Britskí žiaci mňaukajú, identifikujú sa ako zvieratá či dinosaury.Profimedia.cz/
StoryEditor

Britskí žiaci mňaukajú, identifikujú sa ako zvieratá či dinosaury. Školy ich bránia a podporujú ich v tom

HNonline.sk22.06.2023., 13:00h

Vo Veľkej Británii sa rozmáha u detí fenomén furries, ktoré sa identifikujú ako zvieratá a prezliekajú sa za ne. Učitelia pritom ich správanie spravidla neodsudzujú. Práve naopak, školské organizácie dokonca vydávajú pokyny, ako týchto žiakov podporovať a ako k nim pristupovať.

Lajkuj Brainee.sk na

Opovrhnutiahodná. Tak označila učiteľka na Rye College vo východnom Sussexe správanie iba trinásťročného dievčaťa kvôli tomu, že odmietla prijať tvrdenie svojej spolužiačky, že sa identifikuje ako mačka, Upozornil na to denník The Daily Telegraph.

Situácia vyvolala všeobecné pobúrenie. A tiež vďaka nej vyšlo najavo, že sa v poslednej dobe roja čím ďalej tým viac príbehov o deťoch, ktoré sa identifikujú tými najrôznejšími spôsobmi. V inej škole vraj jeden žiak trvá na tom, aby bol oslovovaný ako dinosaurus, ďalší nosí kapucňu a požaduje, aby bol uznávaný ako Mesiac, a na štátnej strednej škole vo Walese jeden študent údajne na otázky učiteľa odpovedá „mňaukaním“, píše iDnes.cz.

Špeciálne pokyny pre rodičov a učiteľov

Ide o tak rastúci trend, že začiatkom tohto roku organizácia Safer Schools vydala pokyny pre rodičov a učiteľov, ako takýchto ľudí podporovať a ako k nim pristupovať. Podľa nich sa jedná o nevinné „furries“, špecifickú časť subkultúry, ktorá sa zaujíma najmä o antropomorfné zvieracie postavy.

image

FOTO Boli sme v zákulisí najlepšieho cirkusu sveta. Takto vyzerá život v Cirque du Soleil, už čoskoro sa vráti na Slovensko

Nie je jasné, koľko žiakov vo Veľkej Británii sa za nich považuje, ale Safer Schools zverejnila obsiahly dokument, v ktorom radí, ako reagovať, pokiaľ sa s niekým takým stretnú. Mnoho postrehov o „furries“ obsahuje uistenie, že nie je nijako neobvyklé, keď sa žiaci chcú takto správať. „Je normálne, že sa mladí ľudia vyjadrujú prostredníctvom prezliekania,“ tvrdí organizácia.

Potencionálne riziká na sociálnych sieťach

Tracy Shawová z občianskeho združenia Aliancie pre bezpečné školy uviedla, že zaznamenala rastúci počet hlásení o deťoch, ktoré sa identifikujú ako zvieratá. Narastajúci trend pripísala neregulovaným chatovacím fóram.

image

Furries, ľudia, ktorí radi nosia kostýmy zvierat, pravidelne organizujú v centre Londýna stretnutie London Furs.

Profimedia.cz/

„Vieme, že predátori urobia čokoľvek, aby sa dostali k deťom. A čo je lepšie ako preniknúť na chatovacie fóra a vydávať sa za roztomilé chlpaté zviera? Tieto deti sú často už tak izolované a zraniteľné a môžu mať pocit, že nezapadajú,“ uvádza. „Učitelia by mali už len z týchto dôvodov prejaviť zvláštnu zvedavosť, keď sa stretnú s dieťaťom, ktoré sa identifikuje ako zviera.“

Škodlivá ideológia

Andrea Williamsová, výkonná riaditeľka organizácie Christian Concern, celú situáciu označila za ďalší príklad mätúcej a škodlivej ideológie, ktoré sa na školách aktuálne stupňujú. „Už to nemožno vidieť ako nevinnú nápaditú hru,“ hovorí.

image

Profesionálna domina: Úchylku má každý jeden z nás, BDSM sa nikto nemusí báť

Vláda má tento týždeň vydať nové pokyny týkajúce sa vlastnej identity, ale problematika „zvierat“ v nich podľa všetkého nebude nijako konkrétne riešená. Hovorca ministerstva školstva uviedol, že učitelia budú musieť v každom jednotlivom prípade použiť „zdravý rozum“.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 11:52