Nový trend na TikTokuBrainee X Canva/
StoryEditor

Chudnutie olejovaním pupku? Na TikToku sa šíri nový trend, odborníci naň však majú jasný názor

Antiyoutuber17.12.2023., 09:00h

TikTokom sa šíri nový bizarný trend, ktorý nesie názov olejovanie pupku a vraj pomáha s chudnutím. Princíp je jednoduchý – do pupku si nalej olej a po pár minútach ho vmasíruj do pokožky. Užívatelia tvrdia, že pomáha s chudnutím, odborníci sa ale zhodujú, že takýto efekt mať nemôže.

Lajkuj Brainee.sk na

Vďaka TikToku sa dá rýchlo rozšíriť akákoľvek myšlienka. Množstvo z nich síce môže pomáhať, no stále sa objavujú aj bizarné trendy, ktoré skúšajú tisícky užívateľov. Medzi nich patrí aj tzv. navel oiling, teda v preklade olejovanie pupku. Malo by pomáhať pri chudnutí, odborníci sú ale skeptickí, píše sa na portáli Antiyoutuber.cz.

Vďaka olejom vraj schudli

Podľa viacerých užívateľov je pri chudnutí olejovanie pupku úplným zázrakom. Ako to vlastne funguje? Princíp je jednoduchý. Do pupku si nalej rôzne oleje, nechaj ich niekoľko minút pôsobiť a potom ich vmasíruj do pokožky. Oleje môžu byť takmer akékoľvek, obľúbené sú napríklad tie zo zázvoru, mäty alebo škorice.

Označenie #naveloiling získalo na Tiktoku cez 25 miliónov zobrazení a denne pribúdajú ďalšie. Mnohí si síce nalievajú oleje do pupku pri chudnutí a tvrdia, že schudli desiatky kilogramov za rekordne nízky čas. Existujú aj takí, ktorí si trend obľúbili z iných dôvodov. Nalievanie oleja do pupku môže údajne pomôcť aj s menštruačnými bolesťami alebo rastom vlasov.

V praxi nejde o nič nové. Navel oiling totiž vychádza z ájuvérdskych metód, historickej lekárskej praxe z Indie. Ide o proces, keď sa cez pupok vstrebávajú oleje pre uvoľnenie napätia a úľavu od bolesti. Tradične sa oleje nechávajú pôsobiť cez noc.

@alisonistoxinfree Replying to @amaya5238 Look up the pechoti method for yourself, and give it a try! Oiling your navel is an old Ayurvedic technique that really works! #naveloil #naveloiling #pechoti #naturalhealing #plantbasedmedicine #bellybutton #healthnut #naturalhealth #healthyliving ♬ original sound - 🎧

Lenže spolu s popularitou trendu rastie aj počet ťažkostí, na ktoré môže olej pomôcť. Zdá sa ale, že ide len o špekulácie. Mnohí totiž začali tvrdiť, že olej v pupku môže liečiť endometriózu, myómy, cysty alebo napríklad aj pruh. Odborníci sa ale zhodujú, že takéto tvrdenia sú prinajmenšom prehnané. „Naznačovať, že olej môže tieto problémy vyliečiť, je nezodpovedné a škodí ľuďom, ktorí nimi trpia. Neexistujú žiadne vedecké dôkazy, ktoré by to potvrdzovali,“ vysvetľuje Sarah Jenkins, praktická lekárka a odborníčka na ženské zdravie.

Vyjadrenie lekárky

Jedným z dôvodov, prečo je podľa mnohých olejovanie pupku zázračné, je to, že je v ňom viac ako 70-tisíc žíl, ktoré sa tiahnu celým telom. Lekárka Gabrielle McCauley tvrdí, že to jednoducho nie je pravda. „Pupok je v podstate jazva, ktorá zostala po prestrihnutí pupočnej šnúry, ktorá plodu dodávala kyslík a živiny,“ vysvetľuje. „Obsahuje krvné cievy, pričom pupočník sa zvyčajne skladá z jednej žily a dvoch tepien. To ale nezodpovedá uvádzaným 70 tisíckam žíl,“ dodáva.

A môže olejovanie pupku naozaj pomôcť? Jenkins tvrdí, že sa na nič podobného nedá spoliehať. „Chudnutie je predovšetkým o príjme a výdaji energie,“ upozorňuje Jenkins a dodáva, že záleží tiež na kvalite kalórií. Neexistujú žiadne štúdie, ktoré by potvrdzovali súvislosť medzi olejmi v pupku a chudnutím.

Pokiaľ je niekto v chronickom strese, je možné, že sa mu v dôsledku uvoľňovania stresového hormónu kortizolu rozladí regulácia hladiny cukru v krvi. To môže viesť k zvýšenému ukladaniu tuku v tele, najmä v oblasti brucha. Teoreticky, pokiaľ je stres faktorom, ktorý prispieva k pribúdaniu na váhe a olejovanie pupku je pre človeka významným prostriedkom na zmiernenie stresu, mohol by mu nový trend pomôcť schudnúť. V iných prípadoch ale žiadny efekt nemá.

Portál Antiyoutuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 23:46