SKIDMORE, OWINGS & MERRILL LLP
StoryEditor

Sedem miliónov obyvateľov a najvyšší mrakodrap sveta. Egypt buduje nové hlavné mesto

Miroslav Kamody04.08.2021., 15:00h
Hlavné mesto Egypta praská vo švíkoch. Riešením je podľa vlády megalomanský projekt novej metropoly, ktorá pomaly naberá reálne kontúry.
Lajkuj Brainee.sk na

Káhira patrí k obľúbeným dovolenkovým destináciám, život v nej by si však vedel predstaviť len málokto. Turistické lokality síce vyzerajú vábivo, historická časť je dokonca zapísaná aj na Zozname svetového dedičstva UNESCO, no zvyšok mesta doslova trpí.

Metropolu Egyptu trápia problémy s vodou, odpadkami a takpovediac upchatým mestom. Vidieť je to hlavne v okolí centrálneho káhirského námestia Tahrir, kde sídlia viaceré ministerstvá a ambasády. Aby sa zaistila ich bezpečnosť, trpia samotné ulice, pričom mnohé z nich sú úplne zatarasené obrannými prvkami.

Upchané a preplnené mesto

To spôsobuje upchatie hlavných mestských tepien, nehovoriac o extrémnom náraste nových obyvateľov. Oficiálne má Káhira len približne 10 miliónov obyvateľov, celá metropolitná oblasť viac ako raz toľko. Predpoklady hovoria, že do roku 2050 tu bude žiť viac ako 40 miliónov ľudí.

TASR/AP Photo/Nariman El-Mofty

​To je množstvo, ktoré si najväčšie mesto krajiny nemôže dovoliť. Vládni predstavitelia sa preto rozhodli ešte v roku 2015 spustiť jeden z najmegalomanskejších projektov celej Afriky. V rámci agendy Egypt Vision 2030 sa začalo približne 45 kilometrov východne od Káhiry budovať nové hlavné mesto

Nové mesto pre sedem miliónov ľudí

To dostalo neoficiálny názov Nová Káhira (respektíve New Administrative Capital) a rozkladať by sa malo na vyše 700 kilometroch štvorcových. Očakáva sa, že po dokončení by sa malo stať sídlom veľvyslanectiev, vládnych agentúr, parlamentu, desiatok ministerstiev, špirálovitého prezidentského sídla a okrem toho aj necelých siedmich miliónov obyvateľov.

Mesto bude zložené z 21 rezidenčných a až 25 špecializovaných štvrtí, chýbať by dokonca nemal ani 40 kilometrov dlhý park, ktorý svojou rozlohou dvojnásobne prekoná Central Park v New Yorku. Okrem toho nebude chýbať množstvo ďalších parkov, fontán, 663 nemocníc a kliník, štadión pre takmer 100-tisíc návštevníkov a 2-tisíc vzdelávacích inštitúcií.

Twitter/Al-Ahram Weekly

Najvyšší mrakodrap sveta

Najväčšiu pozornosť však bude pútať centrum mesta, ktoré bude plné výškových budov. V júni 2021 bola dokončená stavba Iconic Tower, ktorá sa s výškou 385 metrov stala najvyššou budovou na celom kontinente. V pláne je však aj kilometrový Oblisco Capitale. Ten by sa tak stal najvyššou budovou sveta. Jeho výstavba má začať o dva roky.

Wikipedia/Ziad Rashad

​Egypt myslí pri plánovaní na všetko. Domy by mali mať inteligentnú domácnosť, na turistov čaká 40-tisíc hotelových izieb a aj zábavný park štvornásobne väčší ako Disneyland. Pre veriacich bude vystavaných až 1250 mešít a kostolov. To všetko bude napájané elektrinou z obnoviteľných zdrojov, konkrétne z 90 kilometrov štvorcových solárnych fariem.

Ropné veľmoci i Čína

Aby toho nebolo málo, pracuje sa aj na novom železničnom spojení s Káhirou a novom medzinárodnom letisku. Prvá etapa tohto gigantického projektu by mala stáť 45 miliárd dolárov. Časť z tejto obrovskej sumy zaplatia krajiny, ako Spojené arabské emiráty, Saudská Arábia či Kuvajt. Viacero projektov za približne 20 miliárd prefinancuje aj Čína.

​O tom, že tento projekt vyzerá naozaj fantasticky, nie je žiadnych pochýb. Problémom však sú súvisiace faktory. Egypt sa už totiž snažil v okolí Káhiry vybudovať satelitné mestá, ktoré sa buď nedokončili, alebo si ich domáci jednoducho nemohli dovoliť.

Krásny projekt problémy nerieši

Nové hlavné mesto tak vyzerá ako ďalší, pre obyčajných ľudí nedostupný projekt, ktorý ešte viac prehĺbi chudobu po tom, čo sa štátni zamestnanci presťahujú do novej lokality. Prvých 50-tisíc z nich by sa pritom do New Administrative Capital mali sťahovať práve v týchto dňoch

Twitter/Al-Ahram Weekly

​Kritikou nešetria ani odborníci, ktorí si myslia, že nové územie sa stavia prirýchlo na to, aby bolo možné ho vybudovať bez ďalších problémov. Vo výsledku je otázne aj to, či nie je lepšie najprv vyriešiť problémy v pôvodnom meste. Problémy s vodou, odpadom a nízkou životnou úrovňou sa presunutím administratívy o 45 kilometrov určite nevyriešia. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 00:20