Pexels.com/Polina Zimmerman/cottonbro
StoryEditor

Instagram má negatívny vplyv na duševné zdravie. Spoločnosť o tom vie, no roky to tajila

pc19.09.2021., 12:00h
Na Instagrame neraz narazíme na dokonale upravené fotky. Práve tie môžu vyvolať úzkostné stavy či depresie.
Lajkuj Brainee.sk na

Spoločnosť Facebook minimálne dva roky tajila interný výskum, ktorý priniesol prekvapivé výsledky. Jednotlivé snímky prednedávnom obleteli svet a výsledky ťa nepotešia, informuje portál The Guardian

Interný výskum tajili 

Zamestnanci spoločnosti minimálne od roku 2019 skúmajú vplyv Instagramu na duševné zdravie mladých užívateľov. Výskum opakovane dospel k záveru, že platforma je škodlivá najmä pre dospievajúce dievčatá. „U jedného z troch dospievajúcich dievčat zhoršujeme problémy s vnímaním vlastného vzhľadu,“ píše sa v internej prezentácii spoločnosti z roku 2019, ku ktorej získal prístup denník Wall Street Journal.

32 percent dospievajúcich dievčat uviedlo, že keď sa necítia dobre vo svojom tele, Instagram ich pocity ešte zhoršuje. Desivé je taktiež zistenie, že malé percento britských a amerických tínedžerov malo vďaka Instagramu samovražedné myšlienky. 

​Výskum pozostáva zo zistení online prieskumov, denníkových štúdií a cieľových skupín v rokoch 2019 a 2020. Portál The Guardian upozorňuje na to, že výskum prvýkrát ukazuje, ako dobre si spoločnosť uvedomuje vplyv svojho produktu na duševné zdravie tínedžerov, no napriek tomu túto tému zľahčuje.

Spoločnosť reaguje príspevkom na blogu 

Facebook sa ohradzuje príspevkom na blogu, ktorý napísala Karina Newton, vedúca Instagramu pre verejnú politiku. Uvádza, že denník WSJ, ktorý zverejnil snímku interného výskumu, sa zameral na obmedzený súbor zistení a vrhá ich do negatívneho svetla. Newton zároveň poukazuje na to, že úzkosť či porovnávanie existujú aj v reálnom svete. „To však nič nemení na skutočnosti, že tieto zistenia berieme vážne. Vyvinuli sme úsilie, aby sme na tento výskum reagovali a zmenili Instagram k lepšiemu,“ dodáva Newton na blogu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 13:10