Ženy na sociálnych sieťach sú vystavené sexuálnemu násiliu (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Ženy na sociálnych sieťach zažívajú násilie. Tieto celebrity žiadajú zmenu

Radka Rosenbergová17.07.2021., 08:55h
Viac ako tretina žien do 35 rokov má skúsenosť s obťažovaním na internete. Tomuto chcú urobiť prietrž úspešné a známe ženy. Facebooku, TikToku, Googlu a Twitteri napísali otvorený list.
Lajkuj Brainee.sk na

Stovky prominentných žien z celého sveta spoločne s britskou političkou Diane Abbottových, herečkou Emmou Watson a speváčkou Annie Lennox napísali otvorený list technologickým spoločnostiam. V ňom je žiadajú o zavedenie väčších bezpečnostných opatrení na sociálnych sieťach, informuje portál zena.aktualne.cz.

Facebook, Google, TikTok a Twitter sa zaviazali posilniť bezpečnosť svojich užívateľov počas Fóra pre rovnosť generácií v Paríži (Generation Equality Forum), ktoré sa konalo na prelome júna a júla.

Otvorený list vyzýva technologické giganty, aby začali konať. Podpísala ho napríklad bývalá prvá dáma Mozambiku a bojovníčka za ženské práva Graca Machelová, bývalá čilská prezidentka Michelle Bacheletová, britská politička Diane Abbottová a rovnako tiež ďalšie úspešné a verejne známe osobnosti. Medzi nimi napríklad herečka Emma Watsonová, speváčka Annie Lenoxová, hudobníčka FKA Twigs alebo herečka Maisie Williamsová.

Do výzvy sa zapojili herečka Emma Watsonová, speváčka Annie Lenoxová, hudobníčka FKA Twigs alebo herečka Maisie Williamsová (ilu) Do výzvy sa zapojili herečka Emma Watsonová, speváčka Annie Lenoxová, hudobníčka FKA Twigs alebo herečka Maisie Williamsová (ilu) TASR

V liste sa píše, že ide o "historickú príležitosť" a nadnárodné spoločnosti žiada, aby "riešili jednu z najväčších prekážok v rodovej rovnosti: obťažovanie a zneužívanie žien a dievčat na internete". Americký výskum, ktorý bol uverejnený začiatkom roka uvádza, že online obťažovanie zažilo 33 percent žien do veku 35 rokov, jedenásť percent mužov a 51 percent homosexuálov a bisexuálov. 

Spoločnosti by sa mali zamerať na zdokonalenie funkcií umožňujúcich používateľom lepšie spravovať, kto môže reagovať na ich príspevky. Zlepšiť by sa mala tiež možnosť filtrovať určité typy obsahu a posilniť by sa mal systém nahlasovania nepríjemných obsahov. Sľub technologických firiem prichádza po rok trvajúcej kampani americkej nadácie World Wide Web Foundation. V rámci nej experti, vláda a ženy majúce skúsenosť s online zneužívaním hľadali spôsob, ako vyriešiť práve problém nevhodného správania k ženám na internete.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 16:54