Buď vždy trendyUnsplash/bruno Gomiero/
StoryEditor

Chceš byť v obraze o tom, čo frčí? Ponor sa do aktuálnych trendov. Ukážeme ti, ako byť stále in

iDnes.cz25.08.2022., 10:00h

Čo aktuálne fičí na sociálnych sieťach, ktoré videá sú najstreamovanejšie, čo sa najviac počúva a aká je posledná móda v obliekaní? Spoločným menovateľom toho všetkého sú trendy. Kde o tých existujúcich, ale aj minulých a budúcich získať informácie, a pritom po nich nepátrať hodiny?

Lajkuj Brainee.sk na

Populárne služby, ako sú streamovacie platformy, sociálne siete, vyhľadávače atď. získavajú každý deň obrovské množstvo informácií. Informácií od nás, ale aj z ďalších zdrojov, s ktorými ich prevádzkovatelia ďalej pracujú. Z nich okrem iného dochádza aj k zostavovaniu rôznych trendov, píše portál iDnes.cz.

O mnohé z nich sa prevádzkovatelia s nami delia, a tak sú k dispozícii verejne. Nejde pritom iba o akési statické rebríčky, ale používateľom je daná možnosť s dátami ďalej pracovať, prehľadávať ich, prechádzať v interaktívnej podobe či rôzne filtrovať a porovnávať.

Je až úžasné sledovať, ako rýchlo sa v dnešnej dobe môžu informácie šíriť. Nové nápady, vynálezy, pokroky vo vede, zdravotníctve a iných odvetviach, prírodné katastrofy alebo životné príbehy. Všetko sa objavuje, ale aj veľmi rýchlo mizne. Ak chceš byť v obraze a získať prehľad o najnovších, ale aj minulých trendoch, potom sú práve pre teba určené nasledujúce tipy na weby, ktoré ich predkladajú.

Google trendy

Vyhľadávač Google denne odbaví vyše 8,5 miliardy vyhľadávaní. Nie je tak divu, že je veľmi dobrou studnicou trendov. Užívatelia na základe svojich vyhľadávaní okamžite upozornia na to, čo je aktuálne top, čo koho zaujíma.

Aj preto sa tieto otázky Google rozhodol spracovávať a predkladať verejnosti. Ako jedna z najväčších technologických spoločností na svete má Google prístup k obrovskému množstvu dát.

image

Ponor sa do trendov. Preskúmaj súčasné aj minulé, ale aj budúce.

Google trendy/screenshot

V upravenej forme sú k dispozícii na webe Google Trendy. Tu majú používatelia možnosť preskúmať, čo ľudia na celom svete hľadajú pomocou Googlu. K dispozícii je aj funkcia, ktorá vám umožní zistiť, ako populárny bol hľadaný výraz v určitom časovom období spätne až do roku 2004.

Trendy je možné tiež filtrovať regionálne podľa krajín. Nechýbajú ani ročné štatistiky triedené do kategórií – spravodajstvo, šport a globálne čísla.

image

Vyskúšali sme si sociálnu sieť BeReal. Máš dve minúty na autentický záber, na skrášľovacie filtre zabudni

YouTube trendy

Streamovaciu platformu YouTube podľa dát na Statista v minulom roku navštívilo vyše 2,24 miliardy používateľov. Každý na nej hľadal to svoje. Avšak málo známou funkciou YouTube sú trendy. Táto šikovná funkcia ti umožní zistiť, aké videá sú aktuálne in.

Populárne videá je možné preskúmať v štyroch kategóriách – teraz, hudba, hry, filmy. Aktualizujú sa každých 15 minút, a hoci neexistuje žiadny spôsob filtrovania podľa krajín, YouTube sa snaží zobrazovať náhľad na videá, ktoré používatelia aktuálne najviac púšťajú.

image

Ponor sa do trendov. Preskúmaj súčasné aj minulé, ale aj budúce.

Youtube trendy/screenshot

Trendsmap

Tiež Twitter patrí medzi často využívané služby, a preto disponuje mnohými dátami. V prípade trendov predkladá zoznam výrazov, ktoré v posledných tweetoch najviac rezonujú.

