Toto si o populárnom magazíne Playboy nevedel.X/Maximazzon, Nikolasmoretti/
StoryEditor

Playboy oslavuje výročie vzniku. Ako sa mal pôvodne volať a ako dostali Marilyn Monroe na obálku?

Michal Čiernik01.12.2023., 14:00h

1. decembra 1953 vyšiel premiérový Playboy. Hefnerovi sa jeho investícia vrátila už po prvom vydaní.

Lajkuj Brainee.sk na

Presne pred 70 rokmi uzrela svetlo sveta prvá kópia časopisu Playboy. Neslušný, pôvodne mesačník, sa stal ikonou nemravnosti 20. storočia a zo svojho zakladateľa Hugha Hefnera urobil svetovú hviezdu.

Po odchode z práce v periodiku Esquire si 26-ročný Hefner vzal hypotéku približne osem tisíc dolárov na financovanie vlastného časopisu. Pôvodne sa mal volať Stag Party, no Hefner musel kvôli problémom s ochranou známkou názov zmeniť.

image

Bývalá po*noherečka Mia Khalifa obhajovala útok na Izrael. Playboy s ňou nekompromisne ukončil spoluprácu

Rozhodol sa pre Playboy a ako prvú modelku si vybral vtedy populárnu Marilyn Monroe. Čo sa mu za krátky čas ukázalo ako perfektný ťah.

Prvá obálka

Hefner však nepožiadal Marylin, aby pózovala na fotografiách. Ani jej nezaplatil za privilégium uverejniť ju vo svojom vznikajúcom časopise.

V skutočnosti použil budúci miliardár snímky Monroe z fotenia aktov z roku 1949, ktoré modelka absolvovala, keď bola bez peňazí. Monroe vtedy nafotila fotografie pod pseudonymom "Mona Monroe" a získala za ne jednorázový honorár 50 dolárov, uvádza Euronews.

Hefner, ktorý bol posadnutý Monroe, zaplatil 500 dolárov za práva k fotografiám a nahú potlač umiestnil do stredu časopisu. Fotografiu s oblečenou modelkou dal na prednú obálku a hviezdu pomenoval ako prvého „miláčika časopisu“.

Prvé číslo – vytlačené bez dátumu, pretože Hefner nevedel, či bude aj druhé – sa začalo predávať 1. decembra v roku 1953 za 50 centov. Predalo sa ho viac ako 50-tisíc kópií, čo predstavovalo viac ako Hefnerova investícia a umožnilo mu čoskoro pokračovať v ďalších vydaniach. Dnes sa tieto vydania na aukciách predávajú v prepočte od troch do piatich tisíc eur.

Posadnutosť Marilyn

Monroe bola neskôr súčasťou Playboya ešte v mnohých vydaniach. Na titulnej strane boli jej snímky uverejnené v rokoch 1955, 1979, 1997, 1999, 2005 a 2012.

Hoci bol ňou Hefner posadnutý, nikdy sa s Monroe osobne nestretol. Po jej smrti v roku 1962 kúpil Hefner v roku 1992 kryptu hneď vedľa nej na cintoríne Westwood Village Memorial Park Cemetery.

image

Počas svojej 70-ročnej histórie vydávania sa časopis Playboy zaslúžil o podporu sexuálnej revolúcie v polovici 20. storočia.

X/Nikolasmoretti/

Hefner aj Monroe sa narodili v roku 1926. Hefner zomrel 27. septembra 2017 vo veku 91 rokov a bol pochovaný v krypte, za ktorú zaplatil takmer 70-tisíc eur.

Počas svojej 70-ročnej histórie vydávania sa časopis Playboy zaslúžil o podporu sexuálnej revolúcie v polovici 20. storočia. Ikonické logo so zajačikom a Hefnerovo sídlo Playboy sa spájajú so špecifickou značkou promiskuity, v dobrom aj zlom. Mnohí totiž kritizovali spôsob, akým časopis sexualizoval ženy prostredníctvom mužského pohľadu.

O necelé tri roky po Hefnerovej smrti, 17. marca 2020, vyšlo posledné tlačené číslo časopisu Playboy. Naďalej však vychádza online.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 07:52