Chlapec doplatil na výzvu na TikTokuYouTube, Antiyoutuber
StoryEditor

Môžu byť ešte hlúpejšie? TikTokom sa šíri ďalší nebezpečný trend, deti sa po novom polievajú horľavinou a zapaľujú

Antiyoutuber19.09.2023., 08:00h

Niektorí ľudia sú pre slávu a čísla na sociálnych sieťach schopní urobiť takmer čokoľvek. Užívatelia sa často zapájajú do takzvaných TikTok výziev, ktoré sú niekedy aj životu nebezpečné. Platformu momentálne ovláda pyrotechnický kúsok, kedy si používatelia polievajú ruku horľavinou a následne ju zapaľujú.

Lajkuj Brainee.sk na

To, že sú niektorí ľudia pre popularitu schopní riskovať vlastné zdravie a niekedy dokonca aj život, ukázali známe TikTok výzvy. Ide o často nebezpečné úlohy, ktoré momentálne na platforme trendujú a používatelia ich vo videách plnia, píše Matěj Čech z portálu Antiyoutuber.

Aby sa video stalo populárne, je dôležité, aby bolo niečím špeciálne a zaujímavé. Sledujúcich láka hlavne pocit nebezpečenstva a napätia. Pyrotechnický kúsok, v ktorom si užívatelia polejú ruku horľavinou a následne ju zapália, momentálne dostal dvanásťročného chlapca do nemocnice. Keď bolo jeho telo v plameňoch, mal kričať, že to videl vo videu.

image

Ľudia točia svoje zvieratá na pesničku od Taylor Swift. Zvrátený TikTok trend nemým tváram poriadne ubližuje

Desivé výzvy

Nebezpečných výziev na TikToku je a bolo nespočet. Prevažne nič netušiace deti sa po zhliadnutí takýchto videí do výziev zapájajú. Neraz sa tak stalo, že si privodili zranenie, či sa dokonca pripravili aj o vlastný život. Populárna sa stala napríklad veľmi nebezpečná „Blackout Challenge“.

V tej sa používatelia škrtili dovtedy, kým upadli do bezvedomia. To malo za následok niekoľko úmrtí a vážnych zranení. Stať sa superhrdinom a hrať sa s ohňom bez popálenia, je sen zrejme mnohých detí. Keď teda niektorí na sieťach vidia, ako niekto taký zaujímavý kúsok robí, neváhajú to tiež vyskúšať.

V skorých ranných hodinách v meste Tucson v Arizone prebudil Tiffany Roper hlasný krik jej dvanásťročného syna z vedľajšej izby. „Prebudil ma výkrik, pri ktorom mi stuhla krv,“ vysvetľuje. Keď za ním pribehla, naskytol sa jej desivý pohľad. Syn Corey bol v plameňoch.

Videl som to vo videu

Okamžite vzala do ruky hadicu a syna začala kropiť vodou. Krik očividne prebudil aj jej dcéru, ktorá schmatla vlhké uteráky a Coreyho nimi obalila. Oheň na tele dvanásťročného sa im po chvíľke podarilo uhasiť. Na miesto následne dorazila polícia a záchranári. Čo teda túto tragickú udalosť spôsobilo?

„Videl som to vo videu. Videl som to vo videu,“ mal dookola opakovať Corey. Ruku si vraj potrel alkoholom a následne ju zapálil. Zrejme ale nečakal, že sa oheň rozšíri na ďalšie časti tela. Tričko, ktoré na sebe mal, bolo celé z horľavého polyesteru. Corey si neodniesol len ľahké zranenia. Hlavne kvôli vznietenému triku si privodil popáleniny druhého a tretieho stupňa.

Až neskôr matka zistila, že išlo o TikTok výzvu. „Hovorí sa tomu ohnivá výzva,“ vysvetľuje Roper. Po incidente si poriadne preštudovala, ako výzva funguje. „Vyzerá to tak, že si dal lieh do ľavej ruky a zapálil si ju pravou bez toho, aby si uvedomil, ako rýchlo lieh horí,“ hovorí. Coreyho opisuje ako milého, ale aj zrejme naivného a ľahko ovplyvniteľného chlapca.

image

Američania práve zistili, že maslo si môžu natrieť na pečivo. Sú z toho takí nadšení, že vytvorili trend na TikToku

Kritika TikToku

Odsúdila aj platformu TikTok s tým, že na deti vyvíja silný tlak. „Myslela som si, že moje deti na internete nesledujú také škaredé veci. On nechápal, že sa môže zraniť,“ dopĺňa. Z tohto veľmi nebezpečného kúsku sa Corey už zrejme nikdy nespamätá. Roper však stále verí, že sa zo všetkého dostane. Corey je vraj bojovník, ktorý sa nevzdáva.

Momentálne by mal byť na detskej jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), napojený na rôzne prístroje. „Je v bezvedomí, na ventilátore, neschopný komunikovať so svojou rodinou. Bude vyžadovať niekoľko operácií, kožné štepy a fyzikálnu terapiu. Jazvy s ním budú celý život,“ uvádza Coreyho rodina na stránkach gofundme.com, kde vyberajú peniaze na všetky nemocničné náklady.

Finančný dar rodina zrejme skutočne potrebuje. Roper sa zverila, že jej v práci nevyšli v ústrety. Nedostala nemocenskú ani platené voľno, a tak zrejme bude z práce musieť odísť. Tento desivý zážitok bol zrejme natoľko traumatizujúci, že malá sestra Coreyho musela začať chodiť k psychológovi.

Portál Antiyoutuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 04:34