Nie je tajomstvom, že väčšina z toho sú predovšetkým hashtagy alebo slová, ktoré vyžadujú trochu bádania, aby ste zistili, čo znamenajú. Informácie poskytuje na interaktívnej mape sveta, a tak je možné sa pozrieť, kde sa čo rieši.

Tieto výrazy sú väčšie či menšie v závislosti od toho, aká je ich popularita v mieste, kde sú používané, čo je určite užitočné pri pohľade na lokálne trendy Twitteru.

image

Ponor sa do trendov. Preskúmaj súčasné aj minulé, ale aj budúce.

Trendsmap/screenshot

Populárne témy

Web Exploding Topics si kladie za cieľ odhaliť tému skôr, než sa stane trendom. Použitý algoritmus vraj dokáže identifikovať trendy v produktoch, odvetviach a kategóriách roky predtým, než sa stanú populárnymi. Aby to bolo dosiahnuté, monitorujú sa dáta z vyhľadávania, konverzácií a zmienok na sociálnych sieťach z celého internetu.

Web umožňuje prechádzať trendy témy v časových rámcoch od jedného mesiaca až za 15 rokov spätne. Témy sú radené do množstva kategórií, ako sú krása, financie, fitness, veda, technológie atď.

image

Ponor sa do trendov. Preskúmaj súčasné aj minulé, ale aj budúce.

Exploading Topics/screenshot

Informácie sú predkladané formou grafov, kde je názorne zobrazené, či téma na popularite získava, alebo už dosiahla svoj vrchol. Zobrazovať je možné aj súvisiace informácie. Okrem toho ponúka týždenné súhrny upozorňujúce na populárne témy.

Na čo sa používatelia pýtajú

Web AnswerThePublic používa na odhaľovanie trendov inovatívnu metódu. Nástroj poskytuje prehľad o aktivite konkrétneho kľúčového slova. Generuje špeciálne vizualizovanú mapu na základe zadaného kľúčového slova alebo krátkej frázy, o tom, čo používatelia hľadajú online pri použití tohto konkrétneho kľúčového slova.

Informácie sú kategorizované podľa otázok, predložiek, porovnaní, tém zoradených podľa abecedy a nechýbajú súvisiace kľúčové slová pre danú tému.

image

Ponor sa do trendov. Preskúmaj súčasné aj minulé, ale aj budúce.

AnswerThePublic/screenshot

Analýza slov spojených s konkrétnym kľúčovým slovom alebo fráz môže odhaliť poznatky, ktoré vás možno v spojitosti so slovom nenapadli, čo môže byť v mnohých prípadoch užitočné. Bohužiaľ, služba v rámci bezplatnej verzie umožňuje iba jedno vyhľadanie denne.

Treendly

Na záver sa vrátime k službe Google Trendy. Ako by asi tak mohla vyzerať, keby bola na steroidoch? A o tom práve je služba Treendly. Užívateľom na rozdiel od Google trendov nepredkladá informácie, o ktorých ste už počuli, ale o tých, čo nepoznáte.

image

Ponor sa do trendov. Preskúmaj súčasné aj minulé, ale aj budúce.

Treendly/screenshot

Robí to analýzou obrovského množstva dát pochádzajúcich z diskusných fór, vyhľadávania a otázok na sociálnych sieťach. Trendy ukazuje pre rôzne krajiny a odvetvia. Navyše obsahujú užitočné informácie, ako je počet vyhľadávaní za mesiac pre konkrétnu tému, či táto téma rastie na popularite a zobrazuje aj súvisiace vyhľadávanie.

Maj trendy na dosah

Existuje celý rad webov a nástrojov, ktoré predkladajú aktuálne, alebo sa pokúšajú odhaľovať budúce trendy. Vďaka nim môžeš zostať v obraze o tom, čo aktuálne frčí. Každá možnosť v našom prehľade zhromažďuje a prezentuje dáta trochu odlišne, a tak je na tebe, ktorá je pre teba užitočná.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:54