Muž vyryl na stenu Kolosea svoje aj priateľkine meno. Teraz sa ospravedlňujeBlitztv/Youtube
StoryEditor

Nevedel som, že je tak staré, bráni sa vandal z rímskeho Kolosea. V júni na pamiatku vyryl svoje aj priateľkine meno

ČTKiDnes.cz06.07.2023., 13:30h

Mladý turista z Británie, ktorý v júni na steny rímskeho Kolosea vyškrabal svoje meno a tiež aj svojej priateľky, tvrdí, že nevedel, že je pamiatka tak stará.

Lajkuj Brainee.sk na

Ospravedlňujem sa za svoje správanie Talianom a celému svetu, napísal rímskemu starostovi. Talianska polícia vandala vyšetruje pre poškodzovanie kultúrneho dedičstva, za čo mu hrozí pokuta aj pobyt vo väzení. 

Ospravedlnil sa v liste starostovi

27-ročný fitness tréner Ivan Dimitrov, ktorý žije v anglickom Bristole, sa rímskemu starostovi Robertovi Gualtierovi ospravedlnil po tom, čo do steny kolosea kľúčom vyryl „Ivan + Hayley 23.“ Muž, ktorého talianska polícia po päťdňovom pátraní identifikovala ako turistu z Anglicka, v dopise napísal, že si až teraz uvedomil „závažnosť spáchaného činu.“

„Týmito riadkami by som sa chcel Talianom a celému svetu od srdca a úprimne ospravedlniť za škody spôsobené na majetku, ktorý je v skutočnosti dedičstvom celého ľudstva,“ uviedol v liste, ktorý vytlačil II Messaggero. 

Muž, ktorému hrozí vysoká pokuta a možno aj väzenie, tiež pochválil tých, ktorí „obetavo, starostlivo a s nasadením strážia neoceniteľnú historickú a umeleckú hodnotu Kolosea.“ Dodal, že sa s „hlbokou hanbou o starobylosti pamiatky dozvedel až po tom, k čomu bohužiaľ došlo.“

Muža v modrom tričku s kvetinami pri čine natočil americký turista, ktorý video umiestnil na Youtube, keď podľa jeho slov strážcovia Kolosea o jeho záznam nejavili záujem. 

Zábery, na ktorých Američan smejúceho sa vandala častuje vulgárnymi nadávkami, sa vzápätí rýchlo rozšírili na sociálnych sieťach a o muža sa začala zaujímať talianska polícia. Dimitrova vyšetruje pre poškodzovanie kultúrneho dedičstva.

Mladíkovi hrozí až päť rokov za mrežami

V prípade odsúdenia hrozí vandalovi pokuta od 2 500 do 15 tisíc eur a tiež trest odňatia slobody od dvoch do päť rokov. Jeho priateľka Hayley nie je vyšetrovaná, hoci by podľa talianskych médií mohla byť považovaná za spoluvinníčku. 

Právnik Dimitriho Alexandro Maria Tirelli povedal, že „mladík je príkladom cudzinca, ktorý sa ľahkovážne domnieva, že v Taliansku je dovolené všetko, dokonca aj taký čin, aký by bol v ich krajine prísne potrestaný.“

Amfiteáter Flaviovcov vybudovaný z iniciatívy rímskeho cisára Vespasiána v prvom storočí nášho letopočtu slúžil ako aréna pre hry, zápasy gladiátorov a zvierat. Diváci tam napríklad mohli vidieť aj divadelné predstavenia a námorné bitky. 

Stavba s pôdorysom elipsy s dvojitými ochodzami a otvorenými arkádami z kameňa a mramoru bývala vysoká 48 metrov, dlhá 189 metrov a široká 156 metrov. Po zákaze hier v piatom storočí zostalo Koloseum opustené, neskôr bolo poškodené radou zemetrasení aj svojvoľným rozoberaním zo strany obyvateľov Ríma. Na zozname svetového dedičstva UNESCO je od roku 1980. 

V minulosti sa obeťou vandalov opakovane stal tiež aj pražský Karlův most. Mediálne známy bol prípad nemeckého turistu, ktorému české súdy uložili za posprejovanie piliera ročný podmienečný trest, stotisícovú pokutu a päťročné vyhostenie z Česka. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 05:56