Muž počas testovania na ochorenie Covid-19Andy Wong/Tasr
StoryEditor

Ďalšia pandémia na obzore? V Číne objavili vírus, ktorý sa prenáša zo zvierat na ľudí

TASR10.08.2022., 13:00h

Infikovalo sa ním 35 ľudí v provinciách Šan-tung a Che-nan. Dôkazy o prenose z človeka na človeka sa zatiaľ nenašli.

Lajkuj Brainee.sk na

Vírus označený ako Langya (LayV) po prvý raz zistili v provinciách na severovýchode Číny koncom roka 2018, vedci ho však oficiálne identifikovali len minulý týždeň. Podľa štúdie vedcov z Číny, zo Singapuru a z Austrálie, zverejnenej v odbornom periodiku New England Journal of Medicine, ide zrejme o zoonózu, teda ochorenie zvierat prenášané na človeka.

Z testov vyplýva, že prirodzeným zdrojom vírusu Langya môžu byť miestne piskory, hmyzožravce podobné myši. Našli ho však aj u niektorých domácich kôz a psov.

image

Piskor obyčajný.

Wikipedia/

U ľudí tento vírus spôsobil príznaky, ako sú horúčka, únava, kašeľ, strata chuti do jedla a bolesť svalov. Všetci infikovaní mali horúčku.

Úmrtia dosiaľ neboli hlásené. Spoluautor štúdie Wang Lin-fa z lekárskej fakulty v Singapure pre čínske štátne noviny Global Times povedal, že doterajšie prípady LayV „neboli smrteľné ani veľmi vážne“ a že „nie je dôvod na paniku“.

image

Zaujímavosti o hraní hier: Priemerný vek hráčov ťa dostane, len vďaka hre sme dekódovali vírus AIDS

Stále nie je jasné, či sa tento vírus môže prenášať medzi ľuďmi. Sledovanie kontaktov neodhalilo žiaden takýto prenos LayV, vzorka však bola primalá na vyvodenie záverov, zdôraznili vedci.

Analýzou genómu LayV zistili, že ide o zástupcu rodu henipavírusov, zoonotických RNA vírusov, ku ktorým patria aj vírusy Hendra a Nipah. Hendra postihuje kone a ľudí a pochádza z Austrálie, a Nipah spôsobuje ohniská ochorenia v juhovýchodnej Ázii, ktoré sú spájané s vysokou mierou úmrtnosti, napísal The Guardian.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:58