Twitter má nové logo.Twitter/elon Musk/
StoryEditor

​Musk mení celý Twitter k svojmu obrazu. Zmena ikonického vtáčika na X-ko však priniesla vlnu kritiky

iDnes.czČTK24.07.2023., 11:00h

Miliardár Elon Musk v nedeľu oznámil, že plánuje zmeniť logo Twitteru. Zo známeho modrého vtáčika sa má stať písmeno X, čo by bola ďalšia veľká zmena od októbra minulého roka, keď kúpil túto platformu za 44 miliárd dolárov.

Lajkuj Brainee.sk na

Muskove sympatie k písmenu X sa zase raz prejavili. Po vesmírnej spoločnosti SpaceX, Tesle modeli X, či jeho finančnom startupe z roku 1999 s názvom X.com prichádza ďalšie x-ko, ktorým chce nahradiť legendárneho modrého vtáčika na Twitteri. 

„Čoskoro sa rozlúčime so značkou Twitteru a postupne so všetkými vtákmi,“ napísal Musk. „Nie som si istý, aké vodítka to prezradilo, ale páči sa mi písmeno X,“ pokračoval miliardár na sociálnej sieti. Musk totiž už vlani v októbri uviedol, že kúpa Twitteru je akcelerátorom na vytvorenie aplikácie X.

Obrovská vlna kritiky

Avizovaná zmena sa okamžite stretla s kritikou. Podľa Allena Adamsona, spoluzakladateľa marketingovej konzultačnej spoločnosti Metaforce, bude táto zmena veľmi mätúca pre obrovskú časť verejnosti na Twitteri, ktorá je už aj tak naštvaná z veľkého množstva Muskových úprav na Twitteri. „Je to trefný koniec fenomenálneho vzostupu ikonickej značky a podnikania,“ dodal.

Musk začiatkom mesiaca zaviedol nové limity na svojej platforme, čo vyvolalo námietky, že tento krok by mohol odradiť inzerentov a oslabiť kultúrny vplyv Twitteru ako tvorcu trendov. Prístup k rozhraniu TweetDeck, ktoré okrem iného umožňuje sledovať viacero zoznamov Twitteru naraz, budú mať teraz len overení používatelia, ktorí musia za overenie svojho účtu zaplatiť osem dolárov mesačne, zatiaľ čo organizácie to stojí tisíc dolárov mesačne.

Očakáva sa, že tento krok zvýši príjmy spoločnosti Twitter. Paradoxne jej však tržby prudko klesli, odkedy Musk prevzal spoločnosť a prepustil približne tri štvrtiny zamestnancov, aby znížil náklady a vyhol sa bankrotu.

Reakcia na konkurenciu

Muskov krok signalizujúci zmenu loga Twitteru tiež prichádza v čase, keď Twitter čelí novej konkurencii v podobe novej aplikácie spoločnosti Meta. Komunikačná sieť Threads, ktorá odštartovala začiatkom tohto mesiaca, je považovaná za alternatívu pre tých, ktorí sa v zlom rozišli s Twitterom.

image

Zuckerberg to odpálil vo veľkom. Spustil novú sociálnu sieť, má konkurovať Twitteru

Threads je pokladaný za textovú verziu Instagramu. Počas prvých piatich dní od spustenia sa do Threads zaregistrovalo 100 miliónov ľudí, aspoň podľa šéfa Instagramu Adama Mosseriho.

Musk, ktorý je tiež výkonným riaditeľom automobilky Tesla, je teraz najbohatším človekom na svete. Podľa rebríčka, ktorý zostavuje agentúra Bloomberg, dosahuje aktuálna hodnota jeho majetku 231 miliárd dolárov.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.​

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 05:19