Elon MuskReuters/Gonzalo Fuentes
StoryEditor

Tesla spustila vyšetrovanie Elona Muska. Údajne mal využiť financie spoločnosti, aby si postavil dom zo skla

Miroslav Kamody12.07.2023., 15:00h

Musk si chcel za peniaze spoločnosti Tesla zrejme postaviť svoje vlastné útočisko zo skla. Teraz kvôli tomu čelí vyšetrovaniu od predstavenstva vlastnej firmy.

Lajkuj Brainee.sk na

Wall Street Journal prišiel s informáciou, že predstavenstvo spoločnosti Tesla ešte minulý rok údajne spustilo vyšetrovanie svojho generálneho riaditeľa kvôli možným nekalým praktikám. Zdroje denníka hovoria o obavách, že Elon Musk mohol použiť finančné prostriedky spoločnosti na stavbu domu v blízkosti Gigafactory v oblasti Austinu v americkom štáte Texas.

Iniciatíva s prezývkou „Projekt 42“ zahŕňa nákup špeciálneho skla v hodnote miliónov dolárov – dostatočne veľkého na to, aby minulý rok pritiahlo pozornosť zamestnancov. O firmách s ručením obmedzeným napojeným na Muska a manažérov je tiež známe, že kúpili veľké objemy pozemkov v tejto oblasti.

image

Elon Musk môže opäť raz zmeniť svet. Jeho spoločnosť Neuralink dostala súhlas na testovanie mozgových implantátov na ľuďoch

Osobný priestor

Koncepty pre dom zahŕňali buď „skrútený šesťuholník“ alebo sklenenú kocku pripomínajúcu obchod Apple na 5th Avenue v New Yorku. Zdá sa, že ide o osobný priestor, pretože zahŕňal spálne, kúpeľne a kuchyňu, uviedli zdroje.

Stav a výsledky vyšetrovania však nateraz nie sú známe. Tesla pred rokmi rozpustila svoje PR oddelenie a Musk sa k tejto správe nevyjadril. Správna rada sa však údajne chcela dozvedieť, či bol Musk do tohto projektu zapojený a či bol domu venovaný pracovný čas. Bloomberg sa o zákazke skla dozvedel minulý rok, ale nevedel o predstavenstve ani o povahe projektu.

image

Elon Musk

Reuters/Gonzalo Fuentes

Vedúci pracovníci niekedy dostávajú rôzne výhody, ako napríklad lietadlá. Pravidlá pre tieto odmeny sa však líšia a prístup Tesly je pomerne prísny. Automobilka vyžaduje audit výboru predstavenstva pri akýchkoľvek výdavkoch nad 120-tisíc dolárov (109-tisíc eur), kde má príbuzná osoba, ako je generálny riaditeľ, materiálny podiel.

Problémy sa kopia aj v iných spoločnostiach

Nie je to prvýkrát, čo sa vysokopostavený technologický manažér stretáva s kontrolou výdavkov. Meta napríklad vyšetrovala odchádzajúcu COO (prevádzkovú riaditeľku) Sheryl Sandbergovú v súvislosti s obvineniami, že využívala zdroje spoločnosti na ďalšie osobné ciele, ako je plánovanie svadby alebo pokusy potlačiť správy, ktoré sú kritické voči jej bývalému partnerovi.

image

Nevieš čo s peniazmi? Postav si mesto. Títo multimiliardári na čele s Elonom Muskom si chcú postaviť vlastné utópie

Muskov profil hlavného generálneho riaditeľa však robí tento prípad výnimočným, nehovoriac o tom, že právne opletačky mu nie sú úplne cudzie. Stále je zapletený do boja s Komisiou pre cenné papiere kvôli tweetovaniu finančných údajov a prežil súdny spor o ohováranie od britského jaskynného prieskumníka Vernona Unswortha kvôli nepodloženým obvineniam z pedofílie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 23:13