Toto si o snehuliakoch nevedel.Unsplash/Showkat-chowdhury/
StoryEditor

Toto si o snehuliakoch nevedel. Staval ich už Michelangelo, sú v Guinessovej knihe rekordov

iDnes.cz18.01.2024., 08:00h

Symbolom zimy sú bezpochyby snehuliaci. Väčšinou ich vnímame ako milé sochy, ktoré trpezlivo stoja v mraze do doby, než sa roztopia. Majú mnoho podôb a takmer vždy nás pobavia. Ak práve u teba sneží, neváhaj a osláv s nimi ich veľký deň.

Lajkuj Brainee.sk na

Prvou písomne ​​doloženou zmienkou o existencii snehovej postavy je ilustrácia pochádzajúca zo stredovekého modlitebného rukopisu Kniha hodín z roku 1380, ktorá je uložená v Koninklijke Bibliotheek v Haagu v Holandsku. Neskôr v roku 1495 dokonca aj Michelangelo – ako mladý začínajúci umelec – dostal úlohu od Piera de Medici, aby pre neho postavil sochu zo snehu.Takže ani vtedy rozhodne nešlo čisto o detskú kratochvíľu.

V stredoveku bolo stavanie figúr zo snehu veľmi populárne aj medzi dospelými, ktorí často takýmito výtvormi dávali najavo nespokojnosť a frustráciu zo svojho ťažkého životného osudu. Dôkazom je aj ľudová výstava snehuliakov v Bruseli roku 1511, kedy šesť týždňov trvajúce treskúce mrazy a hromady snehu zastavili bežný život občanov. 

image

Dokážeš z obrázka určiť, čo je na ňom navyše? Tieto vianočné hlavolamy ti rozhýbu koláčmi omámenú hlavu

Tí boli natoľko nespokojní s vlastnou biednou životnou situáciou, že svoju zlosť zhmotnili do snehových postáv. Sto desať satirických snehových postáv odsudzovalo vtedajšie politické pomery. Medzi snehovými výtvormi boli napríklad kázajúci diabol, karikatúra panovníka, mníška zvádzajúca snehuliaka, cikajúci chlapec, ale aj jednorožce, morské panny alebo folklórne postavy. Keď prišiel odmek, Brusel zažil jednu z najhorších povodní v histórii.Až postupom času sa zo snehuliaka stal dobrotivý symbol zimy napríklad v rozprávkových príbehoch. Začal byť využívaný vo filme, patrí medzi najúspešnejšie postavy v komerčných reklamách, dostal sa na poštové známky, pohľadnice a dokonca aj na mince.

image

Prvou písomne ​​doloženou zmienkou o existencii snehovej postavy je ilustrácia pochádzajúca zo stredovekého modlitebného rukopisu Kniha hodín z roku 1380.

Wikimedia/

Nie je teda divu, že snehuliaci majú aj svoj sviatočný deň. Postaral sa o to nemecký nadšenec Cornelius Grätz, ktorý vlastní najväčšiu svetovú zbierku figúrok snehuliaka, a pre Svetový deň snehuliaka vybral 18. januára. V rozhovore pre iDNES.cz prezradil, čo ho k láske k snehovým postavičkám priviedlo.

Zberateľ snehuliakov

Napriek svojej vášni ku snehuliakom, kvôli tomu, že býva na nížine v meste Reutlingen, toho pravého zo snehu nepostavil už roky. „V mojom rodnom meste Reutlingen – teda v 380 m nm v Bádensku-Württembersku – je sneh pomerne vzácny. Už sú to dva roky, čo sa mi podarilo postaviť posledného veľkého snehuliaka,“ prezradil.

Grätzova láska k snehuliakom začala pred 40 rokmi v cukrárni. „Na svojho prvého snehového muža si pamätám celkom dobre. Bol december 1983, keď som dostal malého marcipánového snehuliaka. Cukráreň v Stuttgarte, kde mi mamička toho snehuliaka kúpila, bola pred niekoľkými rokmi zavretá, ale láska k snehuliakom mi zostala,“ zaspomínal zberateľ v rozhovore.

image

O medzinárodný deň sneholiakov sa postaral nemecký nadšenec Cornelius Grätz, ktorý vlastní najväčšiu svetovú zbierku figúrok snehuliaka.

Facebook/Schneemannsammlung Cornelius Grätz/

Svoju rekordnú zbierku snehuliakov začal so svojimi vlastnými výtvormi. Keď však postupne zistil, aká rozmanitá je ponuka týchto figúrok, jeho zbierka sa rapídne rozrástla. „Dnes mám okolo päť tisíc postavičiek snehuliaka. V rokoch 2001 až 2014 bola táto moja zbierka objektov v podobe snehuliaka zaradená do Guinessovej knihy rekordov ako najväčšia na svete,“ pochválil sa Grätz.

Vo svojej zbierke má snehuliakov vyrobených z dreva, zo skla, papiera či keramiky a nechýbajú ani rôzne veľkosti. „Pre najmenší predmet potrebujem lupu, pretože umelec vyrezal a namaľoval snehuliaka do špičky špáradla. A najväčší je nafukovací dekoratívny snehuliak vysoký tri metre,“ priznal Grätz.

image

Svoju impozantnú zbierku zdieľa aj z verejnosťou, keď pravidelne organizuje výstavy po celom svete.

Facebook/Schneemannsammlung Cornelius Grätz/

Svoju impozantnú zbierku zdieľa aj z verejnosťou, keď pravidelne organizuje výstavy po celom svete. „Moja prvá výstava bola v roku 2003 v mestskom múzeu v rodnom Reutlingene. Najväčším dobrodružstvom však bola výstava v obchodnom centre v Hongkongu v roku 2011,“ povedal hrdý rekordér.

Medzinárodný deň snehuliakov

18. január ako Svetový deň snehuliakov však Grätz nevybral náhodou. „Bolo to v roku 2009, keď som si všimol, že množstvo najrôznejších vecí a udalosti má svoj vlastný sviatok – až na snehuliaka. A to napriek tomu, že je symbolom zimy a je celosvetovo známy a obľúbený,“ vysvetlil. Číslo 18 následne vybral kvôli osmičke, ktorá pripomína tvar snehuliaka a jednotka zase palicu alebo metlu, ktorá sa zvykne snehuliakom pridávať. „A mesiac január som logicky vybral, pretože je pravdepodobnosť výskytu snehu v strednej Európe najvyššia,“ prezradil snehuliakový nadšenec. Prvý medzinárodný deň sa oslávil 18. januára 2010.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. apríl 2024 00:00