Ohnivá rieka whisky zaplavila Dublin.Wikimedia/
StoryEditor

Ohnivá rieka whisky zaplavila Dublin. Tragédia si vyžiadal mnoho obetí, každá zomrela na otravu alkoholom

Michal Čiernik21.12.2023., 13:30h

Požiar začal v sklade alkoholu okolo ôsmej večer 18. júna 1875.

Lajkuj Brainee.sk na

Netrvalo dlho a celé miesto sa zmenilo na zúrivé peklo. Sudy s whisky totiž začali praskať a alkohol ešte viac rozprúdil požiar. „Horiaca whisky sa doslova valila prúdmi z dverí a okien horiacej hromady a rútila sa dolu Mill-street a ostatnými ulicami v okolí,“ napísal vtedy The Irish Examiner. 

V plameňoch boli celé bloky. Pekelnú scénu umocnil fakt, že mesto v devätnástom storočí bolo plné zvierat a mnohé z nich zahoreli. O 16:45, bola pritom Maloneova sladovňa a colný sklad na Chamber Street, kde sa skladovalo asi 5-tisíc sudov whisky a iných liehovín skontrolovaná a všetko bolo v poriadku.

Alkohol zadarmo

Uprostred katastrofy mnohí Dublinčania videli príležitosť: whisky zadarmo!  The Irish Time uviedol, že ľudia naberali whisky do všetkého čo mali po ruke. „Boli pozorovaní ľudia čo naberali alkohol do čiapok a akokoľvek sa to môže zdať nechutné, niektorí si dokonca vyzuli čižmy a používali ako poháre na pitie,“ píšu noviny.

image

Ničivá štvormetrová vlna sirupu zdemolovala celú štvrť. Melasová potopa zabila 21 ľudí a ďalších 150 zranila

Iní naberali whisky dlaňami a bez zmyslov pili. V uliciach však netiekla hotová whisky, ale neupravený a teda nepitný priemyselný lieh. Pre otravu alkoholom hospitalizovali desiatky, z ktorých trinásti zomreli. Katastrofa si vyžiadala dokonca aj psov. Jeden pes sa na ulici napil z whisky a zbláznil sa. Údajne vybehol na poschodie jedného domu a pri skoku z okna sa podľa portálu The Irishtimes zabil.

image

Tragédia si vyžiadal 13 obetí, každá zomrela na otravu alkoholom.

X/morbidful/

Stovky policajtov, vojakov a hasičov na čele s prvým veliteľom dublinského hasičského zboru kapitánom Jamesom Robertom Ingramom prišli na miesto do 15 minút od vyhlásenia poplachu. Neskôr boli pochválení za svoju odvahu pri hasení požiaru a evakuácii obyvateľov.

Škody však boli rozsiahle. Z 5-tisíc sudov s alkoholom, ktorých hodnota by dnes bola vyšia ako šesť miliónov eur, sa našlo len 61 a aj z nich sa niektoré za podozrivých okolností stratili. Tri sudy sa údajne našli v neďalekej dedine Coombe spolu so šiestimi opitými mužmi, ktorí boli na mieste zatknutí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 10:31