Konšpirátori si založili vlastnú zoznamku, na ktorej sa nemusia báť, že by s nimi niekto argumentoval.Schwurbeltreff.de/
StoryEditor

Konšpirátori si založili vlastnú zoznamku. Už ich unavovali nekonečné diskusie o tom, či je Zem guľatá alebo placka

mor18.03.2023., 13:00h

Nie je nič krajšie ako nájsť si spriaznenú dušu. Je však otázne, či tam konšpirátori chodia hľadať lásku a spojenie, alebo sú len ďalšou fázou v nastávajúcom Novom svetovom poriadku.

Lajkuj Brainee.sk na

Konšpirační teoretici svoju zoznamku zakladajú z dôvodu rastúcej nekompatibilnosti s mainstreamovou spoločnosťou. Najnovšia appka vznikla v Nemecku - schwurbeltreff.de - a za prvé tri týždne si získala niečo cez 1500 ľudí. Za projektom stojí Michael Bründel, prominentná postava nemeckej scény bojujúca proti blokovaniu konšpiračných teórií.

image

Vydával sa za gurua a znásilňoval Češku, tá ho teraz obvinila. Nie je prvou, ktorá naletela podobným spirituálnym násilníkom

Každý máme niekedy svoju chvíľku, keď sme na zoznamke viac povrchnejší a ľudí selektujeme podľa výšky, váhy, veku a tak ďalej. Na konšpirátorskej appke však nájdeš popri hobby obľúbených filmoch a svetovej kuchyne aj kategórie, v ktoré konšpiračné teórie veríš. 

Môžeš si tak zaklikať, či si viac na QAnon, Nový svetový rád či koronavírus a vakcíny (môžeš dať ostatným najavo aj koľko vakcín máš za sebou). Nových členov sa zoznamka pýta, aby uviedli, odtiaľ čerpajú svoje informácie a aby objasnili, kde vidia svet o 20 rokov. 

Názov tohto webu je odvedený od znevažujúcého nemeckého výrazu pre konšpiračných teoretikov (ľudí, ktorí hovoria bludy). Bründel, ktorý sa štylizoval ako „Kapitán budúcnosti“, nosil aj ochrannú žltú čiapku a masku na oči, a bol od začiatku pandémie stálicou na takzvaných „Pochodoch slobody“.

Na úvodnej stránke webu je Bründel zobrazený v alobalovom klobúku prepojenom sieťou elektrických iskier so ženou nosiacou staniolový klobúk, ktorej laptop zdobia nálepky s UFO, výzvou „Free Julian Assange“ a fotkou lietadla, ktoré narazilo do Svetového obchodného centra.

image

Eko-pokrytec DiCaprio. Za dva týždne nalietal 20-tisíc kilometrov kvôli párty, potom prišiel na podujatie zelenej módy

Bründel pre magazín Vice povedal, že pandémia rozdelila svet „na dva tábory: na tých, ktorí v zásade veria mainstreamovým médiám a politikom, a na tých, ktorí používajú alternatívne médiá a vidia a hodnotia mnohé veci úplne inak“. Bründel sa tiež vyjadril, že vidí konšpiračných teoretikov a mainstream ako v podstate nezlučiteľné, a preto sú potrebné špeiciálne zoznamky.

Zakladateľ appky pre konšpirátorov v rozhovore pre Vice zvýraznil aj to, prečo si tieto dva tábory nikdy nebudú rozumieť, svoju teóriu podložil vakcínami. Spomenul mýtus, že očkovaní ľudia predstavujú hrozbu pre nezaočkovaných, problém vidí v spike proteínoch. 

Nicholas Potter, výskumník nadácie Amadeu Antonio Foundation, skupiny zameranej na boj proti extrémizmu v Berlíne, pre Vice povedal, že ideológia sprisahania môže „odcudziť ľudí od ich sociálneho prostredia, pretože priatelia a rodina odmietajú akceptovať ich čoraz divokejšie tvrdenia o chemtrails, 5G a čipov pri očkovaní.“

image

Autorka Harryho Pottera prehovorila o svojich homofóbnych komentároch. Množstvo fanúšikov vraj bolo rado za to, čo povedala

Odborník sa taktiež vyjadril, že takáto zoznamka nie je prvá svojho druhu. Jedna bola spustená aj vo Švajčiarsku, a to špeciálne len pre anti-vaxerov ešte počas pandémie. Tieto zoznamky len pokračujú v trende čoraz väčšej radikalizácie medzi konšpirátormi a odcudzovaniu sa majoritnej spoločnosti.

Bizár nekončí len pri zoznamkách. Konšpirační teoretici si zakladajú dokonca aj weby zamerané na hľadanie práce medzi nezaočkovanými; taktiež je tu aj snaha o vytvorenie svetovej infraštruktúry, ktorá by mala zaisťovať dodávku krvi od nezaočkovaných darcov. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:44