Jeddah TowerTwitter/Jeddah Tower, Wikipedia/omarnizar05
StoryEditor

VIDEO Burdž chalífa bude len ticho závidieť. V Saudskej Arábii pokračuje výstavba kilometer vysokého mrakodrapu

Miroslav Kamody04.10.2023., 11:00h

Aj sa budovu skutočne podarí dokončiť, pôjde o najvyššiu stavbu postavenú človekom. Pretek o prvú kilometrovú stavbu chce však vyhrať viacero krajín.

Lajkuj Brainee.sk na

Pred vyše rokom sme ti priniesli článok o trojici stavieb, ktoré si dali za cieľ dosiahnuť monumentálnu výšku jedného kilometra. Tá je do dnešných dní nepokorená a žiadny z mrakodrapov reálne nerastie do výšky. To by sa však už čoskoro malo zmeniť, píše portál Interesting Engineering.

Najvyššou budovou sveta je už dlhých 15 rokov Burdž chalífa v Dubaji. Mrakodrap s výškou 828 metrov má nového vyzývateľa. Je ním Jeddah Tower, mrakodrap, ktorý mal k dosiahnutiu plnej výšky síce najbližšie, no stavebný ruch na dlhé roky utíchol.

image

V Rimavskej Sobote vykopali jednu z najhlbších studní sveta. Bola taká hlboká, ako je Empire State Building vysoká

Rozostavaná už celé roky

Stavba tejto megastavby bola zahájená v saudskoarabskom meste Džidda na pobreží Červeného mora ešte 1. apríla 2013. Dokončenie bolo odhadované na rok 2020. Budova sa má stať súčasťou nového mestského komplexu Kingdom City.

Prvé informácie o projekte boli zverejnené už v roku 2008, kedy sa dokonca hovorilo, že projekt bude vysoký nie kilometer, ale jednu míľu (vyše 1600 metrov). Pre porovnanie, najvyššia budova Slovenska Eurovea Tower je vysoká 168 metrov. Pôvodne sa uvádzalo, že stavba vyjde developera na približne 1,1 miliardy, no dnes je už jasné, že to bude omnoho viac.

Hlavným architektom stavby je Adrian Smith, ktorý mimochodom navrhol aj Burdž chalífa, čiže má v tomto smere bohaté skúsenosti. Projekt síce postupne naberal reálne kontúry a dokonca sa stavba aj odlepila od zeme, no potom prišla rázna stopka a ruch na stavenisku ustal.

Veľké čistky umlčali stavebný ruch

V januári 2018 developer zastavil stavebné práce po tom, čo v Saudskej Arábii došlo k veľkým čistkám. Hromadné zatýkania princov, ministrov vlády a podnikateľov viedli k vytvoreniu protikorupčného výboru na čele s korunným princom Mohammedom bin Salmánom. Odvtedy sa stavba nepohla.

image

Jeddah Tower

Wikipedia/omarnizar05

Teda až doteraz. Spoločnosť Jeddah Economic Company, ktorá za celým projektom stojí, oznámila, že najneskôr začiatkom budúceho roka chce vo výstavbe pokračovať. Nikto však nevie, kto sa samotnej výstavby ujme. Na podanie ponúk vyzvali 14 spoločností z rôznych krajín sveta. Rozhodnutie by malo padnúť do konca roka.

V najvyššej budove sveta by sa mal nachádzať luxusný Four Seasons, prémiové rezidencie, kancelárie, obchody a najvyššia vyhliadková plošina na svete, čo sa týka stavieb vytvorených človekom. Všetko teda nasvedčuje tomu, že jej dostavba sa skutočne blíži.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 08:02