagrame. Registrovať sa budeš prostredníctvom neho, pričom sa zachová používateľské meno, heslo a názov účtu. Životopis si budeš môcť upraviť podľa seba. „Používatelia môžu tiež importovať zoznam účtov, ktoré sledujú, priamo zo služby Instagram, vďaka čomu je veľmi jednoduché začať s aplikáciou pracovať,“ píše sa na stránke CNN. 

image

Kebab čaká masívne zdražovanie. Po novom môžeš za milované pouličné jedlo zaplatiť aj dvojcifernú sumu

Čo sa týka zrušenia účtu na Threads, tam je to trochu komplikovanejšie. Budeš si ho môcť dočasne deaktivovať, ale ak ho budeš chcieť vymazať, to si vyžaduje odstránenie aj tvojho účtu na Instagrame. Rovnako ako Instagram, aj Threads o používateľoch zhromažďuje údaje, ako poloha, kontakty, históriu prehľadávania či kontaktné informácie.

Zabije nová sieť Twitter?

Threads je poslednou momentálnou platformou, ktorú spustili v nádeji, že dokáže vytlačiť Twitter z pozície aplikácie ponúkajúcej možnosť verejných konverzácií. A je tu veľká šanca, že bude úspešná. Množstvo používateľov Twitteru totiž uviedlo, že by prijali inú alternatívu ako je Twitter. Tieto názory sa začali objavovať potom, čo Elon Musk prevzal Twitter a premenoval ho na X.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 06:57