TikTok sledoval novinárku prostredníctvom účtu jej mačky.Instagram/criddle.me.this, Unsplash/solen-feyissa/
StoryEditor

TikTok sledoval novinárku prostredníctvom účtu jej mačky. Písala o pochybných praktikách čínskej sociálnej siete

Michal Čiernik07.05.2023., 12:10h

Minulé leto sa Cristina Criddle rozprávala so zamestnancami TikToku, ktorí boli nespokojní s praktikami firmy. O pár mesiacov na to ju údajne kontaktovala samotná spoločnosť aby jej prezradili, že si niektorí zamestnanci prezreli používateľské údaje z jej osobného účtu bez jej vedomia.

Lajkuj Brainee.sk na

TikTok potvrdil, že dvaja jej zamestnanci v Číne a dvaja v USA sa pozreli na umiestnenie Cristininej IP adresy a porovnali ju s IP údajmi neznámeho počtu ich vlastných zamestnancov, aby sa pokúsili zistiť, s kým sa tajne stretávala. „Bolo to naozaj mrazivé a priam strašidelné,“ hovorí novinárka v rozhovore pre BBC.

Cristina nevie, ako dlho ju sledovali ani ako často, ale vie, že sa to stalo minulé leto. „Ak by bola moja poloha monitorovaná 24 hodín denne, 7 dní v týždni, neobmedzovalo by sa to len na moju prácu, čo by tak či tak nebolo v poriadku, ale bol by to zásah aj do môjho osobného života,“ hovorí. 

Sledovali ju cez účet jej mačky

Najzvláštnejšie je na tom to, že Cristina bola na svojom súkromnom mobile na TikToku prihlásená v mene svojej mačky Buffy. Jej vlastné meno ani povolanie tam neboli uvedené. Mala asi 170 sledovateľov a počas približne troch rokov pridala zhruba 20 videí s domácim miláčikom.

Rovnako ako väčšina sociálnych sietí, TikTok zhromažďuje pomerne veľa informácií o majiteľoch účtov. Vrátane údajov o polohe, o používanom zariadení či dokonca online aktivít mimo samotnej platformy. K týmto údajom západných používateľov sa v Číne nikdy nepristupuje ani sa neukladajú.

Dotyčných zamestnancov už prepustili

Minulý rok však spoločnosť musela prepustiť niekoľkých svojich zamestnancov, ktorí porušili tieto nariadenia a okrem Cristiny ukradli osobné údaje aj ďalším novinárom. Vlastník TikToku, Bytedance, uviedol, že „hlboko ľutuje“ to, čo bolo „významným porušením“ jeho kódexu správania, a je „zaviazaný zabezpečiť, aby sa to už nikdy nezopakovalo“.

image

Toto vidí hacker, keď sa dostane do tvojho počítača. Pozri si desivé video, po ktorom si na internete budeš dávať väčší pozor

Cristina si zatiaľ ponechala svoj účet otvorený, pretože stále potrebuje prístup k TikTok kvôli práci. Aplikáciu však využíva na novom mobile, ktorý má na svojom pracovisku. A v dôsledku toho, čo sa stalo, obmedzila svoje vlastné aj mačacie účty na všetkých sociálnych médiách. „Naozaj som musela myslieť na svoju bezpečnosť, najmä na digitálnu bezpečnosť,“ hovorí novinárka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 21:38