Kebab môže poriadne zdražieťUnsplash/Daniel Lloyd Blunk-Fernández
StoryEditor

Kebab čaká masívne zdražovanie. Po novom môžeš za milované pouličné jedlo zaplatiť aj dvojcifernú sumu

iDnes.czJiří Lacina30.11.2023., 14:00h

Jeden z najväčších výrobcov kebabového mäsa v Európe oznámil, že v dohľadnej dobe významne zvýši ceny. Milovníci tohto rýchleho občerstvenia v mnohých krajinách Európy sa tak musia pripraviť na to, že zaň čoskoro zaplatia viac.

Lajkuj Brainee.sk na

„Jedným z dôvodov je silné zvýšenie výrobných nákladov z posledných rokov, ktoré atakuje hranicu 50 percent,“ ospravedlňuje rozhodnutie šéf výrobnej firmy Cihan Karaman, píše portál iDnes.

„Kebab by mal v skutočnosti stáť 10 eur,“ hovorí Cihan Karaman, ktorý šéfuje výrobné spoločnosti Birtat, jedného z najväčších európskych výrobcov kebabového mäsa. Informoval o tom rakúsky portál Heute.

image

Najlepší kebab v Bratislave? Od Musafera: Nič u mňa nie je polotovar, slovenské mäso je oveľa lepšie ako poľské

Majiteľ firmy sa v poslednej dobe sťažuje hlavne na to, že len suroviny na výrobu kebabových špízov v posledných rokoch zdraželi približne o 50 percent. K tomu sa pridávajú aj náklady na doručenie, mzdy a niekedy až horibilné náklady na energie, ktoré stúpajú už od ruskej invázie na Ukrajinu.

„Som presvedčený, že naše zdraženie sa čoskoro prejaví aj v stánkoch s kebabom,“ dodáva Karaman. Podľa neho však bude kebab za 10 eur k dispozícii iba v ojedinelých prípadoch.

Čo naši zákazníci?

Mnohí prevádzkovatelia rýchleho občerstvenia po celom Nemecku sa teraz obávajú, že stratia svojich zákazníkov, ak sa na nich prenesie skutočné zvýšenie cien od dodávateľa. Aj predajcovia trpia vyššími nákladmi aj cenami energií či nájmov. Okrem mäsa výrazne zdražel aj chlieb. Ten v Nemecku dokonca o neuveriteľných 13,4 percenta oproti roku 2021.

image

Kebab môže poriadne zdražieť

Unsplash/Kishor

Kvôli nepriaznivým klimatickým podmienkam zdražuje aj zelenina, ktorá ku kebabu neodmysliteľne patrí. „Stratím väčšinu svojich zákazníkov, pokiaľ cenu vyšponujem príliš vysoko,“ bojí sa predavač rýchleho občerstvenia z Dortmundu.

Aj bez hrozby ďalšieho zdraženia sa však priaznivci kebabu v posledných rokoch s výrazným nárastom cien už stretávajú. Nemecká vláda dokonca nedávno zverejnila na svojom instagramovom účte post, v ktorom berie na vedomie obavy nemeckých stravníkov.

Ako sa robí kebab?

Spoločnosť Birtat už zhruba tri desaťročia zásobuje tisíce prevádzok rýchleho občerstvenia v Nemecku a okrem iného aj v Poľsku, Francúzsku a Španielsku aj Česku. Približne polovica jeho produkcie smeruje do zahraničia.

Mäso na kebab je do továrne Birtat dodávané pri teplote -17 °C, potom je podrobené prísnym kontrolám. Až keď prejde kontrolou kvality, ide do výroby. Mäso sa spracováva a ochucuje pri teplote +2 °C. Potom sa odosiela takzvaným lepičom kebabu. Tí potom podľa konkrétnej objednávky zákazníka zostavia kebabový špíz s príslušnou mäsovou zmesou aj požadovanou veľkosťou.

image

Príbehy slávnych jedál: Každú sekundu sa predajú desiatky hamburgerov, jeho príbeh začína u Čingischána

Špíz na kebab je potom treba nakrájať do tvaru požadovaného zákazníkom a zabaliť do potravinovej fólie. Potom je pripravený na šokové zmrazenie. Po dosiahnutí optimálnej teploty jadra -20 °C je špíz na kebab pripravený na dodanie a distribuuje sa.

„Každý mesiac dodáme viac ako 13 miliónom koncových zákazníkov cez 20 rôznych druhov kebabu. Už od začiatku 90. rokov 20. storočia sľubujeme kvalitné kebabové mäso za férovú cenu,“ píše sa na stránkach výrobcu. Je otázka, ako dlho jeho cena ešte bude odolávať, uzatvára portál Heute.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 10:57