Parížska aukčná sieň ponúkne kostru vzácneho dinosauraReuters/Abdul Saboor
StoryEditor

Parížska aukčná sieň ponúkne kostru vzácneho dinosaura starú 150 miliónov rokov. Predať by sa mohol za šialenú sumu

ČTK20.09.2023., 08:00h

Parížska aukčná sieň ponúkne v októbri takmer kompletnú kostru vzácneho dinosaura. Očakáva, že by sa mohla predať za 1,2 milióna eur, uviedol s odvolaním sa na aukčnú sieň Drouot server BBC News.

Lajkuj Brainee.sk na

Kostra Camptosaura stará 150 miliónov rokov bola objavená v 90. rokoch vo Wyomingu v Spojených štátoch. Dinosaurus dostal prezývku Barry - po paleontológovi Barrym Jamesovi, ktorý ho našiel.

image

Po Zemi behalo až 1,7 miliardy Tyranosaurov. Vedci sú poriadne prekvapení, mysleli si, že ich bolo ešte omnoho viac

Barry pochádza z neskorej jury a je 2,1 metra vysoký a päť metrov dlhý. Podľa odborníkov je fosília „mimoriadne dobre zachovalá”. Alexandre Giquello z aukčnej siene Drouot uviedol, že je neobvyklé vidieť kostru dinosaura tak neporušenú. „Lebka je kompletná z 90 percent a zvyšok dinosaura z 80 percent,” povedal. Aukcia sa uskutoční 20. októbra.

Odborníci predaj súkromníkom kritizujú

Predaj dinosaurích fosílií je vzácny, ročne sa ich na celom svete uskutoční len niekoľko. Časť odborníkov vyjadrila obavy, že sa exempláre dostávajú do súkromných rúk. V apríli sa prvýkrát v Európe v aukcii predala kostra Tyrranosaura rexa.

Odborník na dinosaurami z Edinburskej univerzity profesor Steve Brusatte dal v rozhovore s BBC vtedy najavo obavy, že by kostry, ktoré sú podľa neho vedecky veľmi cenné, mohli zmiznúť v trezoroch súkromných zberateľov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 06:08