Dejiny vulgárnych gest.Wikimedia/Jindřich Nosek/
StoryEditor

Dejiny vulgárnych gest. Prostredník ukazovali už v starovekom grécku, Shakespeare urážal palcom

Petr LánskýiDnes.cz17.02.2024., 09:00h

Je to jednoznačné gesto, obscénne, potupné. Verejná urážka. História vztýčeného prostredníka pritom siaha až do starého Grécka. A aj ostatné neverbálne urážky majú bohatú minulosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Poľský výsmech

Snáď ešte mocnejším vyjadrením nerešpektovania, pohŕdania, najhlbšej urážky je potom gesto, pri ktorom potrebujete obe ruky. Aj to je známe, jedna paža je ohnutá do písmena L, druhá ruka zviera biceps. Aj toto gesto má sexuálne, falické konotácie. Vo Francúzsku je známe ako bras d´honneur, v Španielsku napríklad ako iberská facka, v Taliansku ako gesto dell´ombrello, v Brazílii ako banana.

image

Preslávil ho totiž skokan o žrdi Wladyslaw Kozakiewicz, keď ho ukázal po zdolaní svetového rekordu a získaní zlatej medaily na olympiáde v Moskve v roku 1980 nepriateľsky naladenému publiku na štadióne.

Wikimedia/Eleland/

V Poľsku sa mu zase hovorí Kozakiewiczovo gesto. Preslávil ho totiž skokan o žrdi Wladyslaw Kozakiewicz, keď ho ukázal po zdolaní svetového rekordu a získaní zlatej medaily na olympiáde v Moskve v roku 1980 nepriateľsky naladenému publiku na štadióne. Nebola to práve najušľachtilejšia reakcia, v Poľsku sa však stretla s pochopením, krajina žila protistalinským robotníckym hnutím Solidarity, ktoré sa prirodzene búrilo nadvláde Moskvy.

Drzo postavený lakeť má dnes však oveľa širší presah, dobre mu rozumejú ľudia takmer po celom svete. Pozor, v Japonsku má však význam celkom odlišný, znamená odhodlanie.

Prostredník na fotke

Za zaoceánsky export obscénneho gesta mohli podľa Morrisa talianski emigranti. Prvý doklad o jeho aplikácii v Amerike je z roku 1886 - a je to vôbec prvá známa fotografia ikonického posunku. Snímka pochádza zo zápasu Boston Beaneaters proti New Yorku Giants a urážlivé gesto si na ňom nenávideným rivalom neodpustil nadhadzovač pán Old Hoss Radbourn.

image

Prvý doklad o jeho aplikácii v Amerike je z roku 1886 - a je to vôbec prvá známa fotografia ikonického posunku. Snímka pochádza zo zápasu Boston Beaneaters proti New Yorku Giants a urážlivé gesto si na ňom nenávideným rivalom neodpustil nadhadzovač pán Old Hoss Radbourn.

X/Tribe_xx/

Vztýčený prostredník sa predovšetkým do západnej kultúry vpísal vehementne. Veľakrát hranice prostej urážky prekročil, napríklad na ikonických fotkách amerických námorníkov, ktorých sa v roku 1966 zmocnila Severná Kórea.

Propagandistické snímky mali doložiť zlomeného ducha zajatcov, lenže ich vztýčené  prostredníky vysielali celkom iný odkaz. Rozhodne neznamenali havajský znak pre šťastie, ako Američania väzniteľom nahovorili. Dnes sa však vztýčený prostredník vo svete zabýval, o jeho význame nikto nepochybuje.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. máj 2024 13:31