Tajný tunel v EgypteX/Third Eye Seeks
StoryEditor

Pod chrámom v Egypte objavili tajný tunel. Archeológovia veria, že môže byť vodítkom k hrobu Kleopatry

Miroslav Kamody31.01.2024., 10:00h

Archeológovia označujú objav za „geometrický zázrak“. Mohol by viesť k zásadnému objavu.

Lajkuj Brainee.sk na

Pod chrámom v starovekom zničenom meste Taposiris Magna objavili archeológovia rozsiahly tunel, ktorý odborníci označujú ako „geometrický zázrak“. Ako informuje portál Indy100, štruktúru objavila 13 metrov pod zemou Kathleen Martinezová z University of Santo Domingo v Dominikánskej republike a kolegovia počas prebiehajúceho výkopu chrámu.

image

Legendárneho Indiana Jonesa milujú celé generácie. Títo dobrodružní archeológovia boli jeho skutočnou predlohou

2-metrový tunel bol vyrazený cez neuveriteľných 1 305 metrov pieskovca. Podľa egyptského ministerstva turizmu a starožitností je dizajn tunela podobný 1 306-metrovému tunelu Eupalinos – akvaduktu zo 6. storočia pred naším letopočtom na gréckom ostrove Samos, ktorý je často označovaný za zázrak inžinierstva.

Vodítko ku Kleopatre

A všetko nasvedčuje tomu, že tunel Taposiris Magna je rovnako pôsobivý, aj keď jeho účel je nateraz neznámy. Niektoré jeho časti sú dokonca ponorené vo vode. Martinezová, ktorá pracuje v Taposiris Magna od roku 2004 pri hľadaní stratenej hrobky Kleopatry VII (teda tej najslávnejšej), však verí, že tunel je sľubným vodítkom.

Taposiris Magna založil okolo roku 280 pred Kristom Ptolemaios II., syn slávneho Alexandra Veľkého a jeden z Kleopatriných predkov. Tím archeológov verí, že chrám bol zasvätený bohu Osirisovi a jeho kráľovnej, bohyni Isis - božstvu, s ktorým mala Kleopatra silný vzťah. V tuneli sa našli aj figuríny Isis, ako aj mince s menami a podobizňami Kleopatry a Alexandra Veľkého.

Zemetrasenia aj morská voda

Odborníci si myslia, že nový tunel by mohol viesť k ich dávno strateným hrobkám. Medzi ďalšie kroky patrí objavovanie neďalekého Stredozemného mora. V rokoch 320 až 1303 zasiahla pobrežie séria zemetrasení, ktoré spôsobili zrútenie časti chrámu a jeho pohltenie vlnami.

image

V Guatemale objavili mesto staré tisícky rokov. Obydlia mayskej civilizácie objavili Slováci

Predchádzajúce vykopávky odhalili sieť tunelov tiahnucich sa od jazera Mariout až po Stredozemné more. Štôlňa už priniesla nejaké poklady: obdĺžnikový blok vápenca a kúsky keramiky. V roku 2009 vtedajší minister pre starožitnosti Zahi Hawass povedal: „Ak objavíme hrob Kleopatry a Marca Antonia, bude to najdôležitejší objav 21. storočia.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 02:21