Oxfordským slovo roka sa stal Goblin módUnsplash/Adrian Swancar
StoryEditor

Slovom roka je Goblin mód. Mnohí v ňom žijeme aj v tomto momente, pozri, ako sa prejavuje

Miroslav Kamody06.12.2022., 13:00h

Oxfordským slovo roka sa stal Goblin mód. Aj keď fráza vznikla pred vyše desiatimi rokmi, na popularite nabrala až začiatkom tohto roku.

Lajkuj Brainee.sk na

Tento rok mohla verejnosť vôbec prvýkrát hlasovať za Oxfordské slovo roka. A ľudia si vybrali naozaj zaujímavý kúsok, píše portál Unilad.

Za normálnych okolností Oxford University Press, vydavateľ Oxfordského anglického slovníka, rozhoduje o svojom každoročnom slove alebo výraze „na základe étosu, nálady alebo obáv z posledných dvanástich mesiacov“.

Výnimočné slovo

Organizácia v súvislosti s tohtoročným rozhodnutím vysvetlila, že jej redaktori budú počas roka sledovať potenciálnych kandidátov, keď sa objavia, pričom budú sledovať, ako často sú slová využívané, a porovnávať to s údajmi z iných jazykov.

image

Žijeme v kríze osobných identít. Dýcha a parazituje tu slovenská odroda východných oligokracií, hovorí režisér Boroš

Vo výsledku má ísť o termín, o ktorom sa predpokladá, že bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou „trvalý kultúrny význam“. A za rok 2022 je to slovo, respektíve slová Goblin mode (Goblin mód). Mnohí ho však považujú za dosť mätúci.

„Oxfordský slovník skutočne prešiel do Goblin módu,“ vtipkoval jeden používateľ Twitteru, zatiaľ čo ďalší napísal: „Ak slová roka 2022 nie sú „gaslighting“ a „goblin mode“ znakom doby, potom neviem, čo je.“ A čo to vlastne znamená?

Byť lenivý je in

Goblin mód bol definovaný ako „typ správania, ktoré je bez ospravedlnenia pôžitkárske, lenivé, nedbalé alebo chamtivé, zvyčajne spôsobom, ktorý odmieta sociálne normy alebo očakávania“.

Aj keď sa samotná fráza datuje do roku 2009, virálnou sa stala až vo februári tohto roku, keď sa na celom svete uvoľnili obmedzenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

image

Oxfordským slovo roka sa stal Goblin mód

Unsplash/Priscilla Du Preez

„Zdanlivo to zachytilo prevládajúcu náladu jednotlivcov, ktorí odmietli myšlienku návratu k ‚normálnemu životu‘ alebo sa búrili proti čoraz nedosiahnuteľnejším estetickým štandardom a neudržateľnému životnému štýlu vystavovaným na sociálnych sieťach,“ vysvetlil Oxford University Press.

Jednoznačný víťaz

Vydavateľstvo dalo ľuďom na výber tri rôzne slová alebo slovné spojenia na titul slovo roka 2022. Bolo medzi nimi Metaverse, #IStandWith a samozrejme Goblin mode.

Dokopy hlasovalo závratných 340-tisíc anglicky hovoriacich ľudí po celom svete. Víťaz však bodoval na plnej čiare a získal až 93 percent z celkového počtu hlasov. Za Goblin mód tak hlasovalo až 318 956 ľudí.

Pre lepšiu predstavu, slovo Metaverse, ktoré označuje priestor virtuálnej reality a umožňuje vzájomnú interakciu v počítačom vytvorenom prostredí, skončilo na druhom mieste so 14 484 hlasmi. Posledný skončil hashtag #IStandWith.

image

Tieto zlozvyky zásadne škodia tvojmu zdraviu. Najhoršie na tom je, že ich robí každý z nás

Ben Zimmer, americký lingvista a lexikograf, ktorý predtým oznámil rozhodnutie otvoriť verejné hlasovanie, povedal: „Goblin mód skutočne ladí s duchom doby a je to určite výraz pre rok 2022. Ľudia sa pozerajú na sociálne normy novými spôsobmi. Dáva to ľuďom povolenie zbaviť sa sociálnych noriem a prijať nové.“

V Goblin móde sú mnohí z nás

Casper Grathwohl, prezident Oxford Languages, k tomu povedal: „Dúfali sme, že verejnosť bude mať radosť z toho, že sme ich zapojili do tohto procesu, ale táto úroveň zapojenia sa do kampane nás úplne prekvapila. Sila odozvy zdôrazňuje, aká dôležitá je naša slovná zásoba na pochopenie toho, kto sme a na spracovanie toho, čo sa deje so svetom okolo nás.“

image

Oxfordským slovo roka sa stal Goblin mód

Unsplash/Tom Morel

„Vzhľadom na rok, ktorý sme práve zažili, Goblin mód rezonuje s nami všetkými, ktorí sa v tomto bode cítime trochu ohromení. Je pre nás úľavou uznať, že nie sme vždy tými idealizovanými, kurátorskými ja, ktoré sa nám odporúča prezentovať na našich informačných kanáloch Instagram a TikTok.“

K nárastu Goblin módu prispel aj dramatický vzostup platforiem ako BeReal, kde používatelia zdieľajú obrázky svojho neupraveného ja, pričom často zachytávajú sebazhovievané momenty z Goblin móde. A tento trend tu pravdepodobne aj zostane.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 12:28